返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 十架恩仇未了情 -修訂版 ver. 15.4

原帖由 Step.King 於 2008-3-30 20:32 發表
難怪倪匡寫字要咁龍飛鳳舞~

寫作時間不夠...加上左右眼不協調, 將就下啦 ~

你唔係打算將自己同倪匡比下話?

再改:

四個銅鈸立時重三面向下盤夾攻而來→從三面
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 weakest 於 2008-3-31 01:13 發表
"將適才燒獐子的火堆和灰燼全數埋在地下" ---> 問題: 可以把 "火堆" 埋在地下??

by 'the way , what's ,,,,,獐子'''' ?? cheers ThANKye
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 抽刀斷水 於 2008-3-30 20:13 發表

在原作者驗收之前,本幕後編輯再作了以下修正,並評註「慘不忍睹」

然後在地上挖了一個大洞將適才燒獐子的火堆和灰燼全數埋在地下→……大洞,將適才……
想找個地方躲臧→藏
這下沙將軍部下來到我就可以先見到他→ ...

.1.
瑕 不掩 瑜 , 好 终是 好 ,

------------------

.2.

人 谁无过去?
人 谁可无过?

圣人都有错 , 更何况是凡夫俗子 , 错能改过 , 善无大焉

原帖由 Step.King 於 2008-3-28 20:00 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=16124&ptid=54][/url]
你咁想我出場救急扶危~我就卻之不恭啦!!! 哈哈哈
老大~~呢段醒你既!!! 唔駛多謝我

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩

回復 387# 抽刀斷水 的帖子

我鷔住會得罪人,對版友的語文程度,係唔會作太深入評論嘅。
留番俾極度重視及高度關注文化水平的特區警務處評估史京的水準:
http://www.police.gov.hk/hkp-hom ... /select.htm#select1

注:在中  文  程  度  評  核 試 中成績特別出色者可豁免以上網頁下半部的體能測試

然後派佢出面調解:
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1630&extra=page%3D1
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 390# 沙文 的帖子

咁又係。對熱心創作人士,應給予支持鼓勵而非踐踏,我亦同意史京這段的武打場面很緊湊、有逼力。但係閣下貴為原作者,已說:
原帖由 沙文 於 2008-3-28 22:56 發表
您有冇搞X錯,您自己數下呢句有幾多個字?另外文中錯別我都費X事同您計,您自己搞番掂佢

唯史京卻已:
原帖由 Step.King 於 2008-3-30 15:03 發表
老大,我終於改左d錯別字啦

本人作為此文的幕後編輯,是有責任把聲稱改左D錯別字後的「漏網之魚」搞好的,以示尊重原作者丫嘛。
原帖由 抽刀斷水 於 2008-3-31 01:19 發表

你唔係打算將自己同倪匡比下話?

再改:

四個銅鈸立時重三面向下盤夾攻而來→從三面

當然唔夠比~佢一個鐘可以寫數千字, 係我考alevel 時期的極限既三倍!

自己會意啦 2後 1左1右呀, 不然點跳出陣圈再回刺二人後腦???

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2008-3-31 06:25 發表
我鷔住會得罪人,對版友的語文程度,係唔會作太深入評論嘅。
留番俾極度重視及高度關注文化水平的特區警務處評估史京的水準:
http://www.police.gov.hk/hkp-hom ... /select.htm#select1

注:在中  文  程  度  評  核    ...

我考CRE 有level 2 架  m.c. 之嘛...唔駛識字的..... 作文嘛...300字我自問寫唔出, 令狐史京幾個起落再離招雨意清蘺劍就冇左啦!

為左唔想老大的鉅著變左風月小說或者好似龍珠咁會出龜波氣功, 唯有幫佢一把啦
斷估我d中文唔會差到比人以為武打場面係咸故掛....

醫生講左我左右眼近視度數嚴重不均, 會有視力不協調的現象, 寫錯字係好正常~

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2008-3-31 13:02 發表
寫錯係好正常~

不能不相信啦,但自己寫完都睇下丫嘛,搞到老大發X你脾氣就唔太好啦。
原帖由 抽刀斷水 於 2008-3-31 14:54 發表

不能不相信啦,但自己寫完都睇下丫嘛,搞到老大發X你脾氣就唔太好啦。

改番啦, 正名我冇呃你啦~~
如果當時自己睇到,就唔叫左右眼不協調了~
花開花落花無缺!

回復 393# Step.King 的帖子

個CRE幾時考ka?? 我果個level 2成世有效.....

回復 396# weakest 的帖子

上次既上次
應該都係一世有效
花開花落花無缺!

回復 397# Step.King 的帖子

好似係今年先係一世有效....之前的都係有效兩年咁多ja...
快D考番la...

回復 397# Step.King 的帖子

好似係今年先係一世有效....之前的都係有效兩年咁多ja...
快D考番la...
原帖由 weakest 於 2008-3-31 01:13 發表
"將適才燒獐子的火堆和灰燼全數埋在地下" ---> 問題: 可以把 "火堆" 埋在地下??

for thy information : ::::::::::
----------------------------------------------------------------
via a documentary off of tv , thy humble servant eyewitnessed : :::::
在地上挖了一個大洞 ,
then ,
those Japanneses soldiers were burying groups of tens of chineses therein ,
---------
conclusion : :
a little 火堆 should pose no problem
----------------------------------------------------------------
cheers ThANKye
我想他問的問題是...
「火堆」(火本身)不是可以能拿起丟到洞裡的東西。
原帖由 Nomad 於 2008-4-1 12:39 發表
我想他問的問題是...
「火堆」(火本身)不是可以能拿起丟到洞裡的東西。

就算沒有火, 火堆還是會在嘛, 只是燒剩而已, 小弱雞就是將整堆東西埋起來就是了
花開花落花無缺!

>只是燒剩而已,

那好像叫灰燼吧?

回復 403# Nomad 的帖子

那是有合理解釋的。史京已表白他的視力不健全,所以看錯了灰燼為火堆。

同理,上帝是存在的,只不過由於史京視力不健全,所以看不見;而我們都是看見上帝的,只不過是欺騙史京,說沒有看見而已。另外有些好心人告訴史京有上帝,但可惜史京信我們,不信他們.........
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-4-1 23:10 發表
那是有合理解釋的。史京已表白他的視力不健全,所以看錯了灰燼為火堆。

同理,上帝是存在的,只不過由於史京視力不健全,所以看不見;而我們都是看見上帝的,只不過是欺騙史京,說沒有看見而已。另外有些好心人告訴史京有上帝,但可惜史京信我們,不信他們.........

咁你繼續作你既咸估law

老大你未陷害其他人wor.... 我只係信師父你一人, 何來"你們"之有?????
所以你話你係段王爺, 我真係信架, 仲以為你係大理國高手,
點知....咸濕就學到足....武功就.......
花開花落花無缺!

回復 405# Step.King 的帖子

您睇到咸古、我們咩?係您視力不健全而已
高級模式 | 發新話題
換一個