返回列表 回覆 發帖

請勿褻瀆亡靈!

你識講都唔方會好笑哩
下流既雞姦笑話我笑唔出囉]

係咯, 我都話明我係嚴肅嘛, 一早就冇expect您會笑,
您係見到教友有賠款袋落袋您就hehehe
係咯, 我都話明我係嚴肅嘛, 一早就冇expect您會笑,
您係見到教友有賠款袋落袋您就hehehe ...
沙文 發表於 2010/4/30 12:50

你好似好恨有得賠咁囉
早知咁好分呀.............一早...........
呢到出帖最多既係你
最無聊, 最無論點的也是你
我係咪應該要開始忽略你呢
您都好恨有得賠俾教友啦........您在告解箱內幫手襟住教友, 等神父插得爽尐就會賠多尐
Don't know where God is but the Devil is in the details
您都好恨有得賠俾教友啦........您在告解箱內幫手襟住教友, 等神父插得爽尐就會賠多尐 ...
沙文 發表於 2010/4/30 12:58

急屎.....
去屙屎都好過跟你係到胡扯
回復 25# beebeechan
小心馬桶內突然湧出一位神父
濫用「分享」 是不對的. 但作者沒有指出由來.

我覺得係因為 share, 可解共享/分享/共用..   share the apple, 但都可以 share the feeling.. 咁中文用左英文既解 就可解做"分享"一下感受.

這些 example 很多很多呢.. 我覺得作者有點扮勁呢..

但其實聖經有很多誤解都係咁黎的..  當然我本身唔信聖經,但始終文字本身都會有很多限制. (limitation)  (中文有無好d既字眼呢..?)
遊客 202.124.29.x   is  me
回復  beebeechan

教不可以離.
雖則離了教良知就可以保住了,
但為了保住良知就棄掉聖訓實在不智.
教徒是 ...
龍井樹 發表於 2010/4/30 11:21

正!服從神不服從人嘛!所以家暴條例唔可以包括同志,就係放棄聖訓實在不智。果 dee 同志俾人打死佢死佢賤 lor。
回復 28# kwongyauleung

share 還 share, 分享還分享, 唔識中文咯, 用番英文囉.
呢到出帖最多既係你
最無聊, 最無論點的也是你
我係咪應該要開始忽略你呢 ...
beebeechan 發表於 2010/4/29 20:55

NEWS UPDATE

出帖最多最無論點statistics
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 31# 沙文

忽略好過f+uck略的
雞姦是你唯一的話題?
不如開個雞姦者之家
beebeechan 發表於 2010/4/30 12:49

雞姦者之家在天主教
回復  龍井樹
而家分享o既客體係「感受」
有絕症就梗係分享唔到,但絕症下o既感受就可以分享
你當然可以話 ...

這是異化了的用語。「分享」是有享用之意,分來享用也。亦帶有個體主義的味道。

以前用的是「共享」,共同享用。意思與現時的「分享」相同。

「分享」來自英語的 share 。

或許是中餐與西餐進食法的分別。

我一向不用「分享」,而用「共享」。

在那種情况,用「共同感受」、「共同體會」、「共同承擔」似較好。、「分擔」亦可。
雞姦是你唯一的話題?
不如開個雞姦者之家
beebeechan 發表於 2010/4/29 20:49

Sorry, 我的確係忽略咗神父的多元化興趣

巴西街頭售神父口交影帶
巴西方面,一名神父在教堂接受唱詩班男子口交的錄影帶,周五在巴西街頭發售。
這捲非法售賣的錄影帶,是以隱藏式攝影機拍攝,購買者只要支付3至6美元(約23至46港元),就可以下載到手機。
錄影片段顯示,84歲神父巴波薩在祭壇前接受一名19歲前唱詩班男子口交。這名男子在影帶中表示,自己從幼年開始已遭巴波薩性侵犯。錄影片段上月曾在巴西一電視台播放,引發國會質詢神職人員的孌童癖行為。
神父巴波薩已被捕並遭軟禁,護照也被沒收,目前正等候當局的調查結果。
報道引述巴波薩律師的話說,巴波薩曾遭到勒索,為了避免錄影帶曝光,去年曾支付23,000美元。
另外,比利時布魯日天主教教區主教羅傑因曾性侵犯一名男童,向教廷辭職,已獲教宗本篤16世接納。73歲的羅傑是比利時歷來在任最長的主教,他承認曾經性侵犯一名男童。
回復 34# ctaya

黃六鴻 《福惠全書·雜課·牙稅》:與該房分享其利。
原本確是共同受用一些好處咁解
回復  廢物

係唔係我話唔緊要, 最重要係, 從來就只有"享福"而冇所謂"享禍"既.
悲哀o既感受大家一齊去分擔 ...
龍井樹 發表於 2010/4/30 12:20

分擔同分享係方向相反o既動詞,你唔可以將本來動詞用「分享」o既句子直接換走「分享」加「分擔」上去。
「分享」可以用於正面或中性o既客體,「感受」、「睇法」一類o既中性詞語絕對可以用分享,唔理D感受或睇法係源於紅事定白事。所以用分享根本冇問題,而家冇人幸災樂禍,被分享o既感受係傷痛,但將其歸類為「感受」o既時候字詞搭配上係應該用分享。
分擔同分享係方向相反o既動詞,...

一般來說,「分享」是用於好的一面。問題在於「享」一字中。「享」是含有 enjoy 之意。

字典
http://xh.5156edu.com/html3/3410.html

「享」
◎ 受用:~福。~乐。~誉。~年(敬辞,享有的年岁,对人或朝代而言)。~受。~用。~有。~国(帝王在位年数)。安~。分~。

◎ 贡献(指把祭品,珍品献给祖先、神明或天子、侯王),上供:~堂。~殿。
我想講
個個人嘅經歷
佢本身嘅字典(對字詞的理解)都唔會同你一樣
(我個人認為無人本字典係一樣)
我唔覺得佢係or想褻瀆亡靈緊囉
+============================
p.s.(我未離教)
高級模式 | 發新話題
換一個