返回列表 回覆 發帖

方舟子

7# 抽刀斷水
Till, 原來尐猶太佬寫經,係同我去Atlantic City落注一樣 -- 靠估嫁乍?!
等我仲以為舊約經有咩咁有寶
Don't know where God is but the Devil is in the details
這是受人尊重的解經法嗎?
撻Q猛男 發表於 2009/6/18 09:39

大佬呀,人地而家冇要求話要「受人尊重」喎,咁佢話「雖則並非受人尊重,但始終都算係解經法,咁您都冇佢符卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
13# 撻Q猛男 咁只要肯捱您dup幾嘢可換此種解經法成立,都算除笨有精
上面如果要證明小明是很帥氣,他通常不能用自己的外貌作為論據來證明,因為目前正質疑的正正是他的外貌,在哲學上被質疑的事情是不能充東論據的,否則會犯上邏輯的謬誤。
kyo_028168 發表於 2009/6/22 16:44

咁,若要證明李嘉誠很有錢,他通常不能用自己的財產作為論據來證明,因為目前正質疑的正正是他的財產,在哲學上被質疑的事情是不能充東論據的,否則會犯上邏輯的謬誤

所以,若要證明李嘉誠很有錢,他通常應該用您的財產作為論據來證明。
但若要證明小明是很帥氣,他通常應該用您的還是沙文的外貌作為論據來證明?
其實我想指出的是概念上的的事情是不能用自己的本質,.
kyo_028168 發表於 2009/6/22 22:53

咁就好辦啦,您早响嘛。
教徒只要話聖經並非概念上的的事情,就乜都得啦
有錢冇錢, 靚唔靚仔都係相對嘛~
不能用本身條件來証明其實邏輯上沒有錯阿 ...
Step.King 發表於 2009/6/22 22:39
我冇話佢錯喎。我話佢好啱添
30# Guest from 203.186.250.x
咁又未必。只有概念上的事情係要咁計法啫
非概念上的事情就引用乜都得
回復 32# 誠惶誠恐
究竟"沙番"係什麼動物?discovery channel有沒有介紹呢?

http://www.zootorah.com/hyrax/hyrax.pdf

不如我們實地捉幾隻來研究一下,叫抽水當貓養
其實,不知猶太佬有否發現摩老閪頒佈此等乜食得乜唔食得之律法,純屬5餅3魚。
根本他們食乜,係唔駛揀嘅,40年來份menu都冇變過,只有兩味餸;唔知數碗數碟數來做乜,仲要數錯,浪費聖經篇幅。
Exo16:35 以色列人喫嗎哪共四十年、直到進了有人居住之地、就是迦南的境界。

所以
在摩西時代的中東,又是生活在一個周有雲柱火柱包圍的環境,都不須禁止食燒豬,因為尐猶太佬根本捉唔到豬,淨係食鵪鶉都食死佢地啦
高級模式 | 發新話題
換一個