返回列表 回覆 發帖

香港中文大學哲學系李天命教授批基督教護教十大謬

沒有

遊客119.236.58不是信基督教的

他是被聖經洗腦到了

他大腦被貼[魔鬼之子]

他想反駁

他有點中了基督教貼標籤之毒

之前我大腦也帶這種病毒
41# dior13dior13

係...但係我都要提點一o下遊客, 提點他世途險惡, 人心不古, ....他朝他做了魔鬼之子, 都得個知字ar ma...
同上
我係yahoo知識 膠 度問左個問題
但估唔到班耶青都咁認真答..
不過都係 偷工減料...
衰就衰在我冇尼拿"軍火"
這一篇真是精品, 點點擊正基徒要害.
最深感受是去年回港與一基徒 (舊同事) 品茗敘舊, 話題有談及各宗教信仰.
在臨離開酒樓前, 他真的說會為我祈禱, 好使我早日信主,
情形就如李教授所述一樣.  難道這招真是基徒必修科?
在臨離開酒樓前, 他真的說會為我祈禱, 好使我早日信主,

方方土 發表於 2010/6/30 10:52

他真的說會為我祈禱, 好比
新年人人見面都講聲恭喜發財咁唶
當然, 新年時你可以同對講恭喜發財既人話: 挑!, 我都唔鐘意發財既, 省回哩.......咁既

又係真架啵, 唔係人人都鐘意發橫財!
又未必。就算我鍾意發財都一樣可以噴您話:「tilt, 我發財駛卵您恭喜呀?俾您條瘟神恭喜過,本來會發財都變瞓街呀,過主啦!」
Don't know where God is but the Devil is in the details

33 教謬已被通通刺破,無可救藥。

開始的時候,以最霸道排他的氣焰來宣揚最荒誕悖謬的教條;被批到片甲不留身陷絕境的時候,就以最耍賴胡混的遁辭來演出最滑稽窩囊的逃竄——吾不欲觀之矣。

有腦有心的教徒會替宗教沐浴,擦掉其中的愚言蠢思,扔掉爛攤子。須知:愚蠢的教說只能聚集愚蠢的教徒,極蠢的教說只能聚集極蠢的教徒。

這樣的宗教,久必衰腐,終必自毀。

《哲道行者》李天命
又未必。就算我鍾意發財都一樣可以噴您話:「tilt, 我發財駛卵您恭喜呀?俾您條瘟神恭喜過,本來會發財都變 ...
沙文 發表於 2010/7/1 02:33

咁你又唔敢當面挑你舊同事?
門口狗一條
係呢到就扮哂乜都敢講咁囉
(好似打飛機時就抬頭, 上床就耷頭?)
我舊同事冇信教, 故不tilt之
打飛機都可以上牀打,咁就一定抬頭啦笨7
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2010/7/1 10:12

咁即係無人同你討論中,
你無喇喇插咀唶, 打斷人地既討論

你偷1換身份, 權充方方土
衰李天命批基徒的第五款
咁又唔係。您都可以勉強算係人嘛
沙文 發表於 2010/7/1 10:12

咁都可以在床上食飯, 屙屎既
凡係10戒冇話唔好之事都可以做
您用把口人獸交都得啦.
凡係10戒冇話唔好之事都可以做
您用把口人獸交都得啦.
沙文 發表於 2010/7/1 10:23

把口用來犯口業, 口臭, 講賤話

用口來跟獸口交

同樣都是犯罪

天主不是看人犯了甚麼罪
是看人犯罪後有無悔改之心。
回復 54# beebeechan

口業
耶徒說佛學的專有名詞

天主不是看人犯了甚麼罪
是看人犯罪後有無悔改之心。
咁都幾似佛學常說的嘛 ,那人人的原罪都給耶穌的血洗晒了 ,那你還說來做乜
回復 55# 淚兒
耶徒說佛學的專有名詞, 非止一日矣
由於佢地詞彙比較貧乏, 只好用把口做佛耶交

世界、地獄此等名詞都係源出佛经,佢本爛聖经都係照搬啦
回復 54# beebeechan

天主自己都偷嘢啦

咁佢又有冇心悔改咖?
回復  beebeechan

口業
耶徒說佛學的專有名詞

天主不是看人犯了甚麼罪
是看人犯 ...
淚兒 發表於 2010/7/1 14:34

你非耶徒那說天堂, 上帝, 天主, 三位一, 原罪, 禁果等專有名詞哩.

回復 58# beebeechan

咁都無計了 ,鬼叫這些專有名詞 ,英美人士用我們的中文寫出來的 ,講的都係講我們的言語來傳教
回復 58# beebeechan

天堂 -- 出自6祖壇经
上帝 -- 出自詩经
天主 -- 出自史記
3位一 -- 出自老子
原罪 -- 出自後漢書
禁果 -- 出自西游記

專有? 騎呢就係貴教專有

您地不但偷專有名詞, 連天主自己都偷原料, 是為賊仔教也
高級模式 | 發新話題
換一個