返回列表 回覆 發帖

景教徒待遇連牛也不如

原帖由 Step.King 於 2007-5-11 10:52 發表
係既係既  史仔收口了   
老大別見怪~我還得向老大你多多學習
咁又唔駛收口,我只想提醒大家,有時神講野係會採取隱喻既,要我地去仔細玩味既。

好似今次,在您我的互相啓迪下,我才發覺,點解神要話7公7母而唔話1公13母呢?其中必有不可告人的秘密。

這秘密潛藏了幾千年,到今天終於被我領受了,才昭告天下。神的聖意,是動物也應一夫一妻的。所以,互相啓迪、繼往開來、承先啓後、薪火相傳,才是讀經的正確態度。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-5-11 17:17 發表
老大  咁你快d去呢個啦http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=568&highlight
話比入面d教徒聽呢個大發現  等佢地將神既恩膏可以灑遍地上每一隻動物  
咁樣會唔會草率左啲呀?我諗住此發現可以攞諾貝爾神學獎顧喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-5-12 05:55 發表
俗世虛名緊要d  定係萬物得救緊要d先 ~
我相信老大唔係d 咁既人
當然係後者啦。所以,在您作出是項指責之前,我已在本網亳無保留地公開了我的得著。使世人注意到神的恩膏分佈範圍。足見我並非只著重俗世虛名
原帖由 Step.King 於 2007-5-12 09:13 發表
我那敢指責老大你  我只是想老大你可以更前一步  史仔雖為副將 也會感到光榮!
所謂「欲速則不達」,唔可以太急進既。目前大部份教友都未有咁既醒覺,要等他們逐步消化嘛。
好似對人的救贖計劃,由出埃及至移鼠大聖投胎,其過程都千年以上啦。若然妄想可以快過佢,就是將自己當成大過神了,paul少會極力反對的,如此一來就反為不美了
原帖由 Step.King 於 2007-5-12 18:20 發表
但千里之行 始於足下阿
沒有老大當天下第一人  又何來有以後呢?
沙老大已經係啦。唔係我曉喻,您鬼知7公7母的秘密咩?
原帖由 Step.King 於 2007-5-12 19:58 發表
我就係想你更進一步嘛
人總不能永遠停在自己的世界
但欲速則不達嘛,這一步,唔係靠我一個人行。
原帖由 Step.King 於 2007-5-12 20:07 發表
點會一個人呢   史仔永追你身後嘛
所以我咪就係唔駛再點講咯。以後辛苦您了
唉,點會有人立志永遠做副手既呢?

通常有人咁講,就多數係掩飾奪位之心,我十分欣賞同期待
如此說來,您絕對不會介意做馬前卒的了

令狐史京上前聽封
令狐史京公忠體國,封為游騎左先鋒,為本將逢山開路,遇水搭橋,不得有誤
高級模式 | 發新話題
換一個