返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

.....一夫一妻制係耶教為咗操縱性需要既技倆啫....梗係啦,以前既教堂咁即係平民妓院,人人都解決到需要,有 ...
Jom 發表於 2010/5/5 17:01

咁你係咪暗示若現在有『堂妓, 會妓』
三送一湯, 白飯任裝, 三女一婦, 花式任揀
你就拿拿臨, 受洗都洗唔切呢?
回復  beebeechan

係你唔讀0者 ,無其他人話不看0波
淚兒 發表於 2010/5/5 19:16

可是他聲明是回我的, 向我申兩腳咁話囉
當然是『我看』是在首位
咁咪由其它人回囉
beebeechan 發表於 2010/5/5 03:28

咁您唔好回lu播
回復 60# beebeechan

但篇文給你喎 ,你回成咁
溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
...
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:12

又影真那西囉
你就拿拿臨, 受洗都洗唔切 ...
beebeechan 發表於 2010/5/5 03:31
又唔係茄, 都要睇素質嘛

但篇文給你喎 ,你回成咁

又影真那西囉
淚兒 發表於 2010/5/5 03:39

精精簡簡, 恍如蛋散嘛
回復 66# 沙文

咁蜂蜜蛋散又幾好味喎
可是他聲明是回我的, 向我申兩腳咁話囉
當然是『我看』是在首位
beebeechan 發表於 2010/5/5 03:32

唔係咁當然嘅, 或者我不幸地先於您睇到該帖, 幫您受咗兩腳呢?
溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
...
beebeechan 發表於 2010/5/5 19:12

嗯.........以下是閣下近日超過五十字的帖字(只列部份,不能盡錄)
以你這個假設, (真是假設了), 整部舊約都是在公元590後才寫.
托拉也不是出自梅瑟.

你這個假設需要的証據要很強很有理先哩
不是只由一個叫甚麼 Ralph Ellis的幾句話便作準.
目前, 對聖經有研究的學者 (可能是非基督徒) 都未對你的假設有認同.
beebeechan 發表於 2010/5/3 21:44
睇落呢段又好似幾無科學理據既.

醫生認同, 人類很多病: 血壓高, 中風, 膽固醇高, 愛滋, 性病, 心臟病, ....都不一定是感染得來, 是人的生活習慣不好, 愈腐敗的生活愈多病痛.

出於信德的祈禱----即有一悔改的心, 過返正常聖潔一點的生活方式, 係咪病都會少左?

你都唔可以話無科學理據架喎/
出自醫生既口就係科學
出自牧者既口就是戇居?
beebeechan 發表於 2010/5/4 04:20
都靈裹屍布只有2000年多歷史, 看教會的保傳和處理方法是如何嚴謹.
鮮有公開示, 申請了很久才允許剪下一少角少化驗測定年份.

方舟的碎片比都靈裹屍布更遠古, 更重要
卻隨便便給割出一小塊, 在空氣中展示, 就算是真的古物, 處理方法也太不專業.

是真是假...大家心照
beebeechan 發表於 2010/5/1 01:16
咁你認為我既『假設』是成立的話
那便輪到你的假設『聖經(大洪水故事)是否抄襲巴比倫/蘇美爾神話』不成立了.
當大家都經歷個一個恐佈事件, 你有你的報導, 我有我的報導, 你不能說是我抄你囉.
好比南亞海嘯, 印尼報章有報導, 巴基斯旦報章有導, 泰國報章有報導, 香港報章有報導, 你不能說香港報章抄印尼的報章.

中東一埸大洪水, 影響各民族
巴比倫人記下來, 猶太人記下來, 敘利亞人記下來,
好難說猶太人的記述是抄巴比倫架喎.
beebeechan 發表於 2010/5/3 12:36
誰說托拉是梅瑟所寫:

(1)
聖經本身
出谷紀17, 14章說以下的話是天主給人的訓示, 叫梅瑟記下來.

(2)
耶穌
在馬爾谷音7:10;  10:3-5; 12:26
瑪竇福音 19:8
若望福音 5:46-47
的講話中, 清楚明認了梅瑟寫托拉經書.

(3)
宗徒保祿
在羅馬書10, 5 章, 說明人要守梅瑟在肋未紀中說的.

(4)
猶太史學家若瑟夫

(5)
猶太人的其它經書
《猶太法典Talmud》
《猶太律法遺傳集Mishnah》都有說明梅瑟是托拉作者.

(5) 歷代的教會神師學者
Melito, Bishop of Sardis 175 A.D.;
Cyril of Jerusalem 848-386 A.D.;
Hilary 366 A.D.;
Rufinus 410 A.D.;
Augustine 430 A.D.

份量不比你所列舉的『學者』弱
beebeechan 發表於 2010/5/4 03:04
睇落呢段又好似幾無科學理據既.

醫生認同, 人類很多病: 血壓高, 中風, 膽固醇高, 愛滋, 性病, 心臟病, ....都不一定是感染得來, 是人的生活習慣不好, 愈腐敗的生活愈多病痛.

出於信德的祈禱----即有一悔改的心, 過返正常聖潔一點的生活方式, 係咪病都會少左?

