返回列表 回覆 發帖

鹹蛋超人十字死光

18# 訪客得得b
其實佛教都有飯前禱咖:
http://www.geocities.com/putisato/1-827.htm

天下宗教,雖有高低之別,但結構上好多嘢都係咁上緊啫
沙文 發表於 2009/2/8 13:24

宗教者 有一宗旨來教化管理群眾也
用高低來分不太合適 因地表各處 要以不同生活習慣來適應

以真偽來分才有意義 一神教貝備律法 指定生活方式 故為真正宗教
佛教的主張 如果人人照做 獅子和老虎可重掌大地  絕對是偽宗教
21# 訪客得得b
獅子老虎掌管大地都冇乜唔好啫
但獅子老虎又信佛教,則由狗掌管大地,又冇乜唔好
其實,点解大地一定要被掌管喎?冇嘢掌管大地唔得嘅咩?

用九,見群龍無首,吉 -- 《易經·乾卦·爻象辭》
Don't know where God is but the Devil is in the details
獅子老虎是未具根器做成突破的 狗要掌管大地 就要通過進化
使之成為更強大 凡此種種 即未離生滅 大地確是不存在掌管及不存在被掌管  
才能稱妙
23# 訪客得得b
好啦,咁不如我地唔好理大地由乜嘢掌管
我地只管做好自己的本份 --- 男人全部做和尚,女人全部做師姑
此後再冇人出世了,大地,由這一代開始交俾狗掌管

您幾時剃度?約埋一齐吖?
Don't know where God is but the Devil is in the details
23# 訪客得得b
好啦,咁不如我地唔好理大地由乜嘢掌管
我地只管做好自己的本份 --- 男人全部做和尚,女人全部做師姑
此後再冇人出世了,大地,由這一代開始交俾狗掌管

您幾時剃度?約埋一齐吖? ...
沙文 發表於 2009/2/8 14:11

剃度?釋迦個髮形不知幾潮呀?
當男人和女人消失於大地 而狗通過進化成為最強之後
這世間就只成為各生物體 角逐更多蛋白質之場所 不利宏法了
26# 沙文

呢度離教者之家黎架 你叫人睇佛經 吾怕比d叻仔寸你咩?
27# 訪客得得b
我都係迫不得已啫。鬼叫您係都話佛祖髮型靚過移鼠大聖咩?
經文話佢有剃度嘛
既歷深山。到幽閑處。見貝多樹。四望清淨。自念。我已棄家。在此山澤。不宜復飾髮如凡人意。以有櫛梳湯沐之念。則失淨戒正定慧解度知見意。

爾時太子。便以利劍。自剃鬚髮。即發願言。今落鬚髮。願與一切。斷除煩惱及以習障。釋提桓因。接髮而去。
剃度?釋迦個髮形不知幾潮呀?
當男人和女人消失於大地 而狗通過進化成為最強之後
這世間就只成為各生物體 角逐更多蛋白質之場所 不利宏法了
訪客得得b 發表於 2009/2/7 22:21
咁又唔係啦,世上一切煩惱,全因有人先会咁煩。若然根本冇人,就不須宏法了
咁又唔係啦 有云:一切眾生 我皆令入無餘滅度而滅度之ㄚ嘛
咁就係啦,做仙做佛,同樣都有佢地嘅煩惱 -- 得閒得滯

得閒得滯,就要搞些小玩意消磨時間。
所以,有尐神仙,就鍾意整兩個公仔出黎,睇下佢地犯唔犯罪。
而佛祖,就鍾意有理冇理都令一切眾生如何如何,從來都唔理是否一切眾生一律都想滅度
不如,連神佛、一切眾生都冇,咁就先致係真正的究竟涅盤。到時,山頂碌一舊大石落黎,都唔会責死一隻蟻,是為至善
咁就吾係啦
我皆令入無餘涅槃而滅度之 的下一句:
如是滅度,無量無數無邊眾生,實無眾生得滅度者
32# 訪客得得b
咁唔係佢唔想, 係佢水皮啫
咁就吾係啦 又吾睇埋下一句

何以故。須菩提﹐若菩薩有我相﹑人相﹑眾生相﹑壽者相﹐即非菩薩。
漏咗啦, 若菩薩有頭髮都非菩薩啦
漏咗啦, 若菩薩有頭髮都非菩薩啦
沙文 發表於 2009/2/9 16:10

咁就吾係啦
發了菩薩願 就是初基菩薩  通街大把菩薩走黎走去  個個有頭髮架啦
男人佬狗之中您都算8卦
好啦好啦,您都有頭髮,我有機緣在街上見到您,實幫您趕蚊

咁就吾係啦
三書弟子中你都算無蘿汁喇 我提下之嘛 幾時話我發左願姐
飲啖紅白兩溝蘿白汁補下啦
咁就吾係啦
三書弟子中你都算無蘿汁喇 我
訪客得得b 發表於 2009/2/9 00:33

我咩呀我?乜您中年禿髮咩?
我咩呀我?乜您中年禿髮咩?
沙文 發表於 2009/2/9 16:35

都未寫完 咪咁心急 驚我吾車你咩
高級模式 | 發新話題
換一個