返回列表 回覆 發帖

對進化論的一個疑問

人有白人, 黃種人, 黑人, 紅人, 為甚麼令人類演化成不同膚色?
不見得黑人, 黃色膚色的人不適合住在歐洲, 也不見得白人不能在亞洲, 非洲生存, 或說非洲人的黑皮膚有助抵陽光 (勉強說得通咋, 實際溫帶地區紫外線強度比低緯度的強. 白人死於皮膚癌比黃種人, 黑人高, 正明白皮膚不是優勢的演化來適應歐洲環境, 也不見得是白皮膚在溫, 寒帶有利, 所以其它膚色的人種死哂, 生殖力會減弱, 所以白人成優勢種。)
用演化論...如何解釋人類因何需要不同膚色的原因? 起因何在?
有些人演化成黃皮膚有咩好處?
若無好處, 演黎做乜?  不同膚色是大演化黎, 不是小分別, 應該有理由架喎.
唔該演俾我睇.
人類分散在各地, 環境不同了, 所以有不同膚色哩.
既然各種人都分散了在不同環境, 為甚麼全人類的男人都一齊演化了:不用哺乳, 乳頭退化? 是甚麼全球環境因素令所有雄性都失去哺乳能力。
點解分散了, 在不同環境下的品種/物種, 會有同步的演化(或叫退化)?
唔該演俾我睇.
演化論, 有對的地方, 但仍是疑問一籮籮
正論是
先有部份人較耐寒(隨機突變),而後天氣冷了把不耐寒的冷死(至少冷至生育力下降)……或

dye 發表於 2010/6/28 17:52

以此論點, 在某一環境下的優勢種應該是最能適應該環境的物種‧
那麼, 愛斯基摩人理應體毛較多, 肥脂較其它人種多, 可以, 不見得是如此.

在熱帶地區的人, 皮膚應銀色, 反光, 不吸熱, 實際是膚色深, 吸熱較快.

何解?
如果只係懂懟一堆連結便當是討論了
那整版都是變成了 GOOGLE, YAHOO search
無意義, 又何必叫討論區呢
閣下似地鐵站口派傳單的大嬸囉

有野派, 也不用知派了甚麼, 總之就係, 派.....派.......派,,....派.....派.......派

真抱歉, 對於只能用連結作回應的討論, 本人無趣矣.

又似男人去嫖妓, 嫖著一個你一邊扑野, 佢一邊織冷衫, 聽 ipod 既女, 如同嚼蠟
回復  beebeechan
未進化係會咁樣咖啦, 進化到一定程度就會有趣矣, 可等之哉
沙文 發表於 2010/6/29 10:57

估唔到同你論仲有少少引
起碼唔會懟堆拎過黎
一個很靚的圖案設計。

使用支序圖, 支序分類時, 常因物種的趨同進化, 雜交, 保守序列等現象而產生錯誤。 由於有些物種已滅絕, 實有死無對証之感。 有點, 你話乜就乜咁囉.

有趣自己去深入研究哩
http://motresearch.bus.sfu.ca/usingclad/limitations.shtml
(要了解科學的不足,書是要讀的…)
讀了

內容並不是說科學的不足,也不是說進化論。
只是一種表達方法(支序圖)的限制。

甚至根本沒有你說的 ...

自己的連結的一開首便告訴你:

The manufacturing cladistics project is an EPSRC funded project (Project Grant #GR/M 08004), that aims to use biological classification tools of cladistics to analyse the evolution of manufacturing organisations. This project will deliver the knowledge required to determine coherent and appropriate action for the specification of change strategies, based on either best practice imitation (mimetic strategy) or the innovation of a new organisational form (normative strategy). Manufacturing managers and strategists will benefit, because this research will provide insights into organisational development which can systematically be applied to the planned development and reinforcement of organisational structures, strategies and processes for improving a manufacturing organisations effectiveness.
dye 發表於 2010/6/29 21:33

唔係嘛....你拎左去邊先?
條拎篇文無你上邊那段
你蕩失路哩
呢個研究生乜連跟拎都唔曉既?
講真你可以問好多點解..咁答唔到點解係唔係要話有一個真神係後面去造呢d 野  ??
而有人再問你真神你就話係聖經講, 係自有永有?

kwongyauleung 發表於 2010/7/3 20:39

咁你咪就係默認左進化論好多野仲未解釋到。
並非能生命由來的一個理論。
為甚麼你不讓我問「點解」會有生命?
你不想求知唶, 我想嘛

聖經中無話生命是自有永有!

生命, 宇宙當然是神造的,
不然, 你可以解釋到怎樣由來嗎?
(就係你唔得嘛!)
--> 你可以問的. 聖經亦已回答你. 不過我唔信.而你亦唔可以迫人信.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:15

我幾時迫過你信?
也從來無要你信
你左右眼的視力真有問題 ,還是用回你的屎眼吧 ,
使唔使用條神棍去通一通, 隨便你勒
唔駛默認,根本所有乜論都只係 '論'. 可信性係高的. 我係講可信性.信唔信由我來定..
.
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:15

信唔信由我來定..
你咁講就合理好多勒!

你可以唔信我講既野, 但亦唔可以要我唔信我講既野
你更不應因為我信我講既野就來敵視我, 你明未呀?

你左右眼的視力真有問題 ,還是用回你的屎眼吧 ,
使唔使用條神棍去通一通, 隨便你勒
--> 你真有潛質做神父呢.. 咁鍾意通呢d野..

..
kwongyauleung 發表於 2010/7/5 20:32

我咁講就做神父
咁淚兒就做主教, 沙文一定做大主教哩.
高級模式 | 發新話題
換一個