返回列表 回覆 發帖

進化論vs智慧設計論 -- 數毛毛

從神學角度解釋體毛

對於進化論所能提供的此問題的答案,我覺得唔夠圓滿。

首先,我地從頭髮開始。進化論的解釋係,保護頭部。我認為不可接受,我相信一個光頭佬在非洲森林所遭受的可能傷害並不會比一個長髮姑娘為多。頭髮係男女都有,但點解男人才有鬍鬚呢?進化論的解釋係,從外觀上較易分辨性別(參考下面的links),但點解男獅子有頭髮而女獅子冇呢?點解又唔係男人有頭髮而女人冇呢?如果黑猩猩係人類近親,點解又唔係男黑猩猩有鬍鬚而女黑猩猩冇鬚呢?

人同黑猩猩其中一個明顯分別係,黑猩猩周身毛而人則冇咁多毛,故而要著衫。但係,究竟係因為甩毛所以要著衫,定係因為著衫所以甩毛呢?從進化角度來看,其實人係無必要甩毛的,否則南非就係唔著衫都得,而非洲高山及近南極地區氣温都係可以低於零度喎:http://www.sa-venues.com/no/weather.htm

而人的甩毛,奇怪地甩剩兩個主要部位:格勒底同下陰。據進化論解釋,係性徵,又係同鬍鬚的作用一樣。
http://evolution-101.blogspot.co ... e-humans-naked.html
http://www.madsci.org/posts/archives/mar97/853738132.Ev.r.html
http://www.idthink.net/back/hist/index.html

但有兩點不合邏輯,其一,因為格勒底毛係男女都有的,我們不能說此人有格勒底毛所以係男人。是否因為咁,所以我老婆要去電子脫毛呢?而除非人人舉高手,您並不容易檢視別人的格勒底,所以,進化論將格勒底毛作為性徵的解釋,並不圓滿。

其二,陰毛就比格勒底毛易於一眼睇出,但既然又係男女都有,作為性徵亦都係冇用既,唔通將剝光豬的一男一女剃左陰毛,您就分別唔到佢地邊個男邊個女咩?

而關於著衫甩毛論,最冇說服力的就是,陰毛同格勒底毛,根本就不是「甩剩」的,係大個仔大個女特登生出來的,黑猩猩大個仔大個女有冇特登生多喲格勒底毛同陰毛呢?獅子的頭髮就係性徵,但人的陰毛同格勒底毛就冇同樣特性。

另一個進化論補充學說就係,兩種毛都係性成熟象徵,但就算係,只須陰毛就夠啦,收埋性成熟象徵在格勒底做咩啫?

以上,就係進化論不可信的一面。於是,我唯有轉向智慧設計論尋求答案了,請問,從神學角度,有關以上問題,是否有神學博士曾發表論文或重要講話,使我們得到進一步資料,判斷智慧設計論比進化論可信呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-1 08:46 發表
我黎扮下識野講兩句先:

佛學裡有頭髮是性徵的一部份之類講法,具有吸引異性的功能,
於是教導佛弟子要除去頭髮,以示了結塵緣。

點解佛祖自己又唔除去頭髮呢?

點解BB仔都有頭髮, 唔係好似格勒底毛同陰毛咁, 大個仔先有呢?

喇嘛都會打出一隻手臂,點解又唔剃埋作為性徵的格勒底毛呢?

Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-2 02:32 發表
因為佛陀不需要剪去頭髮都可了結塵緣。

沙兄不妨觀察一下小朋友,其實他們在兩到三歲時,已經有類似性的行為架喇。

喇嘛教本身是不戒色的。

沙兄下次到udb時,麻煩講聲比睛朗知,我登入後不能發言。thx ...
ubd現時有個bug,唔止您,我都係咁。您係咪登入後當您未登入呢?解决方法係,您照登入,下一個畫面當你未登入,您去畫面最下面選另一個風格。(imgaize或香港綜合資料庫)

呢個光頭戒色理論致命之處係,其實兩者並冇必然關係。而家好多女人覺得光頭先性感嫁,您有冇興題試下?
http://hairloss.about.com/b/a/251567.htm

我睇唔到犬子有乜類似性的行為喎?戀母算唔算?我讀書果陣都睇過下Sigmund Freud, 而家唔記得晒了
不過,呢個BB仔有類似性的行為理論都仲有一個明顯缺點:點解BB仔淨有頭髮冇陰毛?

