返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

呢個大話, 由開始人類懂性到現在, 都『騙』左人好多世代.
聖經話有五, 六千年.
一個大話, 頭腦智慧既反基 ...
beebeechan 發表於 2010/5/6 21:32

另外,聖經內容有4、5千年。但聖經未必有如此長的歴史。

最新的新約歴史最多不足2千年
也不計算中間被編改

舊約也不是創世時寫的。    到挪亞時已至少過了2千年。即使是挪亞寫,也只不過有2、3千年歴史

-----------
最後,聖經一直在「文盲」地區流傳。本身有能力研究的人甚少。
反基工作也沒有工資,但卻有生命危險。但基督徒領袖卻有工資,有地位。
又是沒事「一是字字信,一是不要信」
打了家,劫了舍就「三隻小豬故事, 是否真有其事? 」
都是老話,是不是天堂地獄都不需要真有其事,耶穌復活同樣是床邊故事?
各位兄弟,對住一個錯唔認打唔企定既細路仔,你地踢得佢越多就害得佢越多,佢明係要將一個大話講成事實,越係俾正反面佢睇到,就越係令佢本來已經唔清晰既思路更亂.

歸根究底,係科技越黎越先進既今日,己經係無可能去證實到老耶既存在.

以前科技比較落後,人會將好多當時科技解釋又或者解決唔到既事,用神黎解釋,為既就係去舒緩人/群眾係唔理解既情況下,所產生既不安同負面情緒.但當時代進步,好多野已經可以用科技黎解釋正前因後果/一部份既前因後果,呢尐幾千幾百年前既所謂神,作用可以講已越黎越少,因為一尐佢地以前以為係神既作為,今時今日都己經有咗確實既答案,亦即係話唔關所謂神既事,甚至更帶出咗一個問既元點- 根本就無神呢科野.

呢個問題,係近一百年引起好多既爭議,但時間一路逐漸證明,神既存在根本提供唔到足夠既數據同不可抗辨既物證,試睇吓近年幾多人離教就知.

基督教也好天主教也好,都只不過係一堆係人世間得唔到方向搵唔到自己既人既一個迴旋處.所謂既神,亦不過係人為咗令自己係逆境又或者係唔順意既時候好受尐而作既大話.如果唔係,幾千年來都有人嘗試證實方舟既存在,最後都係落得被人踢爆既收場.

早前我轉載咗一篇文章,有關方舟既數據.裡面提出既正反考證,實在係點駁都駁唔返一條如耶經所講既方舟出黎.係咁既情況下都要去信既,唔係別有用心就係掩耳盜鈴.

另一方面,我相信唔少耶徒自己都知乜野事,起碼所謂既滅世洪水,耶經上信誓旦旦咁話係滅世,但而家大部份既護教者都轉晒口風話當時尐人"以為"係滅世,其實只不過係一個地區性既洪水而已.點解呢?會唔會係己經發現咗呢個講幾千人既大話,因科技既先進而講到落去呢?既然確定咗呢一個係大話,咁為乜仲要走出黎向人推銷,要監人信呢?係咪因為教徒越黎越少,收入同埋性對象相對不足,要做promotion咁呢?

一本書,由第一頁開始己經講大話,咁既書,我真係唔知當佢係小說睇定當佢係漫畫睇.

所有寓言,都好清楚咁講明,呢個係寓言,以虛搆既人物情節去帶出一尐道理.係個咁既condition下,我諗耶經都可以當一本寓言集,不過呢本咁既寓言集,所謂既道理都只不過係榥子,講到尾都係為咗帶出一個訊息:你要信老耶,聽老耶話,幫老耶辦事,重要養埋我班人.即係話要養埋班神棍.咁睇黎,呢本寓言似係老千道具多過寓言喎.

其實有無老耶,人既本性都會識孝順父母有錯要認等等既道理,做唔做又或者做唔做得到就睇自己,根本有無神,人都係要咁生存落去.咁點解無啦啦要去信一個老千神棍作出黎既大話呢?係為咗情緒無咁負面定係有位可以去逃避?而且自己信不特止,重要無所不用其極咁要身邊既人都信埋一份,何苦呢?在生既事都未攪得掂,死後既野你估有辦法可以預算到咩?如果咁都信,實在愧生為人.

至於阿bbchan,麻煩你就#108所述而道歉.

阿水,麻煩你report當日既IP,我會做野.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
回復 166# Jom
溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
你簡單再寫過勒
...
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:12

你咁多字佢又會「間歇性失明」喇~
今晚Friday night~返唻睇仲有冇花生派

討論似乎開始過火了...請大家遵守版規, 請勿作出人生攻擊, 引起罵戰
討論似乎開始過火了...請大家遵守版規, 請勿作出人生攻擊, 引起罵戰
weakest 發表於 2010/5/7 19:01

以我踏足論壇既觀察
辯論中首爆粗, 人身攻擊的一方, 便是因為再無理據在手, 無新野可以再講, 舊貨沽光了, 又卻罷不能...無台階 (在friend前不能瘀) , 更不能無言以對
於是只有罵對方作回應.

所以...在我來看, 有人人身攻擊我是正面的訊息.
no hard feeling on me

網上罵戰, 謾罵, 死不到人的, 打不出手的
不會發生《穹蒼下的女神》的事件
各位兄弟,對住一個錯唔認打唔企定既細路仔,你地踢得佢越多就害得佢越多,佢明係要將一個大話講成事實,越係俾 ...
Jom 發表於 2010/5/7 18:13

起碼已經有人認同了閣下出帖, 實在是太長了
回復  Jom

你咁多字佢又會「間歇性失明」喇~
今晚Friday night~返唻睇仲有冇花生派 ...
傲凌空 發表於 2010/5/7 18:42

除非你的話題好吸引, 你寫作技巧很引人.......否則........FWD!

