返回列表 回覆 發帖

又再請教一下民族主義大哂人仕

回復 60# 訪客得得b 的帖子

常理?「打嬴就話事」此理就常過張5常啦。
同我共事的人都表示過幾enjoy同我交談。(在共事之中以房事尤為enjoy)
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-28 13:17 發表
同我共事的人都表示過幾enjoy同我交談。(在共事之中以房事尤為enjoy)

[打嬴就話事]只是咕喱佬思維 [有人信就話事]才算高尚文明

兩種情況都普遍見於世事  但都絕不是真理
[打嬴就話事]唔係思維,係定理;原始而真實
[有人信就話事]的麻煩程度太大,故可行性較低。例如,英國佬想從中國搶掠一些資源,在當時形勢下出兵攻打中國比令中國相信「你應該俾錢我駛」容易好多倍。所以佢地就咁做。只是事理如此,我只是講出一種現象,並無我的價值取向,我冇話「我好鍾意打嬴就話事」,我未必鍾意咁,但自然定理如此就必定会有人take advantage,連一代偉人老孫林肯華盛頓都用此方法,本身並無咕喱總統思維之分;用道德價值去踩佢同踩我都係冇用嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-28 13:17 發表

書生論兵!
你都人到中年啦...仲係度吹水!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 63# 沙文 的帖子

咁當英國打鸁左滿清之後 又吾順便做埋皇帝?

咪咁無聊啦 打蠃左只可以殺多一些人 不一定可以話事的

麻鷹打鸁左隻豬仔 只可以食左佢 吾可以叫隻豬仔做野  

"打嬴左話事"決漏太多  不可稱為定理

"有人信就可話事"才能貫穿時空 較接近真理

回復 61# 沙文 的帖子

Enjoy同你交談....咁Enjoy唔enjoy同你共事啊???
原帖由 weakest 於 2008-8-28 23:39 發表
Enjoy同你交談....咁Enjoy唔enjoy同你共事啊???

d鬼佬鬼婆見佢講野咁乞人憎 咪拎佢入房發洩下囉

回復 67# 訪客得得b 的帖子

原來沙老大的"在共事之中以房事尤為enjoy"係咁解...

回復 65# 訪客得得b 的帖子

"有人信就可話事"才能貫穿時空 較接近真理?上帝都大把人信啦,又唔見您接近真理?咁都得,蔣委員長叫皇軍信墨子就得啦,打乜鬼3.66年咁多夠餘?多少中華兒女拋頭顱灑熱血,為的就是從日寇手中奪回話事權,想不到用百萬條性命換來的打嬴,最終就是值得您一句凉薄的「無聊」!軒轅黃帝呀!皇天后土呀!您睜開眼看看現今的愛國志士呀!

因為打鸁貴國的國家太多了,求其一個三流歐洲國都可只出三成功力打嬴偉大的中華民族,故英人以其政治智慧想到您想不到的,不稱王以免成為眾矢之的
當年求其一個攝政王打嬴闖王以及明朝殘兵,冇敵手就不怕君臨天下啦
打蠃左除了可以殺多一些人 還一定可以話事的
如果麻鷹識豬語都得嘅,好似您養狗都有權叫佢play dead啦
打嬴左話事"無決漏可稱定理

其實您想要人信「有人信就話事」但又不能令人信,您可以打嬴話「打嬴就話事」的人嘛。
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-28 09:51 發表

d鬼佬鬼婆見佢講野咁乞人憎 咪拎佢入房發洩下囉
点止鬼佬鬼婆呢?您都見我講野乞人憎啦。What's your room number?
不過,入房後您都要打嬴我先可以話「边個在前边個在後」這件事喎
原帖由 weakest 於 2008-8-29 01:55 發表
原來沙老大的"在共事之中以房事尤為enjoy"係咁解...

