返回列表 回覆 發帖

教會執事涉殺聾啞情婦

教會執事涉殺聾啞情婦

(
星島)2009113 星期二 05:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)被公認為性情溫和、樂於助人的虔誠教會執事,與同為聾啞的已婚女教友發生婚外情,女教友疑苦苦相纏要求執事離婚,執事不勝其煩下涉以刀捅殺女教友。事發三日後,執事哭著向教會牧師和盤托出殺人一事,並到警署寫下自首信。執事被控一項謀殺罪,案件昨於高院開審。

記者:何鳳儀

現年四十七歲的被告葉啟明,昨於高院否認一項於去年九月十三日謀殺女子吳桂芳(三十九歲)罪名。被告指自己當時精神失常,承認誤殺罪,但不獲控方接納。

控方開案陳辭指,被告與死者年幼時相識於聾人學校,八九年在九龍城衙前圍道香港聾人基督教會相聚,被告為教會執事,而靠綜援    維生的死者也熱心教會事務,二人各家室子女,但暗地裏發展親密關係。死者丈夫昨供稱,他視性情溫和的被告為普通朋友,被告曾替他修理濾水器及搬家具。

牧師面前哭著懺悔

死者丈夫梁偉光昨供稱,事發當日早上十一時,他帶兩名兒子到父母西區寓所,妻子原答應一同晚飯,但未有現身;晚上十時他返到沙田    新翠村新明樓寓所,赫見妻子躺於血泊中,毫無動靜,遂立即傳真通知被告、父親及教會傳道人鄺志雄,鄺趕到現場助他報警。救護員到場後證實吳已死亡,驗屍報告指死因是胸口被刀捅傷。

控方指出,與被告相識近十年的教會牧師高偉光,於同月十六日應被告妻子通知到其寓所會面,被告一見高即哭起來懺悔,承認自己用刀捅死吳桂芳,指死者要求他離婚及娶她。被告同日到警署,在警誡下寫下:「我要自首,因我是殺吳桂芳。」被告及後在錄影會面中表示他早於事發前兩日對死者動殺機,並於當日買兇刀及新衣。

曾輔導死者婚姻危機

教會傳道人鄺志雄昨供稱,死者早於四、五年前透露對梁無感情,且與另一男子有染,他及後向死者及其丈夫提供輔導,教梁討妻子歡喜。辯方昨指出梁曾向被告投訴與死者婚姻出現問題,被告輔導他們,但死者丈夫否認此事。

此案為英文審訊,由於被告及昨日作供的死者丈夫梁偉光皆為聾啞人士,梁以手語作供,靠手語傳譯員譯成廣東話,再翻譯成英語。案件編號:高院刑事一四七——二○○九。
.
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

唔知點解...一多到呢段新聞, 我就想起沙老大...
花開花落花無缺!

其實我都想post呢段新聞...

不過點解會諗到沙文呢??
請留意紅字....我在想如果沙老大佢遇上呢d情況會點處理?
花開花落花無缺!

但沙老大深受Dalvm版友愛的教育,不会愛一個捅一個嘛。
佢寧願犧牲自己、俾人誤会佢犯姦淫、搞到神唔開心,都唔願見任何一個女人對愛有所失落
您地話沙老大係咪偉大過移鼠大聖呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢寧願犧牲自己、俾人誤会佢犯姦淫、搞到神唔開心,都唔願見任何一個女人對愛有所失落
您地話沙老大係咪偉大過移鼠大聖呢? ...
沙文 發表於 2009/11/3 20:35

有啲咁既事? 哎呀,Miss左添。Dalvm喺邊到? 我都想睇吓佢嘅「愛的教育」。
您地話沙老大係咪偉大過移鼠大聖呢? ...
沙文 發表於 2009/11/3 20:35

老大將自己同移鼠大聖相比似乎侮辱了自己了...移鼠大聖童身都可能未破就被釘歸天, 又點會知道愛之真諦? 沙老大你將自己和一個處男相比, 有失身份阿~
花開花落花無缺!

7# Step.King
佢都未必處得哂。您都好似質疑過佢gay喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁你想將自己同個處男比丫  還是想自己同個gay既比?
花開花落花無缺!

他是「自己祈禱決定要咁做」

【東方日報專訊】案發時在教會任執事的已婚兼聾啞男子,涉嫌在去年中秋迎月夜謀殺女教友案昨於高院續審。控方播放警方會面影帶,被告以手語親述案發日進入肇事單位的行兇過程,他連番嚴斥女教友狡猾及說謊,雖然女方跪地認錯,被告最後索性閉目用刀不斷插向女教友,又用枕頭壓着她的臉及嘴,警員指驗屍後發現女教友身上有九處刀傷。被告又披露當日行兇前後曾四度祈禱,除行兇前祈禱要天父赦免罪行外,行兇後亦知做錯事故再祈禱。

控方昨播放被告葉啟明(四十五歲)的警方會面影帶,被告用手語指與女死者吳桂芳(卅九歲)相識於微時,去年九月十三日案發當日,吳發手機短訊「快啲去我屋企」給被告,要被告到她沙田新翠邨寓所見面,又叫被告到快餐店買食品給她,正在教會工作的被告感到「好大壓力,覺得吳桂芳好煩,想殺佢,已經忍唔到」。

「你害我……已經忍唔到你」

被告遂往九龍城買刀、衣服及帽子等物品,稱「自己祈禱決定要咁做」,下午三時許坐巴士前往沙田新翠邨,惟被告搭到廿四樓後便出,改行樓梯到吳的廿六樓單位,被告形容當時「心好亂,祈禱求天父赦免」,被告於吳開門後感到一陣壓迫感,於是用刀從後插向吳的頸,又責備吳「你害我,你好煩啊,我已經忍唔到你」,惟吳按着傷口連番回應「冇啊」,並跪在地上。

