返回列表 回覆 發帖

什麼跟什麼啊

原帖由 M2 於 2007-3-19 12:30 發表
係"一信得永生",唔係"話一信得永生。
你可以確定一個人有冇"話一信",但係就唔可以確定一個人係未信既。

但你也確定不了 那人是真信還是假信~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 17:04 發表

唔洗講到咁複雜....
人o既意志唔想死(有病果 d除外),但生理上唔到人o既意志話事。

耶經有話:「你若能信,在信的人,凡事都能。」
你就試下用信心移山俾我睇下囉.... ...

咁佢地就會有另一個藉口既jey ~

路 4:9-13 不可試探主你的上帝!

樹哥仔你想到的  難道邪教徒會想不到???
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-3-19 18:01 發表
想到都冇用啦, 呢句經好易破嘛

只要有須要移山, 唔係為左試探而移山, 佢就吹你唔漲

咁有得懶數wor
只要佢一睇左樹呢句...
原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 17:04 發表
耶經有話:「你若能信,在信的人,凡事都能。」
你就試下用信心移山俾我睇下囉.... ...

咁神父就會同你講
你就算有須要 都變左係試探啦
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-3-19 21:01 發表
咁全部景教徒都睇過呢句啦。到生cancer之時,咪一樣照用信心祈禱,試探神?

但我搵到反証wor...

我今年26,患了癌症,做了五次手術,呵呵!終於2004年8月西醫
判無救了,但神憐憫我,他用聖靈充滿我,讓我有喜樂!雖然我另一
半因我病,離開我和13個月的囡囡。無論前面的道路崎嶇,但我將天
父放在心裏,讓祂為我的心思掌舵!

我幾欣賞呢位仁兄對生命的樂觀和處之淡然
花開花落花無缺!

原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 22:16 發表

人家都沒救啦,信教真係冇成本喎....

死前"真心"信一下  就可以得永生
這盤生意 值得值得~
花開花落花無缺!

原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 23:10 發表

講到永生,咁又唔係冇成本喎。
信錯邪穌,安拉真主要燒你咁點辦呢?

我係假冇天堂冇地獄,死後冇靈魂,
臨死前精神自慰一下,等自己去得安安落落,
咁先算係冇成本咋。
就等如末期癌症病人用嗎啡止痛一樣。 ...

本死無大害...但既然人知將死...又何妨給他一點安慰的空間呢...
死前信主有什麼大不了  他們的行為我覺得沒什麼問題
可恥的是那些趁當事人死了之後  大大聲話神恩遍地 拿死人傳教的人

還記得這些事在SARS之後  不時發生...
當時有人叫我去聽一個怖道講座  見証嘉賓是那些患過SARS的生還醫護人員...
那時無名火起 就對那人說了一句:回來後記得自我隔離十日!

可恥的不是人死前因害怕未知的死亡而決志  而是那些利用死者作本錢作洗腦工具的人!
花開花落花無缺!

原帖由 龍井樹 於 2007-3-19 23:27 發表

有傳媒訪問某神醫,神醫話:
「神醫最好做。醫唔好,人地自知絕症沒救怪不得人;
好彩真係好得番,人地就會當你神咁拜。」

信耶穌邪教都係一樣。
萬一真係好彩死唔去,咁咪又一個神跡囉。
只要有人信,大話都成真。 ...

咁又的確係輸打贏要左d 既
但神醫唔會等人死左後仲大大聲話佢自己醫術高明 減低左病人好多痛苦嘛...
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個