返回列表 回覆 發帖

獲獎:佛教是「世界上最好的宗教」

你也提醒了我
佛號更似納綷黨

難道你們不知道卐和卍都是代表十字嗎?

Swastika, Crux Gammata: equilateral cross  卐  卍

世界上不少文化、民族、宗教亦有用。代表光明、希望等。基督宗教亦有用。

現時基督宗教用的十字架喚作 Latin Cross,是後期才用。前期用的是Swastika 和 Greek Cross (four arms with equal length).

Swastika 卐 在纳粹黨出現前很多時都有用。
纳粹黨為禍,因為避免敏感世人才避免使用。

公元前六至七佰年的文物 Bolsena, Italy。

1920’s : Coca Cola Good Luck Charm

1916 Girl’s Ice Hockey team from Edmonton, Canada

1909 Native American Basketball Team

1445  “The Seven Sacraments” by Rogier van der Weyden

1345  Tombstone of Abbot Simon de Gillans

US 45th Infantry

1941 US Army Boeing

1910, 1911: US Coins

難道你們不知道卐和卍都是代表十字嗎?

ctaya 發表於 2010/5/11 00:28

你唔講我唔知囉
長知識囉
回復 163# beebeechan

我有給條link你看架 ,你自己唔去看而已
回復 158# beebeechan
我都話左我唔睇拎, 尤其係你俾既拎
回復 165# beebeechan

咁米就係你無料唔睇link ,貼了又話人無料
你自己發雞盲 ,好讓神父雞唔到你姦?
你信譽唔好, 十拎九廢嘛
回復 167# beebeechan

條條link都得 ,係你唔得
    係米你有能唔曉用?
    係米我信譽唔好無關係
    事實擺在眼前 ,你廢拉柴
回復  beebeechan

條條link都得 ,係你唔得
    係米你有能唔曉用?
    係米我信譽唔好無關係
    事 ...
淚兒 發表於 2010/5/11 01:53

廢...不是指連結不到
是內容廢呀!

你明未呀?!
(係都要我講到咁白既)
回復 169# beebeechan
您「通常」唔拎啫, 有時都例外嘛
回復  beebeechan
您「通常」唔拎啫, 有時都例外嘛
沙文 發表於 2010/5/11 02:58

例外的一次, 你特別聲明哩
唔係...點click 得落手
有得一次, 就會有下次啦
是以神父雞姦, 案卷如山
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 162# ctaya

CTAYA好衰咖!
您唔好貼公仔, 用拎嘛 -- 等人人睇到, 係佢睇吾到
回復  ctaya

CTAYA好衰咖!
您唔好貼公仔, 用拎嘛 -- 等人人睇到, 係佢睇吾到

大家交流一下啫。

將來指着 Swastika 罵反基督便不太好了。
01:45 淚兒: 撻Q猛男兄都上來呀~
01:49 beebeechan: 同你.....無乜兩句哩
01:51 beebeechan: 我大把時間既都覺得同你講野係屣時間
01:53 淚兒: 唔係呀 ,你都3係派緊花生我們都好開心呀~
01:56 淚兒: 還在首頁 ,又不做實事 ,覺也不睡 ,謂乜?
01:57 beebeechan: 不嘍都長期駐壇
01:58 beebeechan: 扑傻瓜....睇下邊個亂q咁翕
01:58 beebeechan: 閣下當有份兒
01:58 beebeechan: 亂翕者, 兜扎星佢
01:59 beebeechan: 兜巴星佢 (打錯)
02:11 淚兒: 咁都好過發雞盲驚死神父雞姦唔到呀
回復 169# beebeechan

我明 ,你看都不看就話廢的廢人一個囉~
大家交流一下啫。

將來指着 Swastika 罵反基督便不太好了。
ctaya 發表於 2010/5/10 19:40

您能夠同佢交流, 只係因為BB陳冇原則啫。什麽「通常不睇拎、不睇片」但係, 一見貼圖, 又係死死地氣照睇。拎片圖都係外部連結之嘛, 都係同一樣嘢之三種體現。

若是佢連貼圖都唔睇,一見貼圖就挖咗自己對死人眼核珠出來吞咗佢,我就話佢好嘢嘞
咁你條野 (條片) 無吸引我既地方, 我點解要睇?
下次你用個標題寫明係「乜乜靚模出浴自拍外流」...咁咪夠吸引囉
點解我唔睇你條野你就特別失望咁既?
我唔睇有其它人會睇卦
東拉西扯已離題。

淚兒始終沒有提供任何證據。甚至消息來源核實也辦不到。

是事實還是謠言,公道已自在人心。佛教有妄語戒。
tilt, 我會失望?我好唔想您睇呀,最好您睇過貼圖就自挖雙目
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個