返回列表 回覆 發帖

[轉載] 巴勒斯坦的猶太人:神話與史實(作者:Uri Avnery)

其他那幾十萬人的後裔去哪裡登記?!
誠惶誠恐 發表於 2009/12/3 05:46
佢地俾亞述佬殺咗,去閻羅王度登記
Don't know where God is but the Devil is in the details
21# 沙文

如果照你們的對話 ,猶太人咁聰明 ,只有一個原因 ,皆因他們就是一個混血種民族
22# 淚兒
唔係!
猶太人咁聰明的原因係:佢地根本唔係猶太人
Don't know where God is but the Devil is in the details
嗱,您自己都認為仔生得多就係猛啦。八唔搭七
沙文 發表於 2009/12/3 22:44
問幾多個,唔係問有幾威!

而且我都冇話過仔生得多就係猛,唔好老屈!
您點知我係咖?您咁好野茄?
沙文 發表於 2009/12/3 22:47
咁就失覺,就算你入到,都唔代表易入。
佢地俾亞述佬殺咗,去閻羅王度登記
沙文 發表於 2009/12/3 22:54
咁即係果時猶太人全是大衛的後裔?!
21# 沙文

如果照你們的對話 ,猶太人咁聰明 ,只有一個原因 ,皆因他們就是一個混血種民族
淚兒 發表於 2009/12/3 23:28
除了混血外,應該係長期生活於逆境。
25# 誠惶誠恐
天下無難事,只怕有心人嘛。
娶個猶太婆都係途逕之一
http://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage_in_Judaism

其實舊約都屢次記載猶太佬雜婚,尐女人根本都唔係猶太嘅,但猶太佬又話要母系繼承,咁就造成生出來的BB仔根本唔猶太
Ezr 10:10  祭司以斯拉站起來、對他們說、你們有罪了.因你們娶了外邦的女子為妻、增添以色列人的罪惡。
26# 誠惶誠恐
咁又未必。猶太佬可以走到去到印度、開封
http://www.jcpa.org/jl/jl101.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_China

可見未必止巴勒斯坦有猶太佬
24# 誠惶誠恐
因為要同阿拉伯人作人口競賽

既然仔得多都唔猛,咁就無謂同阿拉伯鬥人口多啦,您勸下佢地啦

講到唔純正,現在有邊個民族係純正?
誠惶誠恐 發表於 2009/12/3 02:01

呢個問題,就差不多係:

有一天,您駕著新落地的Bentley在highway飛馳,俾條差佬截停。
您再被扣分就會釘牌,您聲淚俱下地指著身後的highway:"officer, who doesn't? Did you keep driving 100km/h yesterday after shift?"

條差佬例牌陰陰嘴笑下,在您耳邊細細聲:"I don't get caught."
高級模式 | 發新話題
換一個