返回列表 回覆 發帖

決志的陰影

大家好,

本人離教大約兩個多月(之前返左約兩年), 因事而令我了解到"雞篤桃"冇人性之處, 以及呢個宗教之廢, 令本人大開眼界;

不過呢兩年的確有過快樂, 我都同自己講當去左次旅行, 體會過所謂"雞篤桃"既生活, 不過最 ...
實 發表於 2009/3/22 01:59

因事而令我了解到"雞篤桃"冇人性之處

可否略略说说 "雞篤桃"冇人性之處 ??

ThANKing

good morning
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
大家好,

本人離教大約兩個多月(之前返左約兩年), 因事而令我了解到"雞篤桃"冇人性之處, 以及呢個宗教之廢, 令本人大開眼界;

不過呢兩年的確有過快樂, 我都同自己講當去左次旅行, 體會過所謂"雞篤桃"既生活, 不過最 ...
實 發表於 2009/3/22 01:59

呢個宗教之廢, 令本人大開眼界;

呢1個宗教 如何廢 ??

ThANKs again
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
8# 實  
我冇辦法唔同教會 d人聯絡喎,因為我父母兄姊都係教徒,哈哈‧‧‧

除左家人,其他教會人已經冇再聯絡。離開教會以後,都只因有教友借左我錢,我先迫住要主動聯絡佢地。依家錢已經追番,就算佢再約我我都 ...
龍井樹 發表於 2009/3/24 11:00

龍哥

[言青] 问 :: 贵家人,知不知道,基督神,是 变太杀人狂 ??

[言青] 问 :: 有不有 向 他们 引用过 旁观者哥哥 的 金句 ??

e.g. ::
::
圣经处处教杀杀杀,例,約書亞記 10:40:盡行殺滅,正如耶和華以色列的上帝所吩咐

:跪拜:
瑩,

雖然我呢次花係耶教既時間比較短, 但相信時間同傷害未必成正比, 而呢次對我既傷害亦係極深, 深至我自己亦始料不及, 我想我講出黎, 亦會嚇大家一跳, 所以都係算了吧, 只望大家能互相支持, 更能將離教者之家發 ...
實 發表於 2009/3/27 00:07
人性陰暗面

how 人性陰暗面 ??

16# 潔瑩
我有時將這班人是當喪屍那樣看,是一班俾人呃了又一齊去呃人的怪人,入親去的都俾佢食人唔lur骨,有時重彼此互咬,好恐怖呀!
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)

沒錯,離教者之家的而且確是為被專制宗教所傷害的人而設的。這兒龍蛇混雜,無論你需要的是互相分享經歷﹑共謀反抗﹑找聆聽者﹑探求理性思想﹑另尋人生路向還是找同伴,都總會覓得你所需要的回應。

希望你喜歡這兒,也不忘多為離教者之家宣傳,令更多迷惘的人受益,早日脫離困境。
我有一個夢。
離教者之家能夠成為一個讓基督徒認識愛和學習愛的群體,大家言歸於好,主內主外一家,四海皆兄弟。
一切爭戰和怨恨,都是浪費氣力的無聊動作。
大家省回這些寶貴的力氣,便可以為世界作出更美好的建設。

親愛的朋友,有心聲無處傾訴?
主夫人願意成為您的聆聽者。
prussianz,

你既問題, 相信上面Q 兄都已經答左你, 嘿~~~~~~~

我認為佢地成日話要做好見証, 點知返工個個人面獸心, 成班所謂既 "雞篤桃" 多數就係做盡衰野果班, 但返到教會又繼續扮X誠既大好人, 當中更會扮晒關心大家(就係佢地所謂既相交同愛), 點知一有事, 大家人性盡露, 對你仲衰過樓下橋底個亞伯, 當唔識你仲要叫你不如過主........

