返回列表 回覆 發帖

[發問] 信仰危機仲未出現?

我返緊ge教會仲未有被我發現有什麼驚異的行動於我,暫時未揭穿我是一名有傾向不信全本聖經是真理的人。我只好目前做好我待奉方面ge工作,或者返少D教會,給多自己一個時間去看清耶帝真面目。
我今晚剛剛從團契回家,被"請"上去做其中一個詩歌分享,只是簡潔幾句就行了~~~!
大家讚成我繼續做"無間道"嗎?
原帖由 逆源 於 2008-11-28 22:00 發表
教会在没有发现你失去理智的时候是不会让你深研圣经的!

此行动比较浪费时间!

唯有自己在家中做好讀經.........唔駛上佢地D活動
原帖由 Guest from 218.189.223.x 於 2008-11-28 21:41 發表
你應該為自己祈禱,免受魔鬼的試探

唔該唔好騎劫呢個post~~!
原帖由 onlyaaaa 於 2008-11-28 22:46 發表
C8uZBiPu5OQ :XD:

有趣!有趣!
原帖由 鹿鳴 於 2008-11-28 23:16 發表
一直做無間道,不覺得很辛苦嗎?像欺哄著自己般。

其實只係過渡階段je,到適當時機就會離教

重申一點

我做無間道的行為只是過渡時段,待適當時機我會去提出離教要求(主要我現在搞掂我小組門徒訓練先,費事我離得令D"會員"難受而增加佢地自己內疚感)
原帖由 aquaticlunar 於 2008-11-29 21:13 發表
離教的要求, 你要對誰提出
你又想要有誰批准?

直接將離教書,離教信交給所屬牧師和"會員"不就行嗎?
原帖由 鹿鳴 於 2008-11-29 21:40 發表

要離便離,說一聲即可!不然一走了之也可!為何非要寫信不可呢?

那麼水兄的離教書/信並非必然要做?
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-11-30 00:14 發表

完全唔明喎??

http://exchristian.hk/home/article/show/144

http://exchristian.hk/home/article/show/26
難道要水兄破除形式框框上的東西?(離教書?離教步驟?)哈!講講下個腦又諗左D佛學,哲學野添~~!
昨晚跟一個在各教會尋道約十二年(未受洗)的姊妹聊天,跟她講一些很根本的利弊,大家都談得很好氣氛;有知音總是好的事~~!
前排有個本地宣道會的牧師來講座,講啟示錄講到我
高級模式 | 發新話題
換一個