返回列表 回覆 發帖

回應這網站內容時請用粗口

原帖由 沙文 於 2007-4-18 10:39 發表
其實,滿文是用蒙古字母拼成的。金朝的女真文到明朝中期失傳,其公文用蒙古文或中文書寫。
萬歷27年努爾哈赤命巴克什額爾德尼和扎爾固齊噶蓋用蒙古字母拼寫滿語,創制滿文。

而Mac OS X支援滿文

http://www.ideographer ...

人地滿族以天朝大國自居  緊係要同國際接軌啦
所以要入藉既一定要精通五國語言!
難怪人口咁少
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-4-19 00:18 發表
唔緊要,咱兄弟倆還有機會合作的。您做吳3桂,抽刀做李自成,V仔做崇禎,我做多爾衮,重來一欠借兵入關。

我答應大家,這次對西洋傳教士............. ...

老大你都衰law 連復國都顧住搶人女人
邊個係孝莊皇后???
花開花落花無缺!

原帖由 訪客得得b 於 2007-4-19 15:48 發表

至於西洋傳教士方面,我認為只要他們帶備足夠現款前來消費,都是照常招待好了。

b 哥哥   咁米即係要沙老大提供"另類"夜總會???
要知道傳教士好多都係思 "前" 想 "後" ga bor

原帖由 訪客得得b 於 2007-4-19 16:40 發表

上次連戰見到胡總時,都強調國共兩黨要放下恩仇,共同合作賺世界的錢啦。

仇恨,是會比錢沖淡的。

不如咁啦,立國後先同煩帝光傾好互免簽証,等班有錢先知多d黎消費玩樂,

請埋佢地食鴉片煙,k仔。咁......日後你驚無仇報咩。 ...

b叔叔都唔算唔記得國仇家恨丫~  這明顯是拉一派打一派 孤立英國佬的聖公會~ b叔叔搵錢之餘都不忙殖民地國恥  佩服~

花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個