咁喇嘛駛唔駛剃度呢?我見達賴成日剃與唔剃之間咁,有D喇嘛又陸軍裝,但係好似冇長髮喇嘛?
http://www.ksdl.org/lama.php

蝦,我尋求緊神學方面的解釋,您米引左我講佛偈先啦

原帖由 oasis 於 2007-5-2 07:54 發表
毛髮(包括頭髮)含有砷, 砷是毒素, 生長頭/毛髮於是幫助排毒.
但全身毛髮, 於打鬥時容易被敵人拉扯糾纏, 越稀疏越有利,
體毛退化至腋窩和下陰已難以被對手抓住, 所以無繼續退化.

以上都是聽番來的.
...
點解男人又會多左鬍鬚呢?我地要排多啲砷咩?

全身毛髮就家家有求啫,您見過黑猩猩打交係互扯毛未先?

體毛退化又偏偏要退化剩頭髮又點解釋先?若果掹毛呢個戰鬥技術係可行,關羽就唔會叫做美髯公啦

大家都係唔好信進化論,多啲從智慧設計論思索神的恩典吧。例如,若然神要保護人頭,點解唔設計人生個龜殼在頭頂呢?
可減少工業意外嘛。而神偏偏就係用頭髮代替龜殼,其中必定包藏了佢的美意嘛,但究竟係咩呢?

原帖由 oasis 於 2007-5-2 08:50 發表
咁唯有發揮下創意la:
原本人是照上帝形象而造(暫時先說面部), 男女都有鬍鬚,
話說夏娃第一次為亞當bj, 搞到d鬚入晒個口, 上帝見佢咁"論盡", 如是恩賜女人唔使生鬚吶. ...
但係,我幫女士們LJ之時,都督到個口幾痕顧喎,咁神點解唔考慮下仍然都係有啲多餘呢?
原帖由 oasis 於 2007-5-2 09:27 發表
上帝原本d鬍鬚就係用來隔開做緩衝唔使督到個口, 鬼知d人後來興剃鬚喎!
係嘞,呢個都係要探討既問題之一:既然上帝叫我地有鬚,咁,剃鬚係咪違反上帝聖旨呢?
原帖由 oasis 於 2007-5-2 09:55 發表
一日最衰 d 剃刀廣告猛咁宣傳男人剃鬚, 咀咀唔使拮親女伴, 可以討女人歡心呢d對抗上帝的意識.
剃鬚只係近一二百年才流行,以前的男人係個個都留鬚既。而此轉變之中含有一種philosophy -- 人可以改變上帝的安排。

呢種philosophy,可能很久之前人已經覺悟到,只是用來applied to不同範疇 -- 例如:娶老婆

佢地認為,由於景教經記載,上帝原先係造一男一女,故上帝的安排係,一個男人只准娶一個老婆

但以前的人並不能覺悟到其中的婚姻奥秘,所以錯誤地容許一夫多妻。但另一方面,佢地對剃鬚的態度是正確的 -- 既然上帝的安排是男人有鬚,我們就不該剃鬚,上帝安排左有鬚,您剃鬚就係您唔啱

後來,人終於覺悟,以前的婚姻制度是錯的 -- 上帝安排左一個女人,您娶兩個老婆就係您唔啱。但不知何故,另一方面他們又忘記了剃鬚的唔啱

所以,正確的philosophy係:如果男人可以藉著剃鬚去改變上帝原先的安排,佢亦都可以娶兩個老婆
高級模式 | 發新話題
換一個