返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 要閉關修煉英語,為反基大業!!!

無用架 人地到時話英文只是入門  吾通你又去學拉丁話咩

台灣成功以佛道擊退基教 值得華人地區參考
原帖由 逆源 於 2008-8-6 15:02 發表
首先大陆 有政治原因 是不会 仿台湾例,希望日后见到大陆的佛教界会出现。(如台湾的 星云,严证,圣严)。

無人叫你搬個媽祖番去大陸
著手包裝道佛二教 使之年輕  新潮 簡約 迷人  
例如道士 和尚袍要搵專人重新設計  引入扶乩系統 廟宇設計要古樸得黎有時代感
每個開發區都要設廟宇  最好搞到國教咁樣 軍隊出征前要受祝福 各級書記上任前要到廟宇上香等等

佛教太高深 未必適合大眾
要靠睇甚麼尼采之類哲學著作 才能排除基教影嚮的話
我覺得呢類人其實麻麻地
西方哲學的反基學說 是相對一神教的層面 針對性地產生的
看過一些尼采對佛教的非議 內容雖然比批評基教客氣得多 但依然反映他絕不認識佛教

最可憐就是有些人  將心性鎖定在文字層面 就自以為掌握了真理
原帖由 沙文 於 2008-8-7 05:11 發表
或者係您不認識佛教呢?為何一定是尼釆不認識佛教?

尼釆有否曾持戒 又或是學習過禪定

尼釆跟你一樣  只是從文字上了解佛教
原帖由 dye 於 2008-8-7 20:12 發表
好像基徒說你只在文字上了解基督,信了你便明白。

完全是混為一談
原帖由 weakest 於 2008-8-7 20:18 發表
同意dye兄所說的...這種論調很難令人信服...始終, 我們聽得太多"神是要命去感受"之類的話...

我有說過佛是要命去感受這句話嗎?
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-6 19:25 發表
要靠睇甚麼尼采之類哲學著作 才能排除基教影嚮的話
我覺得呢類人其實麻麻地

這是我前面說過的話 說出來之前我考慮過 這說法一定會得罪人
不過我還是選擇把話說了出來

我一直認為我是一個蠢人 蠢到不可開交  
我竟然要用上二  三個小時看聖經 然後才可以哈哈大笑地掉到一旁
我不明白為何有人要花那麼多時間 看那麼多反基書 哲學書 尼采大作之類
或許還請教了很多人 參與了很多討論 然後才敢說我不信  真的有這個需要嗎?

我蠢成咁都得 點解你地吾得
原帖由 walker 於 2008-8-7 17:03 發表

沙文兄,難道你忘記了只要自稱是耶徒,所有的意見,說話,就會自動成為真理
而無需任何理據支持。

君不見很多耶徒宣稱怎樣怎樣,但就無理據,只是自說自話。
自我陶醉的功夫就一流,
分析能力辯論能力亦算一流---搞笑一流。 ...

http://ccbs.ntu.edu.tw/FULLTEXT/JR-HFU/nx020915.htm
原帖由 沙文 於 2008-8-7 22:08 發表
咁您又有冇受洗又或是領聖體

您同我一樣  只是從文字上了解大秦景教

受洗及領聖體又可以跟禪定混為一談 沙哥 你越黎越無得頂呀
幾時回港 我同你一齊去受洗 領聖體
原帖由 dye 於 2008-8-7 22:20 發表
原則上你是對的,但有些人卻較謙虛,會去聽聽解經佬解經。始終一口咬定而不給申辯機會不是謙謙君子所為,多聽聽會獲益良多。特別是尼采一類被解經佬包圍的人會更懷疑是否眾人皆醒我獨醉?

有些人則是真的好奇,先要理解疾病,才 ...

不如你去聽下兩爺孫騎驢個古仔先啦
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:23 發表
受洗及領聖體、禪定都係無須湊齊人先可以做嘅,故混為一談都係得嘅。
其實xx同yy不可混為一談係點解啫b哥?任何有共通點嘅嘢都可以混為一談咖啦
您又唔話佛祖呀,東同西您都混為1談,您同沙哥一樣咁得? ...

你胡混一堆 無非想花我心思姐
我聽聞受洗及領聖體是一種宗教儀式 若還有其他意義 請沙哥介紹

何解禪定不可與其他宗教儀式混為一談
一來禪定不是儀式 二來禪定不是用談論來運作的
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:47 發表
既然您只用過3粒鐘,咁要您花下心思都不算過份啦。若是您已用了30年睇經我就唔好意思要您再注入青春啫
受洗及領聖體是一種宗教儀式,但又未必只限於宗教儀式嘛
咁禪定用乜嘢來運作呢?既是不用談論,我又駛乜同您一齊禪定? ...

我無叫你一齊禪定 我叫你去受洗領聖體姐

受洗領聖體點樣不限於宗教儀式呀 清楚d啦
原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:43 發表
或者通過某种儀式的過程,可達致同禪定的目的一樣;又或者參加完儀式就可進一步進行靈修,其果效可能同禪定相同。大家都未試過,唔可以否定此可能性嘛。即是咁,您話某某人不了解佛教,理由就係佢冇禪定;同老基話某某人不了解基教 ...

了解佛教吾係玩擦擦咭 係堆字度刮幾刮就有機會中獎

你咪去靈修下囉 又去體會下禪定囉 講係無用架嘛
原帖由 dye 於 2008-8-8 08:51 發表
所以你要解經佬告訴你兩爺孫騎驢個古仔想說的什麼寓意,而不是自以為是的猜測什麽寓意。

這古仔的解經佬是伊索本人(裝成老人)。

聽你講好呀 夠哂童真 令人感到年輕起來
高級模式 | 發新話題
換一個