返回列表 回覆 發帖

N-1

你呢隻低B beebee ,
讲来讲去都讲唔出基督教和基督天主教点分
重话人低B

冇料到
弭谂扮
屌你基督老母閪 ...
上流寄生族 發表於 2021/9/4 17:37

「基督天主教」.......真係要忍住笑, 唔好噴飯!

送你一圖:
你呢隻低B beebee ,

屌你基督老母閪 ...
上流寄生族 發表於 2021/9/4 17:37

本壇可貴之處就是言論好很自由
自由到點下流都得
天主教 =/= 基督教???天主教 =/= 基督教???
是不是!

是!不是!

直情邪教! ...
上流寄生族 2021/9/5 01:45 提交

死蠢真係無得醫,睇你就知。

「基督」天主教。。。。咁係咪有啲唔係信基督既天主教先?
亞拉天主教
釋迦天主教

放屁係唔使除褲架。。。白瓷仔
調查:法國天主教會神職人員 70 年來性侵 21.6 萬名兒童
2021/10/05 - 19:06

法國一項有關天主教會性侵問 ...

負責撰寫報告的調查委員會主席 Jean-March Sauvé 在周二的發佈會上形容,神職人員的性侵行為是有系統性。教會不旦沒有採取必要措施防止性侵,反而是視而不見,未有報告個案,甚至故意讓受害兒童接觸涉事神職人員。

Sauvé 表示,調查委員會接獲約 2,700 名受害者作供,另外翻查檔案發現數以千計的個案紀錄。但根據調查團體的大規模研究,估計曾遭神職人員性侵的兒童多達 21.6 萬人;若連同涉及教友的性侵,受害兒童更多達 33 萬人。在過去 70 年來約 11 萬多名神父及神職人員中,有約 3,000 人疑屬戀童。

抽刀斷水 發表於 2021/10/6 14:54

有點常理的一看便知是流料, 不流也要抱大懷疑。

一個不見經傳的小組織: La Parole liberee 能有人力, 財力去翻查70年來「數以千計的個案紀錄」做「團體的大規模研究」??
你以為創辦人Francois Devauxx 是Bill Gate咁叠水架?

況且, 呢個組織, 亦搵唔到油水, 摺左哩!

大把人靠嘩眾取寵, 用揭發教會性侵來想抽水既, 一下唔覺意有一千幾百做掩口費" desire to see a compensation process set up for all victims within a reasonable time"
(見原文).......直頭係開到口, 要水!!!
咁既垃圾料都當係勁料..........

我真係想「離家出走」
組織解散就代表流料,咁教堂執笠又代表啲乜?
抽刀斷水 2021/10/6 22:11 提交

匯豐銀行關一間分行,係咪即是匯豐要執笠?
教宗對呢啲「垃圾料」咁認真既?教徒反而嘻嘻帶過。

法國男女修會聯合會(CORREF)主席瑪格隆(Véronique Margron)修女對報告所呈現的情況表示「心痛不已」和「羞愧萬分」,稱之為「對人的内心、信仰和感情犯下的反人類罪行」。
抽刀斷水 發表於 2021/10/7 12:17

又即係咁,
當日聽到話警察在太子站打死人, 地鐵運走屍體, 有女民被爆眼, 被警員在警署內輪姦....
都會「心痛不已」和「羞愧萬分」。
教宗對呢啲「垃圾料」咁認真既?教徒反而嘻嘻帶過。

法國主教團主席德穆蘭博福爾(Éric de Moulins-Beaufort)總主教承認教會內暴力的規模「相當驚人」。受害者的聲音令他們「慌亂不安、深感重創」,而他們也讚許德沃的坦率和「實話」。法國主教團主席保證,主教們將投入所需的時間來細讀這份報告,從中得出結論
抽刀斷水 發表於 2021/10/7 12:17

主教團, 教宗的表態, 無疑是承認的確會有性侵發生過, 有受害者。
但没有認同過「在法國涉入戀童罪行的司鐸和修道人員約有2900至3200人。但這個估算是片面的。一項全國調查顯示,今天在法國總共有21.6萬人遭受過天主教司鐸和修道人員的侵犯」, 「一推估的數值會攀升到33萬人」 這些數字。

尤其是這句:「主教們將投入所需的時間來細讀這份報告 (2500頁喎!),從中得出結論,」
即是:我都係今日先睇到你有這份報告, 等我地哂你寫乜先有野講。
不明白調查委員會只傳召過幾十名受害人作供, 有些又是死無對証, 單方面的供詞...
如何會得出受害人達21.6萬 (甚至33萬)這數字。

莫非每個神父搞完細路一次都會寫下記錄存檔架咩? 所以即使是70年前搞落的也有文件查到?
教宗响道歉前,應該聽下你既高見嘛。
抽刀斷水 2021/10/8 08:59 提交

你去理解教會聲明前應先看看我的高見。
包庇不成扮悲傷和羞愧?
這些醜聞教宗方濟各一早已經知道了,不是嗎?

leefeng 發表於 2021/10/10 00:56

你對天主教一點都不認識。 不知神父要守告解保密法。

又打個比喻:
你看醫生, 說你下邊生花柳+棷菜花, 流黃流白, ....又有AIDS....
然後醫生在你朋友圈中說出你有病, 唔好同你黐咁埋.....你認為怎樣?
醫生不向周邊的人說你有高度傳染性病, 是否是包庇?
即是你已承認 (教宗方濟各=醫生) 對不?
leefeng 發表於 2021/10/10 06:41

我成日都比喻你係條瘋狗架哩
原來, 你真係= 一條狗嚟?

99。。。。sit !
另外,你亦夠曬勇氣向我們坦白承認你自己有過下邊生花柳+棷菜花, 流黃流白, ..
leefeng 發表於 2021/10/10 06:41

因為係你醫生俾我睇過你份病歷, 無「包庇」你
包庇不成扮悲傷和羞愧?
這些醜聞教宗方濟各一早已經知道了,不是嗎?
面對歷史裡的基督教四處去侵略,滅 ...
leefeng 發表於 2021/10/10 00:56

讓說主教包庇教會內性侵事的人長一長知識

這條片:

說美軍內的軍牧對上前求助的軍人, 要保密。
(即使來的人說:"在營內早埋了一個炸彈....." 也不能說出去!)

神父遵守告解保密,都是一樣!

在軍隊內是「軍紀」, 在教會內便是「包庇」??

仨條狗, 粗口爛舌就口齒伶脷, 知識時事就一塌糊塗, 爛泥圖上壁
你beebeechan如果冇下邊生過花柳+棷菜花, 流黃流白, 又痲瘋又AIDS,你怎會咁清楚自己的病徵,一五一十描述 ...
leefeng 發表於 2021/10/10 11:25

流黃流白 花柳棷菜, 麻瘋都唔緊要, 最緊要係及早求醫, 又唔係無得醫
最怕係有啲人好似你咁, 唔知自己在流黃流白, 還以是球腺液嚟.....哇!..正呀, 爽呀, high呀...

正如你唔知自己罪孽深重, 不知悔改, 仲以為反基係明智之舉, 站在智商, 科學高地
基督教果

唔知自己罪孽深重
不知悔改
反而
重以為
…… 要悔改的係人地,
…… 信基係明智之舉,

站在 ...
上流寄生族 發表於 2021/10/11 02:39

好狠粗!
党国指挥枪
【党 = 中国共产党】