返回列表 回覆 發帖

很想離教, 怎算好!?

回復 17# prussianz 的帖子

good morning,
雖然係遲左一日, 但小弟都係呢到祝大家happy new year先.^^~!

唔緊要既, 有時打英文可能仲方便呢~!!
原帖由 ckl01 於 2009-1-2 03:31 發表
我個人認為每個星期都要返教會真係好機械化,
次次返到教會就係見d教友, 聽下道,
完左聚會就拍下「籮友」就走人~
個個星期都係咁既生活, 俾著我都覺得悶+無聊,
倒不如做下d 有意義既野好過 !

ps: 個人意見, 不喜勿插 ...

i !!!

,
o k apologising , only kidding , sorrying
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 22# prussianz 的帖子

咁當我冇講過啦, >_<~!
原帖由 ckl01 於 2009-1-2 13:58 發表
咁當我冇講過啦, >_

咪鬼理佢姐~ 你唔熟佢你就唔知佢講真定講笑,所以一律都可以當他是講笑就可以了。

倒不如做下d 有意義既野好過 !

有咩打算做咁呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2009-1-2 15:55 發表

咪鬼理佢姐~ 你唔熟佢你就唔知佢講真定講笑,所以一律都可以當他是講笑就可以了。  

我都知道係講笑既,

原帖由 抽刀斷水 於 2009-1-2 15:55 發表

有咩打算做咁呢?

得閒會做下義工, 唔係就搵下part-time做下, 甚至睇下書, 學下野都好, 充實自己~^^~!
原帖由 ckl01 於 2009-1-2 18:50 發表
得閒會做下義工, 唔係就搵下part-time做下, 甚至睇下書, 學下野都好, 充實自己~^^~!

其實好多野都好過去教會啦。
原帖由 ckl01 於 2009-1-2 03:19 發表
其實我都想搵份part-time做下,
因為以往成4-5月開始搵part-time, 暑期工已經好難搵,
要同d會考生爭.= =

幸好有分「優」差做緊....不如我幫你留意下空缺
雙魚座......代表耶穌的時代.....

回復 26# 抽刀斷水 的帖子

i agree with you

回復 27# yurihung 的帖子

咁麻煩你了
原帖由 ckl01 於 2009-1-2 18:50 發表

我都知道係講笑既,

是你說「不喜」-->「勿插」,
所以他「喜」--->「插」。

回復 30# NobleScarlet 的帖子

Fallacy of denying the antecedent

回復 31# weakest 的帖子

不過,同樣地,本來的Statement也沒有限制對方「喜」而「插」他的可能性喔。

回復 32# Nomad 的帖子

亦沒限制對方「插」而「喜」的可能性呢....
原帖由 NobleScarlet 於 2009-1-6 10:01 發表

是你說「不喜」-->「勿插」,
所以他「喜」--->「插」。

[img]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:FVMsMtxKqlROfM:[/img]

[img]http://tbn3.google.com/images?q=tbn:hBqr0-eC9h0_VM:[/img]

[img]http://tbn1.google.com/images?q=tbn:HRhNtTuIxOOuxM:[/img]

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
其實十份一奉獻源頭是古羅馬帝國的十份一稅。這是帝國內的行省民繳的稅,羅馬公民是不用付的,他們用兵役代替,叫血稅。

當時付了十份一稅就可以,所以沒大問題。現在香港不是跟教會一起收稅,變成你付了兩份稅,當然吃力喇!

至於不回教會可以有甚麼事做?這不用問。反而應該問「為甚麼一天只有24小時?」可做的事太多了,回教會不過是浪費光陰。單是書已經可以看個一輩子;學一種樂器雖然花錢,但十分有趣;近年香港流行學圍棋,這足夠玩個永遠的遊戲,千古無同局,讓你樂在黑白世界,開拓天地無限。

回復 35# NobleScarlet 的帖子

聽你的語氣,好像是圍棋高手吧?
是會下棋,但絕不是高手,因為還是級仔,未入段。

說回來,這藝術的確可以玩一世,開銷又不需要太多,又好玩又抵玩,還可以抗老人痴呆症,正到爆。

有興趣否?

回復 37# NobleScarlet 的帖子

我不懂玩,可否點些介紹在興趣討論區,引發大家興趣?
中國四藝「琴棋書畫」中的棋,指的就是圍棋。
圍棋被稱為「頭腦的運動」,現存的棋類,電腦也已經追得上人類。但只有圍棋,基本上,一個業餘初段也可以勝過電腦,因為圍棋的變化之多,計算之複雜,電腦在可見的未來也追不到人類。
並不是因為圍棋規則複雜,正正相反,基本圍棋規則只有不足十條。象棋、CHESS或將棋都是地區性的,只有圍棋是跨國的。

回復 39# NobleScarlet 的帖子

圍棋一樣有地域性,棋例起碼有三種。
高級模式 | 發新話題
換一個