返回列表 回覆 發帖

【連載】西藏遊記

原帖由 沙文 於 2007-4-19 11:22 發表
辯經係咪好似我地咁辯論教義呀?我都想玩下。不如同收錢喇嘛辯論下點解唔一開波就話明收影相費廿皮,咁寺院收益仲多?

我同抽水兄有係過度辯經呀 仲有相為証!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-4-20 22:23 發表
DAY 6:4月6日 晴

不過,最欣賞的還是烤魚,用竹簽串起,外皮鬆脆,肉汁完全鎖在裡面,再咬一口,發現魚肚內全釀了辣椒及薑,風味十足。

這條烤魚的確是在成都的精髓  
我完全食唔到辣都拼死食哂佢 正!
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-4-20 23:16 發表
青藏鐵路的開通,大量投放的建設,絡繹不絕的遊客,同時亦帶來了改變及污染。污染的除了是環境外,還有藏民原始的心靈。在鐵路中跟團友討論一個問題:我們望藏民牧牛羊,生活無憂無慮;藏民看我們在車廂中,生活舒適寫意。青藏鐵路就如此影響著每一個藏民。究竟鐵路、甚至身為旅客的我,應否在西藏存在?尤其是旅客似乎把寺廟的原有用途破壞了,藏民從鄉村在多個寒暑五體投地到達的神聖地方,竟有旅客及導遊在指指點點看這看那,不知他們的感受是如何?

"金錢乃萬惡之源' 真是一點也沒錯,  本來就是我們用金錢污染了這一片淨土
就像"上帝也瘋狂"一片中,  要是主角發現不到那汽水樽 一切也不會發
大家也會少一點煩惱  少一點麻煩
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-4-21 03:28 發表
咁講,搞到我想應該至少每年一次去梵蒂岡暢遊添.........

老大同嫂夫人不是呢錄教既咩...去煩帝江仲咩  你唔怕人地唔比你入門口呀
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-4-21 11:56 發表

Location:    Piazza San Pietro, Vatican City, Rome, Italy         Phone:    06-69881662 (for information on celebrations)        Hours:    Basilica (including the sacristy and treasury) Oct-Mar dail ...

老大 乜癲鼠大聖唔係無所不在既咩~ 點解會有辦公時間既?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-4-23 15:12 發表
向來都係咁嫁啦。經書又唔俾心機讀,問問問!

Gen 2:2        到第七日、神造物的工已經完畢、就在第七日歇了他一切的工、安息了。

我就係有讀先要問
佢係話頭六日係工作天第七日係假期之ma
但冇講過頭六日入面有辦公時間wor~
花開花落花無缺!

原帖由 日光 於 2007-4-23 15:35 發表

誒誒, 我去的那時候陽光都挺多的耶.
anyway, 那個春熙路步行街真的是挺沒東西看的耶~~~

唔係wor  我相信只要留多些少時間 應該有不少成都美女
我記得我們吃宵夜的那間食店就有兩個廷可愛的女侍應
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-4-23 16:51 發表
約9:4    趁著白日、我們必須作那差我來者的工.黑夜將到、就沒有人能作工了。

沒有"人"工作, 甚至不能代表全能的上帝也不會工作~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-23 12:12 發表
《論語·公冶長》朽木不可雕也

來4:10    因為那進入安息的、乃是歇了自己的工、正如神歇了他的工一樣。

我都係承襲左老大你好學不倦 永不言敗既精神jey

老大你未恰我冇讀經! 你過句之前都仲有一句

來4:9 這樣看來、必另有一安息的安息、為神的子民存留。

佢係講緊暫停辦公日, 其他日子冇講幾點收工wor
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-23 12:53 發表
唔好話學沙老大啦,您都唔長進茄

詩127:2        你們清晨早起、夜晚安歇、喫勞碌得來的飯、本是枉然.惟有耶和華所親愛的、必叫他安然睡覺。

你依家係唔係要拗上帝會唔會訓覺先!
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-23 21:07 發表
我都係遷就您乍。

我要繼承你永不言敗既精神!
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-24 03:33 發表
您既有永不言敗精神, 就每隔5天上一封萬言書向淫審處申訴,要求重審景教經,直至您的陰謀得逞為止。

老大蝦細路~~~
我從來冇陰謀  只會執行老大的指令
當然啦  軍令亦會有所不受~~

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:24 發表
您講大話,本將從來冇下過叫您簽署要求審查景教經之軍令

沙將軍令有所不受  甚至不能代表非沙將軍令也得不受
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:29 發表
您受左非沙將軍令,關沙將軍叉事呀?

非沙將令者  甚至不能代表為其他人的命令
史仔係出於自發嘛  ~  連沙老大你都下令我都做埋離支持你
你應該為我這一個副將而安慰啦
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:36 發表
係呀係呀,您真係永不言敗。但永不言敗甚至能不能代表永不言不敗?

當然  我心中的那一點火係唔會熜架!
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個