返回列表 回覆 發帖

可有熟悉錫安教的人?

唉!!!! 青春寶貴呀.
我都有朋友喺錫安教, 而我本身都有返傳統既教會. 我嗰個朋友同我講好多"未"日偉論、聖經密碼, 佢講嗰時我個心都有啲驚, 但之後用個腦唸吓, 信神既人就係期待神回來既一日, 點解要驚. 之後我先發現原來佢係錫安教徒, 而佢哋每個星期既聚會都喺不停咁同啲人洗腦, 叫佢哋要預備食物同水, 每個星期就咁不停用呢啲恐佈襲擊人, 令人覺得怕, 之後再比啲希望你, 因為佢哋會講到好似有佢哋可以預言到, 已經知道將會發生咩事, 而令信徒唔洗驚, 信佢哋就得啦. 之後賣一大堆嘢比你! 雖然話唔係強迫你買, 但其實佢哋會強迫付責既人. 另外, 呢個教一直都唔肯有一個固定既地方,相信係因為好似之前雙氧水事件咁, 要走都唔難. 加上佢哋既財政只有極少數人知道, 好神秘!

聖經係神留比我哋去睇同認識佢既書, 只需要直接讀去明白佢既意思, 而唔係用好多唔同既方法去猜度神既心意. 仲有, 以我所知, 佢哋賣比信徒既嘢, 好多都喺現成既嘢, 再用新既包裝去賣返出嚟, 而佢哋每次賣嘢, 都會話係中間人介紹, 而真正賣家係永遠都唔會出現. 第一: 教會唔係傳銷既地方, 因此耶穌曾經發怒將教會既檔都推倒; 第二: 點解唔叫個SALE自己嚟介紹返佢哋產品呢?
在今天來說,  錫安不是教會,  只是一間搵人錢,  青春的組織.
錫安教會講既所謂末日論,二o一二大災難,甚至叫人儲糧,儲水等等!全部係響一個網上電台抄番黎既,
仲係用New Age既資料黎呃班信徒,非常可恥!
錫安教會講既所謂末日論,二o一二大災難,甚至叫人儲糧,儲水等等!全部係響一個網上電台抄番黎既,
仲係用 ...
阿修羅 發表於 2011/7/11 22:00

可否詳盡d?!  thanks!
我也許很快就跟女朋友分手了, 原因主要是宗教問題, 她很忠於錫安, 而我們在信仰上有一段距離, 請問有人知道錫安是如何看待情侶的, 麻煩大家幫幫我
真愛是願意不相互勉強的。

無論信仰是什麼都適用。

我也有看過情侶因為在彼此身上看到這種願意互相體諒的愛,
信教的認為這個愛情才是神的旨意,不理會教會的逼迫。
不信教的也開始認為這個宗教不錯 -- 至少是信了這個教的伴侶
還蠻令人安心交往的。

因此,
chi,
誠實面對你們的相愛可以到什麼程度。
有時不需要宗教,任何不能體諒都可以拆散人。
chi>你好,我曾在錫安十多年,錫安看待情侶是,信與不信,原不相配,其實你倆而家係點?
chi>你好,我曾在錫安十多年,錫安看待情侶是,信與不信,原不相配,其實你倆而家係點? ...
Guest from 113.254.68.x 發表於 2011/7/29 16:18

現在已不是信與不信的問題了, 我也是基督徒
可是她現在追求的是神的認許, 她希望她的丈夫是由神指引
她已經決定了, 現在我希望可以用真誠感動她

您說您曾在錫安十多年, 現在離開了嗎?
現在已不是信與不信的問題了, 我也是基督徒
可是她現在追求的是神的認許, 她希望她的丈夫是由神指引
她已 ...
Guest from 116.49.245.x 發表於 2011/8/1 01:43
我剛我剛在上年離開

佢想要咩野神既應許?

定係所謂印証?
我剛我剛在上年離開

佢想要咩野神既應許?

定係所謂印証?
Guest from 113.254.69.x 發表於 2011/8/2 22:11

介唔介意講下點解您會離開

嗯, 應該就是您所講的所謂印證
佢希望自己係信仰有一定修為, 到時來個婚姻禱告, 由神賜一個畫面比佢, 畫面中的人就係佢要搵既人
佢亦都話家聚的負責人都係咁同佢講

其實我唔反對基督教, 亦都因為佢而信教, 返教會, 至於最後我有無得著就由時間同神去證明吧
但係有時覺得, 極端到要男女分開, 認為一定要有神的指引下先可以搵到另一半, 家聚中一層一層的階級
呢d種種都似係要控制信徒多過要追求真理
就算神係最重要都好, 都唔需要去到咁既地步
我都唔知, 可能係我慧根未夠...
chi>由上年年頭開始,因教會處事方式,教會方向,講台上既講道,對比聖經有極大出入,而錫安只以保護教會為出發點,不以聖經角度作出修正,引致到有數以百計信徒離開,我是其中之一.

想問你有冇上過呢個blog?

http://hk.myblog.yahoo.com/linenwong
錫X教存在好大問題, 如有錫X教女友, 及早遠離.

你就算拍, 都無結果的, 因為, 不是你入到教就會批你拍拖,

仲要你符合他們嚴格聽話的標準, 才能得到什麼引證, 才比你拍拖,

那真是唔係講玩的, 會弄到你半條人命都無, 所以你可以省點力氣了
回覆 214# 我是覺醒者

聽你所說好像有些經歷吧?
第一身的經歷就沒有, 但因為很久以前我是基督徒,

所以錫安教依個名都好熟識, 依間野根本臭名遠播, 所以會見到一些逃出錫安的人寫見證

都係果句, 點解仲有人會返, 我不理解, 現在香港咁多教會可以轉

回覆  我是覺醒者

聽你所說好像有些經歷吧?
抽刀斷水 發表於 2022/12/3 21:53
第一身的經歷就沒有, 但因為很久以前我是基督徒,

所以錫安教依個名都好熟識, 依間野根本臭名遠播, 所以會 ...
我是覺醒者 發表於 2022/12/4 01:45 [url=https://exchristian.hk/forum/redirect.p hp?goto=findpost&pid=154505&ptid=4184][/url]
首先要强劲欢迎大侠兄。

请问兄,可不可讲少少为什么离教?谢谢
應該問, 點解當初會被騙信教才真, 離教才是正常

的確, 基督教俾到個群體生活你, 對於一個青少年來說, 的確是吸引,

但到後來, 出來工作, 好多野都好現實, 發覺基督信仰與生活格格不入

又識唔到女朋友, 咁就離教囉, 後來發覺離了教之後, 自由了很多,

無需被那個神經老巴全時間監視住, 咩都要跟佢的規則.

而且可以識返些正常女性拍拖結婚, 自己的時間又多了

首先要强劲欢迎大侠兄。

请问兄,可不可讲少少为什么离教?谢谢
下流寄生虫 發表於 2022/12/4 22:39
高級模式 | 發新話題
換一個