你都唔可以話無科學理據架喎/
出自醫生既口就係科學
出自牧者既口就是戇居?
beebeechan 發表於 2010/5/4 04:20
那由一個魔術師來解釋一些物理問題.....
你又認為是合適的嗎?

物理問題不是應由物理學者來答嗎?

楊天命解佛經好, 還是星雲大師的解說可靠呢?

原因夠簡單未呢?
beebeechan 發表於 2010/5/4 10:30
發現方舟, 是世界級的大發現,
土耳其派出嗚謝的官員, 最高級的也是一個副省長...部長.
就算是省長都黎埋, 山區的亞勒省也不會是重要的省份. (土耳其有81 個省)
呢dee咁籮威既埸面, 點解土耳其總統咁輕易放過, 唔親自上位出鏡, 俾個咁低級既靚玩哂??!
官員的級數與事件的『舉世震驚度』太不相稱了., 不說是國際級勒, 連國家級數也攀不上囉

好比太空人楊利偉是乘坐「神舟五號」飛船回來, 只派甘肅省酒泉市副市長來歡迎, 太不合理了.

大家心照好哩
beebeechan 發表於 2010/5/5 11:18

最討厭人只准州官放火,不許百姓點燈
最討厭人五十步笑百步
.
傲凌空 發表於 2010/5/5 21:27

點同呀
我寫500字都可以好清晰

寫野不清晰, 就不如寫短 dee

少dee廢話, 人地咪知你想翕乜囉
拿....好似你咁
一句
咪好囉
嗯.........以下是閣下近日超過五十字的帖字(只列部份,不能盡錄)

多謝你一直以黎既收睇啵...
呵呵
我好忙架
無喇喇要我睇你幾百字?
咁你要你既內容好吸引下先得囉

係你唔讀0者 ,無其他人話不看0波
淚兒 發表於 2010/5/5 19:16

可能他回無到﹐咪借機話唔睇﹐可以避開自己醜態囉
大家唔好誤會,我一出帖就已經講到明我係伸佢一腳;老耶班友係咁上下架式,預咗架啦,正式話頭呢類死雞撐飯蓋既對拆真係睇到悶,一唔識駁就玩掩耳盜鈴,見怪不怪啦.係我唔好,無就到人地智商去出腳.

再講,佢睇唔睇明唔明睇黎都唔係好關我事,有邊位睇唔明個段野講乜既去就近既中學求其搵個教中文既老師會解得明你架啦.再唔係既,問吓網上其他兄弟都可以贈你幾句.

不過,有一樣野我相當同意,帖呢,無論長短,內容空洞詞不達意既即可飛站.跟手再踢幾個出黎俾各位兄弟參詳指教吓.
大家唔好誤會,一出帖就已經講到明我係伸一腳;
Guest from 218.250.124.x 發表於 2010/5/6 10:50

有dee人出帖哩好莫明奇妙架
係指邊個? 係咪成個版既人都應該識得你架?
或者我新黎囉, 仲未知係邊位大叔
我唔知你咁猛料, 連名都唔使講就會全版人都識你架囉

得個林巴, 218.250.124<----我以為係監犯號碼咋

又想指邊個?
如果想指我, 我每次入黎都有名有姓架
加下玩代數咩,

大家唔好誤會
你想人少dee誤會, 就更加需要講野清清楚楚
你明未呀?

你既行徑, 我只當係無腦袋
跟手再踢幾個出黎俾各位兄弟參詳指教吓.
.
Guest from 218.250.124.x 發表於 2010/5/6 10:50

好丫
等我睇下仲係咪dee預備組波路先
.....一夫一妻制係耶教為咗操縱性需要既技倆啫....梗係啦,以前既教堂咁即係平民妓院,人人都解決到需要,有 ...
Jom 發表於 2010/5/5 17:01

你就拿拿臨, 受洗都洗唔切呢?

beebeechan 發表於 2010/5/5 19:31

小朋友,未上過妓院夜總會定呢?難怪會咁樣講野....

人地打開對脾黎過俾你享用,都要你啱既至得架,俾錢架.都唔駛堂妓會妓,你就睇吓每逄情人節各大小教會開果尐睇辦大會就知啦,咁既質素,真係送到埋黎過俾我質都未必會掃一吓.另外何謂三女一婦,唔係太明你講乜,我估你都係話三女一男之類既性派對掛.如果係既,我提議你都係睇少尐AV多尐去體驗吓歡場既風土人情先啦,要handle一位以上既參賽者係要好辛苦既一件事,君不見歡場中偶見起雙飛或多飛,但亦只一次起兩次止.

至於花式任揀,唉,好明顯又係無經驗,生理服務員都係人,每個人都有自己既底線,唔一定你話蘿蔔就蘿蔔,話滴蠟就滴蠟架.就算你話你俾得起錢,都未必一定係啱你胃口果個肯接架嘛.唉,信邪教信到連幾分人性都無,唔怪得咁多所謂神職人員玩細路仔細路女啦,唔係我作架,新聞紙都有賣架.

至於你話我係咪暗示"教會如仍舊提供性服務就會加入教會."咁我話你聽閣下既假設錯咗啦,歡迎補答.
係囉
知你叫雞好有經驗囉
有無自拍放上網威下咁呢
開個話題講嫖妓心得丫.....
高級模式 | 發新話題
換一個