返回列表 回覆 發帖

又再請教一下民族主義大哂人仕

要問就問番你同門大師伯 做咩眼光咁短淺 未看清世情就寫左本完美主義出來 哲人其實都差吾多 自以為是  不切實際

當年本來是沿用舊公司圖騰 名號 只加年份及括號以示同舊公司有所分別  就開檔做生意的 藉以對公司創辦人孫先生之尊重 不過有擦鞋仔對新任ceo毛毛耳語 若然如此 毛毛功勳將永不及孫先生了 況且上任ceo光頭佬打蘿白頭時  借落人地巨款未找數 就咁走左去荒島食檳榔 如咱們不改名 人地上門收數我地無位閃播 毛毛於是咪改公司名改商標囉 你知啦 毛毛同佢班手足都係鄉下人出身 邊有阿沙哥同你同門大師伯咁好學問 對事物咁有考究丫 有咁叻就吾駛比你師伯扇鑊金架啦

原帖由 沙文 於 2008-8-23 01:29 發表
大個郭沫若坐度等佢請教啦,主席本身學問都好過您咖,唔好睇小佢。
用西洋星形做旗並非始於共和國,1913年中華民國陸軍旗曾用過不記得是18還是19顆星的,後來才改青天白日。
最九唔搭八者乃是將savior譯為「救星」之人,致令国 ...

星星  月亮  太陽  箭咀 圓圈 十字  橫線 直線  斜線
這些東東隨手就劃了出來  點講得埋邊個學邊個
道南韓支八卦旗就肯定源自中國 論美觀及獨特性  
呢支旗於世界旗林中我選它必入三甲

清熱毒去痰火"海星湯"

材料:海星湯包料一包、西施骨$20、蜜棗、南杏、果皮
如冇湯包賣,則買兩隻細海星、另外到藥材舖執十零蚊蓮子、
百合、時實、玉竹、南杏

做法:
海星加薑出水(海星中間有黑色沙狀物體,唔好刻意整
爛佢,否則好多沙)、西施骨出水,水滾後放入所有材料,大火煲半小時後轉中火煲兩小時後再轉大火煲半小時即可,飲用時加入少許鹽調味
(P.S.:呢味湯水舀時唔好勁攪佢,因為海星煲腍後,裏面o既
沙狀物體會沉到煲底,但如果大家想一口沙,就勁攪佢啦~

敦煌星圖用圓圈來描述星體是正確的
若以星體的光芒作為素材 亦應是相片中的類似十字形 而不會出現五角星的
在世界各地出現 被廣泛稱做"星"的圖案 最有可能是仿照海洋生物而設計出來的
原帖由 沙文 於 2008-8-24 12:44 發表
海星不是要一大四細五粒才可救國的嗎?

人多咪煲大煲d囉 一大四細的話 西施骨 蓮子 百合 時實 玉竹都要按比例加多
但蜜棗 果皮太搶味 只加多少許就好了
原帖由 沙文 於 2008-8-24 13:25 發表
係每8年一次的金星星芒造成的

"The pentagram has long been associated with the planet Venus, and the worship of the goddess Venus, or her equivalent. It is also associated with the Roman word lucifer,  ...

亦可能是觀察者的八百度近視做成的
原帖由 沙文 於 2008-8-24 13:35 發表
以前都試過人多就煲大煲d,我國jargon叫做「吃大鍋飯」。
後來,不知怎的,又不搞了,變成了搞上市。
早知如此,繼續聘用原本的CEO也行啦,換來換去貪利是咩? ...

人的智慧是靠經驗累積而來的
如果人類的交流是以和平方式進行 很多悲劇就不會發生了
原帖由 沙文 於 2008-8-24 13:52 發表
若然這樣是行的話,早就不再鬥爭啦
但是自然律决定了類的交流不会永遠以和平方式進行,因為如此会令人難以達到目的;
但又不会永遠以武鬥方式進行,因為生死鬥会分出勝負
生在什麼時代,就睇您好唔好彩 ...

mr  cheung 七下西洋 都無侵略國力比明朝小得多的部落

相信 美國於短期內 亦無攻佔加拿大的計劃

大航海是野蠻人的世代 不承認只會妨"外"你解讀歷史
原帖由 沙文 於 2008-8-24 15:12 發表
那是因為他們暫時沒有這個目的,在成本大於利益的情况之下不值得。
到有利益衝突就会再計過數。
B哥的想法很純真美麗,我都想個世界係咁

有無利益衝突只是隨人喜愛 任意演譯姐 日本當年教導學生要去中國搶梨子
美國如要制造侵加理由 可謂易如反掌 石油 天然氣 土地 河流 無一不可用上
正藉美國次按危機 轉移一下國民視線不好嗎?新奧耳良被暴風破壞了 在蒙特利
耳建個新新奧耳良不好嗎?以加國人口 軍力  美國人不用兩個月 就可改掉加國的
所有國家符號了 麻煩的是要在自己星條旗方格上  加上很多星星而己  

沙兄 不是我將世界看得很純真很美麗 而是你將世界看得太哲理化 為了理解上的便利
  於是乎將人類行為原始化 簡單化起來

世上的確有一些人信仰森林原理  認為只要貫徹執行 就可富國興邦 永享榮華
稱這類人做"野心家"也可以 如果各位查看一下歷史 不難發現戰爭中主動的一方  
經常都會出現這類人物  要改變人類濫用戰爭 作為解決問題的習慣 只需要對有權力發動
戰爭的人 施以權力的制衡 就會起到作用

