返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

點解你唔信女媧造人?
淨係一神論係你研究命理已經知有問題
不過算la 我諗你應該淨係研究文字上
造物論已經係錯到離哂譜 唔好同我拗點解錯
自己睇有關李天命教授個個post
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 22:05 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=31980&ptid=2720][/url]

試過一次咁多,做學生時跟同學玩
行為有少少不由自主,但有意識,呼吸很急很重,其實幾辛苦下

你個D叫鬼上身= =

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 22:10 發表

積德行善也可以改變命運
我今次領洗也是我改變命運的一種手段,不過唔詳細講.................因為真是一個機緣,不是我想就可行

我都相信你既命運會改變(由正常變唔正常個D)
唔好擺機緣呢個字   你而家已經話左俾我聽係你想就得

回復 90# 的帖子

点解您唔順便問埋年長同事可否巧合地解Seven Bridges of Königsberg呢?咁就可以笑死後第3日還陽嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 102# kkkk_kkkk 的帖子

連唔想都得啦。受洗有幾難?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 22:16 發表

你個D叫鬼上身= =

是但啦,,咩都,因為我唔再求證

我都相信你既命運會改變(由正常變唔正常個D)
唔好擺機緣呢個字   你而家已經話左俾我聽係你想就得
我唔係要你信D咩,正唔正常我自己都唔係好知,不過我想洗就洗得的話,我舊年已經洗咗

講真,你地信唔信對我來講,真係唔重要,因為我唔同你地褔音,叫人信耶穌,因為要信唔需人傳都會走去信,唔信又人迫到你去信

你做你地的反基大業,我繼續做你地眼中的基狗................................卡菲貓.........又係基要受害人..............唉
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 22:10 發表

積德行善也可以改變命運
我今次領洗也是我改變命運的一種手段,不過唔詳細講.................因為真是一個機緣,不是我想就可行

你未回應我~

因為基督教令你缺乏邏輯?

那不是這問題的答案呀......

回復 78# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 06:06 發表

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神 ...

1. "其中亦有人向我展示過他所信仰的宗教的神秘力量"<----那是甚麼宗教??(似乎不是基教...)為何不加入那宗教??

2. 某些宗教有神秘力量, 便代表每一個不同宗教都有自己的神秘力量???閣下接觸了世界上所有宗教(包括車輪功...)乎??

回復 90# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 21:27 發表
好唔好彩,哥哥你一路用機會率和或然率來解釋巧合

很不幸,今日我問了兩個人,一個是年青的中學教師,一位是比我年長一些的同事,有人用機會率和或然率來解釋巧合,是否可行?

年青教師聽到後,反問是幾年級的問題,好深唔 ...

1. 兩人有何相關知識??為何覺得二人有這問題上可信?

2. HTB的post可理解為: 有另一種possible explaination (probability>0), 耶神(或其他神)便非唯一解釋. 如何判定兩者的優劣??

回復 100# 的帖子

積德行善也可以改變命運

命運唔係你能操控,我看到你們講自由意志,我才到這邊攪攪.........

那句是真?? 人可否改變命運??
原帖由 weakest 於 2008-10-15 02:02 發表

那句是真?? 人可否改變命運??

改變命運係好難的,第一件事係你要知你的命運係點,唔知就無得改,

知道自己的命運想要改,也要講機緣,唔一定得,因為你要用另一樣代替你原本要受的那一樣去回應你的命運.......................好多時係會親人代你受
原帖由 weakest 於 2008-10-15 01:58 發表

1. 兩人有何相關知識??為何覺得二人有這問題上可信?可以講,這個巧合的理解其實係一般知識,不過係現在D人讀科學讀到低智,我個同事就好清楚解釋兩者的不同

2. HTB的post可理解為: 有另一種possible explaination (probability>0), 耶神(或其他神)便非唯一解釋. 如何判定兩者的優劣?? ...
巧合跟本上唔係透過實驗可以得出,因為實驗不停做同一樣事,有機會得出另一個結果,這就是機會率,或然率,巧合就是在某個適當時間上,一次性出現...........無得試第二次,如果一件事在多由兩個以上巧合所構成的話,宗教人事會說是神的安排
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 22:10 發表
點解你唔信女媧造人?
淨係一神論係你研究命理已經知有問題
不過算la 我諗你應該淨係研究文字上
造物論已經係錯到離哂譜 唔好同我拗點解錯
自己睇有關李天命教授個個post ...

都係造物論,袛係人唔同咗............................李天命,何許人?唔通佢先係神?
原帖由 HTBROKE1 於 2008-10-14 23:40 發表

你未回應我~

因為基督教令你缺乏邏輯?

對唔住............邊貼?
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 13:38 發表

改變命運係好難的,第一件事係你要知你的命運係點,唔知就無得改,

知道自己的命運想要改,也要講機緣,唔一定得,因為你要用另一樣代替你原本要受的那一樣去回應你的命運.......................好多時係會親人代你受 ...
聞說大秦景教在Caribbean同土炮信仰緊密結合。此種精神體現在遠東就係咁勒:叫做風水命理玄學奇門遁甲基督教好唔好呢?

回復 111# 的帖子

1. 機會率,或然率....不一定要有實驗才出現的概念...e.g.擲骰子亦可

2. 如果說是"一般知識", 兩人的認知....樣本還真是少了點. 另, "一般知識"就是對的?? 科學以前駁倒了不少"一般知識"的...

回復 110# 的帖子

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 05:38 發表

知道自己的命運想要改,也要講機緣,唔一定得,因為你要用另一樣代替你原本要受的那一樣去回應你的命運.......................好多時係會親人代你受 ...

機緣是否算是命運的一部份?? 講機緣的改變命運會否也是命運??
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 05:56 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=32023&ptid=2720][/url]

都係造物論,袛係人唔同咗............................李天命,何許人?唔通佢先係神?

係一個普通人  但係佢講既野卻比你同我都合理

原帖由 weakest 於 2008-10-15 13:15 發表

機緣是否算是命運的一部份?? 講機緣的改變命運會否也是命運??

以下係我個人觀念
講我岩.所以我都十分相信一個預算內既意外卻係另一個預算
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 05:58 發表

對唔住............邊貼?

79樓和80樓,我已經將機率問題和人生觀點解釋得很清楚。
那不是這問題的答案呀......
原帖由 weakest 於 2008-10-15 13:12 發表
1. 機會率,或然率....不一定要有實驗才出現的概念...e.g.擲骰子亦可

2. 如果說是"一般知識", 兩人的認知....樣本還真是少了點. 另, "一般知識"就是對的?? 科學以前駁倒了不少"一般知識"的... ...

1.機會率和或然率都是有經常出現的可能............A經常在甲條街行走出入,B去甲條街時便會有遇到A的機率

2.一般知識是人人都應該明白了解的,要用科學以前駁倒就唔係咁間單
原帖由 weakest 於 2008-10-15 13:15 發表

真係好巧合,剛剛在youtube上看到倪匡講到同一樣問題
改變命運會也是命運

機緣並不是命運的一部份,因為要在某一個時間等另一件事出現,但未必會出現
高級模式 | 發新話題
換一個