不過, 今次你還算言中有物.可以繼點同你論一論.

(1)
所有寓言,都好清楚咁講明,呢個係寓言,以虛搆既人物情節去帶出一尐道理.係個咁既condition下,我諗耶經都可以當一本寓言集,不過呢本咁既寓言集,

當你一方面聖經只不過是寓言時
那又為何你處處都用科學去辨故事的真偽性呢?
如洪水水如何來?
如何去?
船夠大容下所有生物?
動物在船倉內如何餵飼, 150日吃甚麼?
這樣結構的船可以撐得住大浪?

三隻小豬故事, 無人會問豬為何會人話
看金庸的武俠小說無人會問大俠, 女角邊到搵到錢洗, 點解四處流浪不用沖涼都可以咁肖俊美艷
(2)

以前科技比較落後,人會將好多當時科技解釋又或者解決唔到既事,用神黎解釋,為既就係去舒緩人/群眾係唔理解既情況下,所產生既不安同負面情緒.但當時代進步,好多野已經可以用科技黎解釋正前因後果/一部份既前因後果,呢尐幾千幾百年前既所謂神,作

無錯丫....
以前民智未開
人唔明點解會行雷, 下雨, 有大風
所以有雷神, 風神, 雨神, 河神, 山神, 樹神, 石神, 愛情神, 生育神, 健康神, 牛神, 豬神........
這些神通通是與耶神共存過.

人既科學, 知識多了, 這些雷神, 風神, 雨神, 河神, 山神, 樹神, 石神, 愛情神, 生育神, 健康神, 牛神, 豬神.....去左邊呢?
點解同期的, 只有那個耶神還留低?
點解科學咁很勁勒, ..也趕不走耶神呢?
(3)
一本書,由第一頁開始己經講大話,咁既書,我真係唔知當佢係小說睇定當佢係漫畫睇.

你當係小說, 漫晝都無問題
最弊就係當左科學, 生物教科書咁唶.
實在, 你就是這樣做了
由第一頁開始己經講大話

係呀...
第一頁就係話宇宙生命是天主創造

唔信..咪係大話囉

慘得過, 幾千年來, 人既科學 (加下咁勁楸勒) 都講唔到俾我知宇宙, 生命命既由來囉
信....與不信
這是無得辯的, 全是個人抉擇

信, 與不信的理據卻是有得辯的
除非你說你不信是出於無理據囉
「人既科學, 知識多了, 這些雷神, 風神, 雨神, 河神, 山神, 樹神, 石神, 愛情神, 生育神, 健康神, 牛神, 豬神.....去左邊呢?」
有D仲響度,有D唔響度

「點解科學咁很勁勒, ..也趕不走耶神呢?」
軍隊,政治

點解基教很勁勒,也趕不走阿拉?
點解基教很勁勒,也趕不走阿拉?

dye 發表於 2010/5/7 21:39

如果我說天主無打算要趕走亞拉, 佛陀, 濕婆呢?

這個世界如只得一個女人.....
男人都無得揀哩., 只有扑, 與不扑 (食自己?)

若世界有其它女人, 你都能在眾多女人中揀到佢..
咁係咪冧好多, 關係都有意思得多呢
「點解科學咁很勁勒, ..也趕不走耶神呢?」
軍隊,政治

dye 發表於 2010/5/7 21:39

無錯...政治, 軍事可以使宗教上位
但宗教的維持, 不會只靠政治, 軍事

歷史上有那個帝國, 君王, 朝代可以屹立近2000年不倒?
而這個王國本身郤又是沒有軍隊的.
唔會,
我愛麗麗,和世上有多少女人無關。也不會更有意思。麗麗是人不是貨,我不是在揀佢。
-------------

「這個世界如只得一個女人」,男人可以扑,不扑,間中扑,一齊扑,一個個分開扑,前後一齊扑
甚至學某D神父,扑男童。
帝國, 君王倒了,但宗教動用政治, 軍隊從未間斷!
帝國, 君王倒了,但宗教動用政治, 軍隊從未間斷!
dye 發表於 2010/5/7 21:50

哥哥仔
若甚麼都好似是: 你說了這樣, 便是這樣

這就不是叫辯論, 討論
是專制, 一言堂, 自小驕生慣養給寵壞了的...

群體中必有不同的見解
你要服人便要拿出理據.....不是這麼的一句話便當真理

聖經都用了1976頁來向人解釋為何要信天主
回復 175# beebeechan

天主無打算要趕走亞拉
天主趕走自己咁搞野??
聖經都用了1976頁來向人解釋為何要信天主
beebeechan 發表於 2010/5/7 22:11

所以米

帶出一個訊息:你要信老耶,聽老耶話,幫老耶辦事,重要養埋我班人.即係話要養埋班神棍.咁睇黎,呢本寓言似係老千道具多過寓言喎.
Jom 發表於 2010/5/7 18:13
我看根本沒什麼好辯論。今時今日教會仍有自己軍隊。今時今日教會仍在動用政治。
你翻開報紙讀下?

算了。龍井樹對(見其簽名)
高級模式 | 發新話題
換一個