返回列表 回覆 發帖

Why God can't be found?

信佛教的, 便依佛教道理去成聖.
信回教的, 便依回教道理去成聖。
拜土地公的, 亦可以依土地公的教悔去成聖
beebeechan 發表於 2010/7/5 11:02

你幾時聽過有和尚和阿訇成聖?
那剩下來給精挑細選的也是幾個
那便易選很多了
beebeechan 發表於 2010/7/5 11:39

係呀 ,戰神(亦即阿伯拉罕諸教果個上帝) ,愛神 ,財神 ,重有死神 ,他們都係死剩種
只要同時也尊重信有神的人便成了
beebeechan 發表於 2010/7/5 11:52

但信有神的部份人(尤其宗教狂熱)不會去尊重無信仰/唔信神又或唔信你果個神的又又或唔信你呢個神經佬的人
沒有人天生便是無神論. 無神論有如宗教一樣, 是通過後天學習而來.
人選揀了無神論, 反神和人選揀了信基督的機制都是一樣.
beebeechan 發表於 2010/7/5 12:04

對呀 ,都是後天知道有神這個概念才會有無神論和無神論這個名詞 ,但你肯定真的有神創世? 誰說給你知?? 又係神甫木屍 ,又係誰說的--耶經
回復 15# beebeechan

無看黃子華棟篤笑的人就是這麼可
回復 29# beebeechan

成佛何時=成聖?
回復 31# beebeechan

哦 ,信一個神--上帝的你說了別的神 ,你不信你唯一的神--上帝今晚殺你全家!!
你找的方法錯了.
beebeechan 發表於 2010/7/5 12:53

方法是你說的 ,又不是水說的 ,關水咩事?/
方法是你說的 ,伙用錯方法 ,還要懶人
回復 38# beebeechan

聖潔生活 ,要好像他們咁過嗎??
http://news.163.com/10/0528/11/67P4FNJA000146BD.html
http://hk.apple.nextmedia.com/re ... amp;art_id=14203173

連聖人也不如便可成佛?
--你唔知架
當時的以色列人也有選擇權去信耶和華, 或其它神
beebeechan 發表於 2010/7/5 12:59

結果唔信 ,米比摩西殺左囉 ,成3000人呀大佬 ,你看乜架 ,搞到上帝出第2份十戒重無埋禁止殺人一條tin
天主也容許佛, 亞拉, 濕婆存在, 當然有理由.
佛是神來的嗎
回復 43# beebeechan

歷史更可信了 ,歷代天主教教宗都有二奶的 ,係你唔知0者
回復 47# beebeechan

咁即係現在的神甫唔守傳統?
還是以前的神甫咸濕d ,又或者聰明d ,賤格d搞出新教的出現來?
馬丁路德也是如此!!
回復 50# beebeechan

唔通用你的屎Q就得?
回復 51# beebeechan

11個一定是好的嗎
想想耶穌死下死下成條死魚咁在十架時 ,他們又死去那裡??
回復 52# beebeechan

例如呢~
回復 65# beebeechan

已經閹左嘛 ,米唔怕捧打出頭鳥囉
回復 75# beebeechan

咁都唔及你咁閹完玥閹再返閹呀
高級模式 | 發新話題
換一個