古代的領袖 大扺都是終生制的 只要他們終生不敗 就可終生甚至福蔭後代
享受戰爭帶來的權利 其誘因是極大的 今天世上已無多少人有此尊榮與"車"望了
以近代的民主國家來說 領袖打場勝仗無人工加  打場敗仗重則被人清算 輕則遺臭萬年
  況且世界潮流不太接受大屠殺  難以像古代戰爭時  以全數殺光對手平民的手段
  去獲得一處地方之管治權   所以一般來說  現代發動戰爭的誘因是不太大的
說到這裡 沙哥又會說 在貴上國沒有民主制衡下 萬一出現野心家豈不是又如古代一樣  
答案是不會的 隨住開國元老全部去左見馬公後 現在的中央政治局是要換屆的 其情況
跟我前述的民主制度功能 應該是有著共通點的  

待續

原帖由 Guest from 221.124.238.x 於 2008-8-25 12:03 發表

權力制衡是否可以防止領袖發動戰爭。。。這個本刀爺有保留。。。當年德國的威瑪法典堪稱世界上最完善的法典。。。一樣被希特勒騎劫。。。。領袖往往可以製造事端然後頒佈戰事法案﹐獨攬大權。。。。現代民主理念是用 ...

大權攬哂都係十年八年 現代民主國家係會比過去好少少o既
都話左「打嬴就話事」有著信仰的盲點 不能成立呀 死人頭

我話呢句[有人信就可以話事]吾得咩
原帖由 沙文 於 2008-8-26 02:27 發表
我話「打嬴話事」係一條物理定律,冇話其他辦法一定無效。
但老孫無法令清廷信:「我老孫做總統好過宣統做皇帝」的理論,結果他還是要起兵

信老孫的人多過信宣統的人 大事就可成啦 使乜打姐

武昌起義那夜 肥佬黎避入床下底乍 打都無打過架
其後有人話佢知  信老孫的人多過信皇帝的人 於是佢咪話起義囉

老孫當日不在中國
原帖由 沙文 於 2008-8-26 19:10 發表
您唔係想conclude「老孫當日運籌幃幄之中决勝千里之外,肥佬黎起兵這個做法是錯的,當時應舉行最不符合國情的一人一票」下話?

所以話你讀哲學讀實左個腦呢 一人一票用手投之前 係要經過用條命去投左先o既
例如菲律賓人訓身坦克車前 投左馬可斯一張反對票 佢老哥就要投奔自由喇

原帖由 沙文 於 2008-8-27 14:52 發表
都有人試過用條命去投左先,但現時下落不明。您提出的辦法都係未必能得到一定結果嘅
http://byfiles.storage.live.com/y1pyXQVD8dBGsGSAF9YSRLchfnBkXChK4ZW3swZyJeWI_L0DCsTymiKyGWoYPkwDNEiXnwJ0A_ysvo ...

呢個就係夠吾夠多人信的落差喇
原帖由 沙文 於 2008-8-27 15:00 發表
係呀,多人先可以開大片奪權,人多蝦人少都係law of the jungle的一條附例啫
but, 人多暇人少並不是必然的,只要打嬴就可以話事
人多只不過是嬴面高些,並不一定嬴硬

其實您唔駛咁煩咖,您只要舉一條反例證明打输都有得話事就 ...

當年菲律賓是兵不血刃地趕走馬可斯的

我吾會上你當 比你誤導的 我証明到吾使打都可以話事咪得囉
原帖由 沙文 於 2008-8-27 15:54 發表
唔得咖B哥。Logic就係咁抵死咖啦
if P then Q, 並不排斥if O then Q咖
您要proof if P then Q係錯嘅,一定要找~Q出來咖

對吾住 我吾講理論o既

當年馬可斯的軍隊是一定可打嬴示威民眾 令他繼續話事的
但結果是民眾及軍隊都寧願信大主教  聽從他的話 保持克制狀態
令老馬失了話事權

在這次事件上"信"與"打"正面交鋒  "信"後來取得了話事權
原帖由 沙文 於 2008-8-27 19:42 發表
您講唔講都要解俾您聽,以免您烏啄啄嘛。

從馬先生此事就可佐證「打嬴就話事」啦。
您都識講「馬可斯的軍隊是一定可打嬴示威民眾 令他繼續話事的」,則如若打,就一定打嬴,令他繼續話事 --- 所以「打嬴就話事」得以成立。
...

呵欠  
打贏就話事 到底係講邊個打姐

原帖由 沙文 於 2008-8-27 21:44 發表
這個呵欠,以前劉邦都打過。 --- 楚霸王邀請過佢隻揪。
國家大事,就緊要有班底先做得成啦,咁都要問?

班底點黎架
原帖由 沙文 於 2008-8-28 05:09 發表
佢未受過天命恩師灌頂,不明白拆招的原理,又唔肯聽人講,冇辦法咖啦。由得佢遊下花園咯,遊花園都幾有益身心嘅

佢係收音機度同我洗左腳啦 說話有說話的習慣意思 用常理就夠架喇
成日賣弄文字打交術  同你共事的人都遲早怕左你啦
原帖由 沙文 於 2008-8-28 13:17 發表
常理?「打嬴就話事」此理就常過張5常啦。
同我共事的人都表示過幾enjoy同我交談。(在共事之中以房事尤為enjoy)

[打嬴就話事]只是咕喱佬思維 [有人信就話事]才算高尚文明

兩種情況都普遍見於世事  但都絕不是真理
高級模式 | 發新話題
換一個