返回列表 回覆 發帖

教會討厭已離開的人?

我呀媽如果知道我去找社工,我肯定會死無全屍...

_
永光每年暑假都會搞大型佈道會&英數班撈人入去!
唉,無計la,依家唯有睇下可唔可以叫走永光新來的兩個......
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/8/4 12:03

sorry...我又唔明什麼是「叫走永光新來的兩個」...
唉,我阿爸阿媽係我十歲時離婚。
最弊係我阿媽要我返,如果唔係就罵我。仲有,我去咗一間基教味勁濃嘅中學(迦密),D老師勁煩!
ps.我只得十三歲!
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/7/24 21:55

你阿媽要你返, 試下向呀爸投訴囉.
IF我決咗,就唔能離開永光,如果唔係......
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/8/3 14:17

如果唔係又點呀?決志未算正式加入教會,就算已經受洗加入教會,一樣可以轉會喎。

我覺得你應該用屋企人傾下,佢地唔會都係教徒而且信得迷癡癡果隻掛?
唉,無計la,依家唯有睇下可唔可以叫走永光新來的兩個......

_
哦...多謝同學解答
你學校真係好有問題...點解會認為「想決志嘅,就應該喺學校團契嘅佈道會上決志」?
實為霸道之極...
依我看,永光 & 教會church 兩處都非適宜久留之地...
回應Jennifer:
其實係咁,因為學校認為係想決志嘅,就應該喺學校團契嘅佈道會上決志,如果你喺其他教會決咗,就通知老師,而我決志的地方係永光(唉!)。但我冇通知老師,佢咪當我未信lo!
86# 抽刀斷水

你咁講,我應該比咩反應你...
既生水,何生花?

花姨真謀人也!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

遊客朋友:點解你一方面說你是F.2班上5個唯一「未信人口」,卻又說自己
「我喺一次佈道會上決志」?係咪我睇漏左D前文後理?

永光與你學校Church之間,我會建議你搵第三間「主流」一點的教會 (即是相對比較溫和的,一般都係「中產」些少的區域的中型,即100-200人教會) 去返,然後將你在永光及學校Church受的「逼迫」同該「溫和」教會牧師講。如果呢間「主流」教會想留住你,自然要幫你「出頭」,同永光及學校Church講「你係佢地條"靚",唔好再搞佢」。

講真,叫信徒幫手傳福音係每間教會之「指定動作」,不過搞到要「交每星期quota」,同埋永光D恐怖逼害 (網上睇唔少...),返一間「中產溫和」但"hea"D嘅教會,應該會係呢兩個choice都唔想揀,但係又唔想比嗰兩班人煩死嘅「緩兵之計」。

呢個方法叫「順水推舟」;咁成功之後,另一招「打完齋唔要和尚」...應該唔駛我教你啦。
我想,老師有個兩難局面,是希望你返教會,但又不想影響你學業。

你可以學習成龍大哥的廣告:「起初我是拒絕的,但是要是讓我試一下……」你說要試一下,「懶係投入」,然後幾次後,推說因返教會,耗用了時間,而導致成績下降,因此要淡出云云。

大家認為這方法可行麼?
入到去,我只見一群人圍圈坐,咁我咪跟著坐lo。佢地好好笑容架,又話好歡迎我,由於我返嘅係團契,佢地係分成一個個小家庭,帶我入黍嗰個人屬於邊個家庭,我就要入邊個。初時,我好開心。直到我喺一次佈道會上決志(有被騙的FEEL)佢地就要我做‘校福’,即係要拉人去返,兼佢地每星期有‘人數目標’
好彩,我冇拉過人入去,BUT同校D校福就係度係咁拉人入去。
講返學校,我全班有40人,BUT得5個未信,因為我同班FD互相提點大家唔好信,但依家升F.2,有人抵受唔住老師D轟炸,提議不如,決咗就算,但有人堅持原則。點算?(D老師好偏心,所以我操行得c,加上佢地成曰搞‘信仰探討’實則動搖我地信心)
仲有,如果信咗,D老師就‘勸’你返學校CHURCH(比永光更恐怖),徐非汳緊第二個,SO,IF我決咗,就唔能離開永光,如果唔係......
唉,其實我係喺中一時開始返嘅,最初喺中一新生註册日,有人喺中學門口派單張,我阿媽接咗一張,因該人自稱係CARMEL學生,話有一間教會開英數班。當時我同我媽都唔覺得有咩問題,咪去lo!
P.S.千祈唔好中敎會呢D計,佢地好鍾意喺落堂後撈人返團契!
(待續,我阿媽又開始望住我)
Oh...THX!希望佢地快D踢我出教會la!Hail!
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/7/29 21:39

如果可以,請在這裡分享連載你在教會的事工和經歷,也許我們的智囊也能從旁協助
79# Guest from 125.59.174.x
那你真這麼想的話,可以試試抽刀大哥說的方法~
像我則是冷眼旁觀,教會在做啥~我就都啥也不做~
久而久之,他們也拿你沒辦法~就不會管你了~!
畢竟,要為抗家長的權威有些困難,所以就從對教會的反抗開始吧!
有問題就提出來,相信離教者之家的版友都會幫助你的
「ソウ… 我コソガ死ダ」...哀傷的人不會流淚,因為眼淚無法承載那滿溢出的悲傷;受傷的人喜歡微笑,因為笑容能掩蓋眼中流露出的絕望
Oh...THX!希望佢地快D踢我出教會la!Hail!
高級模式 | 發新話題
換一個