返回列表 回覆 發帖

[興趣討論] 冷僻佈局──中炮對左疊炮

紅先勝。象棋巫師可用幾多秒解?
19# 龍井樹

其餘呢兩個都係適情雅趣局。其中第一個我略改少許,減3路原位卒,加一邊兵。

我直覺覺呢類局,人腦勝過電腦。象棋巫師能破,應該都幾強。 ...
誠惶誠恐 發表於 2009/7/28 22:17

請問係第幾局叫乜名?
紅先勝。象棋巫師可用幾多秒解?
誠惶誠恐 發表於 2009/7/29 13:08

最後一局我識, 好似叫葉底開花定綿裡藏針.

第一局好似有排捉咁, 第二局局面好複雜.

23# 龍井樹

我都唔知,在uwants睇到。你睇第一、二張圖條 link,就知道誰出題。其實三局都很簡單。第一局雖然步數略多,但原理很簡單,只要答對頭兩步,已知 sure win。

第三局,適情雅趣有局差不多:

第248局 開拓心胸
24# 誠惶誠恐

我試下教 12 層, 都好快搞掂.
第一局比較好玩, 撐士困死黑馬, 一味掛住攻殺真係唔容易諗到.

前面兩個你仲未話我知係《適情雅趣》邊局喎....
25# 龍井樹

這類殘局似乎人腦諗就好些,看來象棋巫師的確不俗。

第352局 徐母回車

第042局 参辰卯酉
26# 誠惶誠恐

thank you!

你都 download 試下啦:
http://www.onlinedown.net/soft/47666.htm
27# 龍井樹

我有某些原因不可以 download 象棋軟件,否則我早就 download 了。
28# 誠惶誠恐

終於忍不住 download 了象棋巫師。現在沒有了「路邊攤」--易名為「魔法學校」。話時話,現在玩「魔法學校」真有點悶。

我想知道怎樣造 JAVA 棋譜,及怎樣貼上來……
29# 誠惶誠恐

你睇呢度幫唔幫到你丫?
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1905&page=1#pid26694
30# 龍井樹

Yes, I did it.  Thx a lot!  熊仔餅
25# 龍井樹

這類殘局似乎人腦諗就好些,看來象棋巫師的確不俗。

第352局 徐母回車

第042局 参辰卯酉
誠惶誠恐 發表於 2009/7/30 10:28
原來《徐母回車》一局早在清朝已有改成類似我所改的版本,不過較為高明一點的是河頭兵是對頭兵。那是:

《韜略元機》第117局 兵強莫禦

不過,東萍網所列的著法過於簡陋,失去修改後的趣味性。

我認為應該這樣:

32# 誠惶誠恐

你可以先用「象棋演播室」編輯排局,然後再去東萍網轉換成動態棋盤編碼貼到這裡。

另外,請在有關中國象棋的新帖加上「象棋」的標籤,方便其他版友查閱,謝謝!
高級模式 | 發新話題
換一個