被告再次祈禱求天父赦免後,又罵吳「你好多次都欺騙我,好狡猾、成日都利用我」,惟吳邊哭邊說「我下次唔會o架啦,我冇講大話,真係講真話」,被告嘗試用布蓋着吳,惟吳掙扎更攬着被告,被告以手語稱「好嬲,合埋眼不斷插佢」,被告又指因吳大叫,曾一度用枕頭壓向吳的臉及嘴,被告形容自己「成身都係血紅色,手褲都係血,入到廁所洗手,又用花灑沖條褲」。

「印牆」清指模 向牧師認錯

被告表示行兇後「知做錯事,祈禱」,他更衣後,除用膠紙及膠袋「印牆」清除指模,又用衣服包着手開門離開,以免留下指模,更經樓梯離開新翠邨。被告表示案發前兩日已萌生殺死吳的念頭,又指行兇時「插完先知冇戴手套,要她等一等,再去取手套」。警員指驗屍後發現吳身上有九處刀傷,惟被告回應「唔記得,因為合埋眼」。

教會高牧師昨以手語供稱,案發後三日與被告見面,被告哭着說「對唔住,我知錯」,又指「吳桂芳不停發SMS畀我,我忍唔住,好憤怒,所以殺咗佢」;「因為吳桂芳逼我同太太離婚,然後同我結婚,我唔肯應承佢」,又指兩人曾拍拖及發生性行為。被告又解釋因經樓梯進入案發單位,故閉路電視未能拍攝到他。案件今天續審。 案件編號:HCCC 147/2009

http://www2.news.sina.com.hk/cgi ... /3/1/1316158/1.html
主說:你凡事皆能.
9# Step.King
又未必。Dan Brown又話抹大拉的馬利亞係佢老婆嘛
如果移鼠有老婆,遇到呢種事又會點算?
13# 日天
佢話,人地打您一邊面就送埋另一邊俾佢嘛。
所以,為了防止人搞佢老婆而冇另一個老婆俾人搞,佢應該至少娶兩個老婆
13# 日天
佢話,人地打您一邊面就送埋另一邊俾佢嘛。
所以,為了防止人搞佢老婆而冇另一個老婆俾人搞,佢應該至少娶兩個老婆
沙文 發表於 2009/11/5 16:45

無咁複雜嘅。

結婚後,兩人視為一體, 佢話,人地打您一邊面就送埋另一邊俾佢嘛,如今的情況就是一面是老公,一面是老婆。所以, 當有人搞佢老婆,佢唯有將自己都送埋比人搞囉。
一睇就知reasoning係您嘅弱項。
一個人的計算法,可能性有很多,例如前面是老公,後面是老婆;又或上面是老公,下面是老婆;又或入面是老公,出面是老婆。未必係以左右分嘛。
一睇就知reasoning係您嘅弱項。
一個人的計算法,可能性有很多,例如前面是老公,後面是老婆;又或上面是老公,下面是老婆;又或入面是老公,出面是老婆。未必係以左右分嘛。
沙文 發表於 2009/11/10 10:16

咁,我無話過移鼠的計算法一定要以左右分嘛。無論前後左右X度角,只要搞完一邊,佢就送埋是旦另一邊比你,都合乎移鼠原則咖嘛。所以你講嘅應該都ok咖,但要視乎移鼠會唔會將一邊睇成一個人囉。如果佢同沙文老大講,你搞左佢老婆前面,最多比埋佢老婆後面你,咁就無辦法啦。
您估個個都好似您咁卵蠢,搞完佢老婆前面但唔搞佢老婆後面咩?
梗係搞完前再搞後,然後再問佢:「請問,您做咩還不將另一個老婆拿出來俾我搞?」

照我睇,「結咗婚就變咗一個人」的原則應該係講笑嘅啫。若然如此,教友聚餐,一對夫婦應該只須俾一個人錢,但係,点解我從來未見過教友聚餐係咁樣計數嘅呢?
您估個個都好似您咁卵蠢,搞完佢老婆前面但唔搞佢老婆後面咩?
梗係搞完前再搞後,然後再問佢:「請問,您做咩還不將另一個老婆拿出來俾我搞?」

照我睇,「結咗婚就變咗一個人」的原則應該係講笑嘅啫。若然如此, ...
沙文 發表於 2009/11/10 20:31

唉也,點解你會咁樣咖?我講左好多次喇,人各有好,我唔搞人老婆,呢啲咁「醒」嘅野又點會輪到我呢?

咁沙文你搞完人老婆,仲問人比埋二奶你,唔代表人地唔可以比唔攞個十字架捅S你後面,然後講一聲「嗱」咖嘛,投資緊喺有風險咖啦。

再講,移鼠有老公可能性大過有老婆喎,唔好唔記得佢有個赤裸情郎先得咖,話唔定佢兩個夾埋輪你大米呢?都未夠餵飽你?咁搵埋西門彼得開4p 夠晒喇掛?

至於教友聚餐計數的問題,無謂提啦,商業決定嘛。
唉也,點解你會咁樣咖?我講左好多次喇,人各有好,我唔搞人老婆,呢啲咁「醒」嘅野又點會輪到我呢?
hellboy 發表於 2009/11/10 05:51

咁又未必。搞咗您都未必知嘛。佢呃您話未嫁,但其實同您邂逅之前早已歷盡滄桑唔得咩?
高級模式 | 發新話題
換一個