返回列表 回覆 發帖

鹹蛋超人十字死光

cross fingers 同合掌 我有理由相信 可能都是源自佛教的手印

4# 沙文
這些都是佛教手印

至於cross fingers 我見過有人在道家請神儀式中用過

第一個普賢印  要訣是伸出的兩隻手指 要盡量接近 但不可接觸
利用觀想 將兩隻手指的矩離每次減少一半 不斷的縮短矩離 但永遠都不要碰上
美國催眠學會廣泛應用類似方法 藉以訓練學員集中注意力之用
7# 訪客得得b
咁抗議教現今所用者為#5「外縳印」,不知使用時有乜要訣呢?
沙文 發表於 2009/2/7 02:03

要訣是要先修好前面四個印 否則只會如抗議教徒持印  有其形而無其義
10# 沙文

不教華人都好o既 以兔如沙文之流 將手印跟甚麼功力  扭成一團來小說化一番
12# 沙文

尋常百姓犯錯故然不對 就連你等得過納稅人資助  受教於三書先生門下
學習過理性分折的弟子  都話會搞吾清楚 就真真該插
13# 訪客得得b
此乃出自【抱朴子】的絕學嘛:
抱朴子曰:「入名山,以甲子開除日,以五色繒各五寸,懸大石上,所求必得。又曰,入山宜知六甲祕祝。祝曰,臨兵鬥者,皆陣列前行。凡九字,常當密祝之,無所不辟。要 ...
沙文 發表於 2009/2/8 12:02

抱朴子講道家神仙 怎可將佛手印收納使用 ?
難道三書先生可講物理咩?
http://ccubk14.brinkster.net/greatbook/V54/2139_001.htm
沙文 發表於 2009/2/8 12:21

講萬法歸宗咁話lu播 早排秀雲妹一提起此說法 你又車人地?

洋教徒"食飯前手拉手祈禱" 相對於學佛人仕主張的"同檯食飯 各自修行"
當中含意  可謂高下立見
18# 訪客得得b
其實佛教都有飯前禱咖:
http://www.geocities.com/putisato/1-827.htm

天下宗教,雖有高低之別,但結構上好多嘢都係咁上緊啫
沙文 發表於 2009/2/8 13:24

宗教者 有一宗旨來教化管理群眾也
用高低來分不太合適 因地表各處 要以不同生活習慣來適應

以真偽來分才有意義 一神教貝備律法 指定生活方式 故為真正宗教
佛教的主張 如果人人照做 獅子和老虎可重掌大地  絕對是偽宗教
獅子老虎是未具根器做成突破的 狗要掌管大地 就要通過進化
使之成為更強大 凡此種種 即未離生滅 大地確是不存在掌管及不存在被掌管  
才能稱妙
23# 訪客得得b
好啦,咁不如我地唔好理大地由乜嘢掌管
我地只管做好自己的本份 --- 男人全部做和尚,女人全部做師姑
此後再冇人出世了,大地,由這一代開始交俾狗掌管

您幾時剃度?約埋一齐吖? ...
沙文 發表於 2009/2/8 14:11

剃度?釋迦個髮形不知幾潮呀?
當男人和女人消失於大地 而狗通過進化成為最強之後
這世間就只成為各生物體 角逐更多蛋白質之場所 不利宏法了
26# 沙文

呢度離教者之家黎架 你叫人睇佛經 吾怕比d叻仔寸你咩?
咁又唔係啦 有云:一切眾生 我皆令入無餘滅度而滅度之ㄚ嘛
咁就吾係啦
我皆令入無餘涅槃而滅度之 的下一句:
如是滅度,無量無數無邊眾生,實無眾生得滅度者
咁就吾係啦 又吾睇埋下一句

何以故。須菩提﹐若菩薩有我相﹑人相﹑眾生相﹑壽者相﹐即非菩薩。
漏咗啦, 若菩薩有頭髮都非菩薩啦
沙文 發表於 2009/2/9 16:10

咁就吾係啦
發了菩薩願 就是初基菩薩  通街大把菩薩走黎走去  個個有頭髮架啦

咁就吾係啦
三書弟子中你都算無蘿汁喇 我提下之嘛 幾時話我發左願姐
飲啖紅白兩溝蘿白汁補下啦
我咩呀我?乜您中年禿髮咩?
沙文 發表於 2009/2/9 16:35

都未寫完 咪咁心急 驚我吾車你咩
38# 訪客得得b
未必係由您控制嘛
我就夠從來冇發過願話要英偉啦
沙文 發表於 2009/2/9 17:15

咁又係 妙智慧呢家野 真係無得強求 亦無得話吾想要咁o既
高級模式 | 發新話題