返回列表 回覆 發帖

聖經中根本沒有教會

又冇見個話一定要去.聖經中出現過的聚會形式是可以食飽飲醉.現代教會的組識形式和禮拜形式在公元四世紀才出現.經中說拜神要用心靈和誠實,沒有說過用形式.

--> 咪係 lor..  其實係唔係中國人發明屈人水架..  咁你自己信自己睇下經行善已經很開心..
但現代教會的組識就係覺得有利可掏.

重有老子 ,那個印度老學者嘛
--> 對呀..其實佢最推祟既真係老子... 佢仲話其實耶穌有一段 history 係唔見左..好有可能 (睇返佢既 timing) 見過佛陀.

re beebeechan
.. 默示錄整篇都是在描述一台彌撒的進行..
即只係描述, 有無叫人信佢就要做彌撒 ?
稍為對聖經有點認識的教友, 都知道默示錄整篇都是在描述一台彌撒的進行。
咁你話聖經有無講要有彌撒,  ...
beebeechan 發表於 2010/7/5 01:09

關鍵詞是「教友」.默示錄是描述一台彌撒的事,相信是教外勿傳.今日見beebeechan所言,在下想問一個教外人無知的問題:
默示錄開頭責罵一些教會.跟着又有災難.彌撒進行時是否會駡一些教會,跟着上演一些大災難?
回復 22# weiyan

這個當然啦
表面上,彌煞很平靜, 其實每一位參予彌煞的教友心中都在媽媽聲

稍為對聖经有認識都知,默示錄的主旨就係要「默」, 要沉默地媽媽聲咁解
回復 15# kwongyauleung

若然成道大師唔識英文咪成唔到道?
又冇見個話一定要去.聖經中出現過的聚會形式是可以食飽飲醉.現代教會的組識形式和禮拜形式在公元四世紀才出現.經中說拜神要用心靈和誠實,沒有說過用形式.

kwongyauleung 發表於 2010/7/5 20:40

教會的形式在耶穌登天後便出現。
有各級職位, 有捐獻, 有聚會敬拜, 也有賑災活動的記載。
與今日教會的運作相若。
可參閱宗徒大事錄
回復  沙文

這個當然啦
表面上,彌煞很平靜, 其實每一位參予彌煞的教友心中都在媽媽聲

稍為對聖经有認 ...
沙文 發表於 2010/7/5 21:54

既然人人都在沉默, 你又知人內心是媽媽聲?
你好很掂囉
「去聖堂」 與「返教會」是兩回事。
信天主既人可以不返教會, 但不可以不去聖堂。
留番俾你自己諗下係點 ...
beebeechan 發表於 2010/7/4 04:35

未必嘅.

信天主既人於星期6撞飛機流落荒島而同機因雞姦教徒被引渡回國的神父屍骨全無翌日佢都可以不去聖堂嘛
羽毛輪廁
回復 28# beebeechan
聖堂厠內輪隊者有羽毛嘛
回復 25# beebeechan

在下眼睛有問題,見吾到有主教,副主教,黎殺程序等.奉獻?耶冷教會凡物公用,可惜很快便銷失了.受薪的聖職人員?坐館的聖職?閣下所言可能要有聖神感應才能看到.

你知你眼晴有問題就及早就醫囉
I am under no obligation to show you.
Your attitude is telling me you are not interested.
回復 26# beebeechan

我都吾撐沙文.點可以講每一位教友都嗎嗎聲.當中有些去溝仔女,去穌穌找生意,又有些上晒腦.最低限度個主持人吾知幾合皮.沙文論點不成立.
你知你眼晴有問題就及早就醫囉
I am under no obligation to show you.
Your attitude is telling me you a ...
beebeechan 發表於 2010/7/6 11:14

問你,你又吾高興.又要話人.本己弱小心靈又一次被刺.想找個理由吾離教都幾難.
回復 26# beebeechan
好很掂又未算, 幾很咁啦
本來我係唔知嘅, 但默示錄有默示, 是故知之
若然成道大師唔識英文咪成唔到道?  我話佢成道大師,我都話佢識英文而且用英文演講.. 但我無講兩樣野有關架bor.
英文係比教理性既語言,至少係現代少少.  以前既文字,例如中文/梵文都係可以用好多唔同解法的. 但英文比教上 exact 一點.   
你可唔可以focus 返個主題 ?
教會的形式在耶穌登天後便出現。
有各級職位, 有捐獻, 有聚會敬拜, 也有賑災活動的記載。
與今日教會的運作相若。
可參閱宗徒大事錄
---> 咁呢d係唔係聖經裡所寫架?
回復 36# kwongyauleung

看看聖士提反給教會內的人批鬥和權力鬥爭就知了 ,雖則無寫明 ,有旁敲側擊 ,想也想到教會黑暗史多恐怖
看看聖士提反給教會內的人批鬥和權力鬥爭就知了 ,雖則無寫明 ,有旁敲側擊 ,想也想到教會黑暗史多恐怖
/

-->
真的嗎...
那只是一場發洩既會吧..
回復 35# kwongyauleung
我向來都focus on個主題喎

據您自己話您有下列項原因信:

我信奧修大師係因為
1.所有書都係佢講既..  而唔係後人再作的,
2.佢係用英文講的..
3.係講而唔係寫的.
4.所有都係有拍低有的. 錄音錄影的

咁邊有得唔認同識英文有關呢?

英文比教上點樣 exact 法呀?

主題是  聖經中根本沒有教會 , 其實我覺得呢樣野都幾震撼.
==
據您自己話您有下列項原因信:
我信奧修大師係因為
1.所有書都係佢講既..  而唔係後人再作的,
2.佢係用英文講的..
3.係講而唔係寫的.
4.所有都係有拍低有的. 錄音錄影的
咁邊有得唔認同識英文有關呢?
英文比教上點樣 exact 法呀?
==
比教其他語文例如梵文. 意思明確很多. 一字多解既情況無咁多. 咁易明d .
我係指英文同成道無關. 唔係識唔識英文呀.
高級模式 | 發新話題
換一個