返回列表 回覆 發帖

我希望基徒可以正面回答的四條問題

sorry = =
應該講 撒旦就係人心中黑暗既一面..........亦都係撒旦既真面目
(個人認為)
逆天而行 發表於 2009/9/23 22:09

如同聖靈在信耶穌的邪惡殺人魔的心中。
78# hellboy
又係您自己話要根據耶經嘛,今經文對您有小小不利就話不理,咁樣好冇原則喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
74# weakest
冇錯。
我就係見主耶穌同撒旦,一個言行一致,一個言行不一致,故領悟佢地絕非同一人/生命體
Don't know where God is but the Devil is in the details
78# hellboy
又係您自己話要根據耶經嘛,今經文對您有小小不利就話不理,咁樣好冇原則喎
沙文 發表於 2009/9/23 23:38

根據聖經是原則,而約21:25指的已經不在聖經範圍以內的神話,我們聖經以外的神話拋棄不討論,有咩問題?無問題!

又是基教督教說的,聖經是「神」的話語,是所有信仰、宗教及道德的最終權威,毫無錯誤。

而且就算把討論擴大至聖經以外,也不代表耶穌與撒旦沒有同共點嘅。
74# weakest
冇錯。
我就係見主耶穌同撒旦,一個言行一致,一個言行不一致,故領悟佢地絕非同一人/生命體
沙文 發表於 2009/9/23 23:49

什麼言行一致不一致,這兩個神話人物的言行都不一致,撒旦是說謊者,耶穌也是。
哦,原來約21:25指的不在聖經範圍以內。
但係,點解約21:25指的不在聖經範圍以內,賽14:17指的就在聖經範圍以內咁奇嘅呢?
85# hellboy 撒旦禀性老實,唔会話某章某節不在某範圍以內嘅
哦,原來約21:25指的不在聖經範圍以內。
但係,點解約21:25指的不在聖經範圍以內,賽14:17指的就在聖經範圍以內咁奇嘅呢?
沙文 發表於 2009/9/23 23:55

約21:25 說耶穌事跡並沒有全部寫在聖經之內,亦即沒有根據,沒有根據我們便不討論,很合理,一啲都唔奇。
哦原來咁。
咁撒旦事跡又有冇全部寫在聖經之內呢?
85# hellboy 撒旦禀性老實,唔会話某章某節不在某範圍以內嘅
沙文 發表於 2009/9/23 23:57

不要信口雌黃,神話生命體撒旦點樣老實?從聖經經文拿出證據來。
哦原來咁。
咁撒旦事跡又有冇全部寫在聖經之內呢?
沙文 發表於 2009/9/24 00:05

沒有聖經根據的在這裡耶教大前題之下不理,至少在這主題之內。
90# hellboy
唔駛啦。
若然撒旦就係耶穌,其事跡就不全部在聖經範圍之內。
咁拿都冇用
90# hellboy
唔駛啦。
若然撒旦就係耶穌,其事跡就不全部在聖經範圍之內。
咁拿都冇用
沙文 發表於 2009/9/24 00:12

如果你信聖經只是創作出來的,耶穌和撒旦是同一生命體只是耶經作者原意。

如果你信耶穌和撒旦是真的,考究其事跡才要擴大至聖經範圍之外。
91# hellboy
哦,原來又係不理。
咁若然撒旦就係耶穌,其事跡就不全在聖經範圍之內。
既然兩條友的事跡不全在聖經範圍之內,咁至多只係肯定在聖經範圍之內佢地同樣係明亮晨星啫
最衰聖經唔話明亮晨星只得一粒,係哩,點解聖經唔話明亮晨星只得一粒咁衰茄?
91# hellboy
哦,原來又係不理。
咁若然撒旦就係耶穌,其事跡就不全在聖經範圍之內。
既然兩條友的事跡不全在聖經範圍之內,咁至多只係肯定在聖經範圍之內佢地同樣係明亮晨星啫
最衰聖經唔話明亮晨星只得一粒,係 ...
沙文 發表於 2009/9/24 00:22

我不認為兩條友的事跡不全在聖經範圍之內喎。兩條友只不過是人創作出來的神話,撒旦和耶穌是同一友,我只會說是作者的意思。
如果你信耶穌和撒旦是真的,考究其事跡才要擴大至聖經範圍之外。
hellboy 發表於 2009/9/23 08:22

點解要信耶穌和撒旦是真的,考究其事跡才要擴大至聖經範圍之外呢又?
點解要信耶穌和撒旦是真的,考究其事跡才要擴大至聖經範圍之外呢又?
沙文 發表於 2009/9/24 00:29

你那裡找虛構人物的事跡?
97# hellboy
我似得您咁果斷,唔揾就可以斷定佢地係虛耩人物嘛
95# hellboy
您對作者的意思暸如指掌,乜原來聖經係您作咖?點解您唔話明「明亮晨星只得一粒,多都冇」呢?

75# 沙文

咁小弟又無話要言行一致. 小弟一直支持老大您ka la....就算老大言行不一, 我都會支持您ma...

To hellboy:
其實用modus ponens時, 是否確定有sufficient condition???
高級模式 | 發新話題
換一個