你未比b叔叔呃到, 佢幫沙文遮醜ja,
實情係鬼婆過排食慣香腸, 想試下臘腸仔, 未捉沙文入房law~
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2008-8-29 05:46 發表
点止鬼佬鬼婆呢?您都見我講野乞人憎啦。What's your room number?
不過,入房後您都要打嬴我先可以話「边個在前边個在後」這件事喎

想小弟話哂叫做學究天人  鹤鸣九皋  斗南一人 斗酒百篇  七步之才 倚馬可待  不歌而誦謂之賦  登高能賦可以為大夫  筆下之力何止千鈞
我自有教誨你之辦法 使乜學洋人咁野蠻 又打罵 又用硬物塞口咁姐

回復 72# 訪客得得b 的帖子

您而家得Q閒咩?您唔駛上萬言書痛陳利害,嚴正指責當年八路軍抗日的錯誤路線令百萬計軍民寃死? ---- 毛主席叫皇軍信Comintern就掂過碌蔗啦,打乜春?以後國家如遇侵襲,就叫敵人信任黨、加入共產黨,貫穿時空 較接近真理,則边彊可靖矣,年中省回軍費辦多幾次奧運都得。
原帖由 沙文 於 2008-8-30 06:44 發表
您而家得Q閒咩?您唔駛上萬言書痛陳利害,嚴正指責當年八路軍抗日的錯誤路線令百萬計軍民寃死? ---- 毛主席叫皇軍信Comintern就掂過碌蔗啦,打乜春?以後國家如遇侵襲,就叫敵人信任黨、加入共產黨,貫穿時空 較接近真理,則边彊可 ...

當年投向毛毛的人 其實都不太知道自已信乜架 只是不想再信光頭佬先嘛

蘇聯咪係咁囉 美國又係咁囉 睇下邊個多d人信之嘛

森林定律係永遠都啱既,但每種動物都有唔同既利器,獅子老虎就有利牙利爪又大大力,但無亦唔一定死既,一隻蛇亦經以可以埋獅子老虎既單.

沙兄既係拳頭行先,B叔既就咀頭行先,我又覺得兩個都無錯喎.有拳頭既,咪打直行入你屋企要乜攞乜囉.拳頭唔夠硬既,咪嘴頭行先,個目標都係要清你倉之嘛.

當然,如果可做到阿劉備個**咁一句就屈人幾千到幾萬兵,城都屈到一兩野番黎,咁幾時都係做老千好搵過皇帝架啦.

但阿曹操咁都好型喎,大腳西開你度城門大支野蛊惑你咁劏你死牛,見到一眾老細腳都軟埋腳都邱唔切咁,你都咪話唔過癮.

但我個人比較無廉恥,阿劉果隻啱我多d.正呀!
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 75# Jom 的帖子

no no no, 最終一定係拳頭override咀頭。
假設您有天下第一的咀頭,但若是您不能說服我,都係得個桔。
而「您有天下#1的咀頭卻不能說服我」這假設是邏輯上有可能成立的。

假設您有天下第一的拳頭,則一定能打嬴我而話事。
而「您有天下#1的拳頭卻不能打嬴我」這假設是邏輯上不可能成立的。
原帖由 沙文 於 2008-8-30 19:19 發表
no no no, 最終一定係拳頭override咀頭。
假設您有天下第一的咀頭,但若是您不能說服我,都係得個桔。
而「您有天下#1的咀頭卻不能說服我」這假設是邏輯上有可能成立的。

假設您有天下第一的拳頭,則一定能打嬴我而話事。 ...

理論歸理論 實際歸實際
世上依靠拳頭稱霸的 大不了威風三幾百年光境  
依靠咀頭也文也武的 閒閒地搞上一兩千年 你吹咩

回復 76# 沙文 的帖子

如果你有天下第一拳頭,單打甚至一打三十,你當然可以打謝我;

但如果呢個世界有多過三十一個人你就pk啦....

而且如果你咁講,咁而家話事既應該係獅子老虎而唔係人....
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 78# Jom 的帖子

如果你咁講,咁而家話事既係人的原因係佢地說服咗獅子老虎
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-30 04:23 發表

理論歸理論 實際歸實際
世上依靠拳頭稱霸的 大不了威風三幾百年光境  
依靠咀頭也文也武的 閒閒地搞上一兩千年 你吹咩
嗱,所以我一早提出了宇宙終極真理#2來解釋此現象,係您太專注於#1而忽略咗啫

天下最好打的人,都會有疏忽嘛
高級模式 | 發新話題
換一個