返回列表 回覆 發帖

獲獎:佛教是「世界上最好的宗教」

據日內瓦論壇報報導,國際聯合宗教會票選佛教獲得全球「最佳宗教世界」獎。

總部設在瑞士日內瓦的國際聯合宗教會(ICARUS),基於提高並促進宗教和靈性的融合與交流,

今年七月投票決議結果,賦予佛教團體最高榮耀獎,一致表決佛教是「世界上最好的宗教」。

這個獎項是由二百位宗教領袖共同參與國際圓桌會議,投票決定。

會中值得一提的是,很多宗教領袖並沒有選擇自己的宗教,而是把自己手中神聖一票投給佛教。

雖然佛教徒只佔ICARUS會員的極少數,但得票數與呼聲卻最高。

國際聯合宗教會的研究主管伊卡羅斯認為:佛教能贏得世界最好宗教榮耀,是因為在過去歷史中,

沒有一場戰爭是以佛教名義而戰,與其他宗教明顯不同。

他認為佛教徒真正實踐所宣導的宗教精神,而這也是佛教比其他宗教做得更徹底的地方。

Belfast天主教神父泰德(Ted O'Shaughnessy)表示:他也投佛教一票,他雖崇愛天主教,

但內心常深感不安,因為在宣導基督愛的同時,往往在聖經裡發現:為上帝而殺害異教徒的經文。

穆斯林的神職人員塔爾阿斌·魏塞德(Tal Wassad)說:「雖然我是虔誠的穆斯林,但看到很多

個人的忿怒和嗔恨,藉用殺戮方式表達他們對宗教的崇敬,而不是自我調解的途徑。」

另猶太教拉比羅賓·山謬·華聖斯坦(Rabbi Shmuel Wasserstein)說:「我愛猶太教,這是世界上

最大的宗教,但自一九九三年以來,我每天都在練習內觀禪修,並將作為修持功課之一。」

「佛教徒備受肯定」,身為巴基斯坦的穆斯林社團,也是國際聯合宗教會投票權的委員之一的魏塞德

(Wassad)說:「事實上,我最好朋友當中,有不少人是佛教徒。」

國際聯合宗教會目前尚未找到願意受獎團體,當被問及為什麼佛教界拒絕接受獎項時,

緬甸翰達比丘(Bhante Ghurata Hanta)表示:「我們感謝佛教被肯定,但此獎是屬於全人類,

因每人皆有佛性。」委員會之一的葛力奇(Groehlichen)說:他們將會繼續尋找下去,

直到找到一個佛教團體願意接受它。當找到時,一定會告訴大家。
回復 180# dye

已在post#119圓滿解釋咗啦
tilt, 我會失望?我好唔想您睇呀,最好您睇過貼圖就自挖雙目
Don't know where God is but the Devil is in the details
東拉西扯已離題。

淚兒始終沒有提供任何證據。甚至消息來源核實也辦不到。

是事實還是謠言,公道已自在人心。佛教有妄語戒。
點解我唔睇你條野你就特別失望咁既?
我唔睇有其它人會睇卦
咁你條野 (條片) 無吸引我既地方, 我點解要睇?
下次你用個標題寫明係「乜乜靚模出浴自拍外流」...咁咪夠吸引囉
大家交流一下啫。

將來指着 Swastika 罵反基督便不太好了。
ctaya 發表於 2010/5/10 19:40

您能夠同佢交流, 只係因為BB陳冇原則啫。什麽「通常不睇拎、不睇片」但係, 一見貼圖, 又係死死地氣照睇。拎片圖都係外部連結之嘛, 都係同一樣嘢之三種體現。

若是佢連貼圖都唔睇,一見貼圖就挖咗自己對死人眼核珠出來吞咗佢,我就話佢好嘢嘞
回復 169# beebeechan

我明 ,你看都不看就話廢的廢人一個囉~
01:45 淚兒: 撻Q猛男兄都上來呀~
01:49 beebeechan: 同你.....無乜兩句哩
01:51 beebeechan: 我大把時間既都覺得同你講野係屣時間
01:53 淚兒: 唔係呀 ,你都3係派緊花生我們都好開心呀~
01:56 淚兒: 還在首頁 ,又不做實事 ,覺也不睡 ,謂乜?
01:57 beebeechan: 不嘍都長期駐壇
01:58 beebeechan: 扑傻瓜....睇下邊個亂q咁翕
01:58 beebeechan: 閣下當有份兒
01:58 beebeechan: 亂翕者, 兜扎星佢
01:59 beebeechan: 兜巴星佢 (打錯)
02:11 淚兒: 咁都好過發雞盲驚死神父雞姦唔到呀
回復  ctaya

CTAYA好衰咖!
您唔好貼公仔, 用拎嘛 -- 等人人睇到, 係佢睇吾到

大家交流一下啫。

將來指着 Swastika 罵反基督便不太好了。
回復 162# ctaya

CTAYA好衰咖!
您唔好貼公仔, 用拎嘛 -- 等人人睇到, 係佢睇吾到
有得一次, 就會有下次啦
是以神父雞姦, 案卷如山
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復  beebeechan
您「通常」唔拎啫, 有時都例外嘛
沙文 發表於 2010/5/11 02:58

例外的一次, 你特別聲明哩
唔係...點click 得落手
回復 169# beebeechan
您「通常」唔拎啫, 有時都例外嘛
回復  beebeechan

條條link都得 ,係你唔得
    係米你有能唔曉用?
    係米我信譽唔好無關係
    事 ...
淚兒 發表於 2010/5/11 01:53

廢...不是指連結不到
是內容廢呀!

你明未呀?!
(係都要我講到咁白既)
回復 167# beebeechan

條條link都得 ,係你唔得
    係米你有能唔曉用?
    係米我信譽唔好無關係
    事實擺在眼前 ,你廢拉柴
你信譽唔好, 十拎九廢嘛
回復 165# beebeechan

咁米就係你無料唔睇link ,貼了又話人無料
你自己發雞盲 ,好讓神父雞唔到你姦?
我都話左我唔睇拎, 尤其係你俾既拎
回復 163# beebeechan

我有給條link你看架 ,你自己唔去看而已
回復 158# beebeechan
高級模式 | 發新話題
換一個