神既大能, 真係勁, 真係"哈你老爺"啦

佢地往往, 識UP唔識DO, 呢D 唔叫廢, 仲可以叫咩??
信左十年, 廿年, 卅年, 又如何??
識背金句, 解經, 又如何??
我地細個學計加減數, 都知第日出街識買野找錢先叫識啦
佢地咪背經照背, 態度照舊囉
16# 潔瑩  
我有時將這班人是當喪屍那樣看,是一班俾人呃了又一齊去呃人的怪人,入親去的都俾佢食人唔lur骨,有時重彼此互咬,好恐怖呀!
撻Q猛男 發表於 2009/3/28 01:02

Q 兄實在形容得太太太太太貼切啦
prussianz,

我認為佢地成日話要做好見証, 點知返工個個人面獸心, 成班所謂既 "雞篤桃" 多數就係做盡衰野果班, 但返到教會又繼續扮X誠既大好人, 當中更會扮晒關心 ...
實 發表於 2009/3/28 01:32

quote of the day !! ThANKs
|
|
v
v

我認為佢地成日話要做好見証, 點知返工個個人面獸心, 成班所謂既 "雞篤桃" 多數就係做盡衰野果班, 但返到教會又繼續扮X誠既大好人, 當中更會扮晒關心大家(就係佢地所謂既相交同愛), 點知一有事, 大家人性盡露, 對你仲衰過樓下橋底個亞伯, 當唔識你仲要叫你不如過主........

神既大能, 真係勁, 真係"哈你老爺"啦

佢地往往, 識UP唔識DO, 呢D 唔叫廢, 仲可以叫咩??
信左十年, 廿年, 卅年, 又如何??
識背金句, 解經, 又如何??
我地細個學計加減數, 都知第日出街識買野找錢先叫識啦
佢地咪背經照背, 態度照舊囉
23# prussianz
你傻o架?係咪變態殺人狂,都只係神話故事o者,而且邊會有人崇拜變態殺人狂丫,梗係當睇唔到好野歸耶神衰野歸撒旦啦。

依家我結左婚我一家佢一主,佢唔黎麻煩我,我做乜事咁身痕走去教導我 d家姐阿哥先?
今日去左聽個工作坊, 點知原來攪既機構既背景又係基督教

有時真係覺得自己有幾大既陰影, 因為當時我見到佢地既易拉架寫住叫人祈禱, 我真係好想一腳踢落去, 又係呢d 騙人技倆

其實祈禱呢家野, 我都好反感, 係某程度上我真係曾經好相信過, 可惜最後都係令我徹底失望

不過算啦, 我明白有捨必有得, 冇左教會, 冇左一班朋友, 又如何
其實每個人的成長階段,都會有著被現在的自己認為是傻傻的事情,只要當成是學習成長的一部分便可以,無須自責和背負陰影呢。

現在你初初離教,對於基督教可能仍殘餘著一些Icon式的陰影,例如見到十字架、或者聽到一些熟悉的詩歌等,都會勾起一種震憾或不快,這在許多離教者都經歷過的,也是十分正常的事情。這有點像失戀,歌詞都有說:「舊情人是個在腦海中飄過的感歎號。」那「感歎號」就是這個意思。只要隨著時日過去,就會慢慢地消退。

多些接觸一些非基督教背景的活動或團體,應會更有助於加快慢退這種心理陰影。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我都有想過去參加一d 團體, 但我年紀都唔細, 都唔知參加d 咩會比較好
你對甚麼感興趣呢?
講出黎都覺得有d 好笑, 以前鍾意玩既, 自從返左教會之後就好似咩野都冇咩興趣......

以前鍾意唱k, 電腦等等
失去咗嘅興趣唔係真係冇咗,可以慢慢培養番出嚟,離教初期係咁。
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
35# 實  
失去咗嘅興趣唔係真係冇咗,可以慢慢培養番出嚟,離教初期係咁。
撻Q猛男 發表於 2009/4/1 01:06

多謝鼓勵, 我都想快快投入另一d 生活, 希望呢三個月可以努力搵搵同嘗試
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
不一定要尋回以前的興趣,亦可發掘更多其他感興趣的事情,例如:
http://exchristian.hk/home/article/show/18#time
等我去排下自己個時間表先
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
有甚麼好的興趣新發現,不妨在「興趣討論‧原創作品」區中與我們分享。
高級模式 | 發新話題
換一個