返回列表 回覆 發帖

反「反基督」大忌

回復 36# 沙文 的帖子

滑坡並非旁門左道???

回復 40# 伊莎貝拉 的帖子

真亦假時假亦真
無為有處有還無

你根本冇講過嘢
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 42# 沙文 的帖子

這是「道」呢。天道的道,易道的道......
費事另開主題 借少少地方用下

剛才看了有線台的耶穌電影 呢段對白出現在耶穌搬十字架上山時看到的
引起了我的興趣 於是查了新約馬太 但找不到 原來是在路加書裡的情節:

23:27    有 許 多 百 姓 、 跟 隨 耶 穌 、 內 中 有 好 些 婦 女 、 婦 女 們 為 他 號 咷 痛 哭 。  
23:28    耶 穌 轉 身 對 他 們 說 、 耶 路 撒 冷 的 女 子 、 不 要 為 我 哭 、 當 為 自 己 和 自 己 的 兒 女 哭 。  
23:29    因 為 日 子 要 到 、 人 必 說 、 不 生 育 的 、 和 未 曾 懷 胎 的 、 未 曾 乳 養 嬰 孩 的 、 有 福 了 。  
23:30    那 時 、 人 要 向 大 山 說 、 倒 在 我 們 身 上 . 向 小 山 說 、 遮 蓋 我 們 。  
23:31    這 些 事 既 行 在 有 汁 水 的 樹 上 、 那 枯 乾 的 樹 、 將 來 怎 麼 樣 呢 。

呢段野講乜乂o既呢?
:跪拜:

原帖由 weakest於 2009-1-6 23:34 發表
咁武林正派是否全部倒閉, 滑坡滑到無晒???

http://exchristian.hk/forum/view ... 2964&extra=page%3D2 (post #18)

please clink the # `````18"""" there ,
then ,
voila , here u'r
|
|
|
v
v
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2964&page=2#pid36659
回復 17# 抽刀斷水 的帖子
我唔係唔想,但揾唔到......班契弟個個都滑坡茄,不如您話我知世上有边個契弟唔会滑坡

[img]http://tbn1.google.com/images?q=tbn:I7C51RTbgicNmM:[/img]

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 41# weakest 的帖子

滑坡本身並冇旁门不旁門。
好似滑雪咁啫,只有滑得好同滑得水皮的分別
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 46# 沙文 的帖子

乜武林正派可以滑坡ka??? 咁仲有邊D fallacies 係武林正派的招式ka??

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D2

回復 47# weakest 的帖子

咁滑坡本身冇正邪之別嘛。D fallacies是否武林正派的招式,睇您舉例舉得騎唔騎呢啫

好似呢個咁
* 复合原因(Complex Cause) 错谬:只指出多个原因中的其中一个为事件主因。
    * 例子:你一日到晚都只是玩游戏机而不温习,难怪你考试成绩那麽差。
    * 解释:除了玩游戏机而不温习外,还有其他原因,例如考试期间一时大意或者试题太难,但它们和玩游戏机一样,不一定是主因。

我老豆被我說服後,我如常打機。
卒之搞到連master degree都讀唔咯
小弱雞呀,我現有個私人問題解决唔到。
我部門有個伙記,日日9:30返工。老細知道後叫我炒佢。
於是我同該名員工講,公司制度,除非已請假,所有員工須於辦公日9:00am或之前打咭。

点知,條友話我謬誤:
* 诉诸势力(Appeal to Force) 错谬:以势力服人。
    * 例子:若你不想被解雇,你必须认同公司的制度。
    * 解释:这是以工作机会强迫员工认同制度,员工不是依据制度好坏来决定认同与否。

咁我只好同老細講,炒佢係謬誤。
点知,老細話,公司制度係佢叫我炒边個我就要炒边個,你必须认同公司的制度。
我話,这是以工作机会强迫员工认同制度,员工不是依据制度好坏来决定认同与否。
結果老細炒咗我。
若然唔係金庸海嘯,本來我都冇所謂。但係而家我有喲徬徨。所以只好向您同湯米二位謬誤專家投訴我老細的邏輯謬誤
兩位,I'm still waiting for your help.
兩位,I'm still waiting for your help.
沙文 發表於 2009/1/12 20:12

唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細
唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細.........................................................................................................................................................................三書主義黨!...........奪權!.....清算....恐怖組織?!
唯今之計 只好盡快成立三書主義黨  奪權後清算那些犯了邏輯謬誤的老細....................................................................................................................................... ...
Guest from 203.198.32.x 發表於 2009/1/13 11:13

你一個人,

舌戰群儒。

大有 當年 孔明 g 豪氣 + 勇力

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
你一個人,

舌戰群儒。

大有 當年 孔明 g 豪氣 + 勇力

prussianz 發表於 2009/1/14 03:58

請你不要貶 低孔 明﹐孔明可是以理服人的
那個遊客比較像 伊朗總統 Mxxxxxx Axxxxxxxd
53# prussianz 嗱,好在24史仍未燒,有得查。實則,史上並無孔明舌戰群儒其事。佢只係在柴桑面見孫權游說。事詳三國志‧諸葛亮傳。

舌戰群儒同5餅2魚性質1樣,小說家言。可以用子矛子盾火,同聖經一齊取暖。冇三國,我地還可以趁火光睇紅樓夢;佢地冇聖經,只好睇番自己個洞。
請你不要貶 低孔 明﹐孔明可是以理服人的
那個遊客比較像 伊朗總統 Mxxxxxx Axxxxxxxd
三教童 發表於 2009/1/14 05:06

ThANK ye , i am sorry ,

:跪拜:
53# prussianz 嗱,好在24史仍未燒,有得查。實則,史上並無孔明舌戰群儒其事。佢只係在柴桑面見孫權游說。事詳三國志‧諸葛亮傳。

舌戰群儒同5餅2魚性質1樣,小說家言。可以用子矛子盾火,同聖經一齊取暖。冇三國 ...
沙文 發表於 2009/1/14 08:04

ThANKing4teaching , i have taken in some thing , some handsome thing

:跪拜::跪拜::跪拜:
沙老大, 我呢排少上o黎ger...唔駛咁催我ar ma...

你係唔服你老細的決定, 但係可以照做ma....有幾多人係唔服都要照做先得ga....

好啦, 俾你老細的contact我, 我幫老大話你好唔妥佢lor...
減價吧...rational........................超!
60# Guest from 203.198.32.x

沒有rational的人自然會卑視rational....

高級模式 | 發新話題
換一個