返回列表 回覆 發帖

我希望基徒可以正面回答的四條問題

1) 始於創世紀, 我們得知第四日創造鳥和水生生物, 第五日創造野獸. 難道鳥比野獸更早出現?! 願聞其詳.
2) 亞當夏娃食善惡之果, 是由蛇引誘. 蛇是邪惡的化身. 邪惡是由魔鬼創造. 而又是什麼令魔鬼墮落呢?
3) 亞當夏娃 ...
feelgood8z 發表於 2009/9/15 10:11

上帝創造撤旦都唔知為咩......
一、第五日造飛鳥和魚,第六日造走獸,耶經是這樣說的。

二、魔鬼墮落是因為他最接近上帝,內心的驕傲使他不願順從上帝。

三、始祖雖然善惡不分,但是有能力分辦是否有違上帝的吩咐。上帝要求他做的事,他沒有去做 ...
龍井樹 發表於 2009/9/16 09:55

你咁講 撤旦姐係天使 ...
而天使犯左罪 係墬天使?
(咁似一個PC低需求遊戲既故仔既.........好似叫鬼影鎮 無聊睇下宗教【【神化故事..】】 既就搵啦)
舊約咩都美化哂
(下面既係舊約既野 好似叫【代經】)
上帝好似話鍾意一個王(唔係愛情,may be係鍾意佢既能力)大衛王(David?)(條友 本身好淫 但係舊約講到佢好好 我唔知聖經點講 我講入面既故仔..)
點知佢有個仔 鍾意自己個妹 就姦左自己個妹  個老豆(大衛王) 無咩反應咁 正係趕左個仔走
(因為佢自己都係花心)
19# 龍井樹

撒旦是「明亮之星,早晨之子」(以賽亞書14章12節)。

而耶穌是「明亮晨星」(啟示錄 22章16節)

可見耶穌其實就是撒旦。
hellboy 發表於 2009/9/22 19:17

唔怪得 地獄係聖城:耶路撒冷
都係個個位架喇...阿富汗個d 美國逼佢做咩我地都唔知..... 所以話唔定而家好亂..
阿富汗比美國逼....美國都有報道...等陣 我挖返出黎
講錯野..都有小小唔好意思
但係阿富汗係比美國逼生產毒品..呢個係事實(阿富汗生產既毒品佔全球毒品90%)
話說係中國西面 如果有進一步既軍事行動..中國可能受波及
而且美國咁興玩強權 極端宗教組職一定幫手..
同學仔,中國現時與美國保持友好關係,而且中國持有美國大量國債,一招便可以把美國整個經濟弄虧,中國在軍事設備與美國上不相伯仲,中國在人海戰術又有必勝的潛力,如果美國軍事行動波及中國(不是炮火誤中國境, ...
hellboy 發表於 2009/9/22 20:38

國債...如果美國將佢變哂廢紙既話 中國破產都得
雷曼兄弟一無左 就全球都有事
如果美國發難 都唔知會點....話哂我唔係呢方面既學生 講無用 但求世界關係更美好
人類不再有歧視種族的問題
咁點解佢要創造撒旦?
唔通控制天上既大有人在 而所謂既上帝就係地獄既?

就算耶耶唔係撒旦
佢本身殺人都夠多
呢個一定係真既..

另外 你囉左morning star黎開玩笑(我指個個網址)
電腦既編"馬"
貨品既條"馬" 都有 代表 "666"既符號 電腦都係撒旦既產物
乜你無見識過耶教徒己認定所有貨品條碼有666含意的都是未日獸印咩?
hellboy 發表於 2009/9/23 19:24

見識過...聽人講令到未日既係英國一個皇儲 佢登"機"個陣都話佢會信撒旦
咁咪就喺囉。我話,耶穌一定就是魔鬼,只不過魔鬼也名叫撒旦。
hellboy 發表於 2009/9/23 19:32

嗯 因為 撒旦不是魔鬼的名字
而撒旦這個詞語有自己的意思
咩個人體驗呀,所有對魔鬼描述都同耶穌部份的經文互相呼應架。
hellboy 發表於 2009/9/23 19:35

比d我睇 雖然宗教堂要我地讀聖經 但係我就訓覺
此等描述並唔係「所有」,因為長得寫唔晒
約21:25 耶穌所行的事、還有許多、若是一一的都寫出來、我想所寫的書、就是世界也容不下了。
沙文 發表於 2009/9/23 19:41

魔鬼唔係一定係地獄個d 話唔定撒旦係管地獄既 唔係真正人間既【魔鬼】(因為 到到都要有人管 唔係可能人間都會比個到影響..)
由現在世上有的書 所描寫的耶穌
是殺人的 就足夠了 不必去找那麼多的理由證明他是魔鬼
咁您係順天而行喎,边有逆天呀?
沙文 發表於 2009/9/23 19:50

點解你咁鍾意捉字
我冇找理由證明他是魔鬼呀
沙文 發表於 2009/9/23 19:54

見你同hellboy針鋒相對 講句姐
你真係鍾意差隻腳埋黎
邊個話言行要一致
而家唔係打官c
盡管你當我係間諜
我個人認為你一開始唔講野 就唔會有咁多回覆
以上
71# 逆天而行
同您有相同嗜好嘛
沙文 發表於 2009/9/23 20:14

原來樓上咁睇我 不過算啦 我都知差隻腳埋去人到係唔好架喇
我會改既 人地改唔改到就唔知
希望呢帖會有人良性討論 唔好正係會員惡性討論
sorry = =
應該講 撒旦就係人心中黑暗既一面..........亦都係撒旦既真面目
(個人認為)
高級模式 | 發新話題
換一個