返回列表 回覆 發帖

聖經與全球暖化

據報,聖經是有史以來全球銷量最高的書:Link1,link2

看到此報道後,令環保人士不安。眾所周知,印聖經是要耗用紙張的,而製造紙張是要砍伐樹木的,砍伐樹木是會破壞環境的、造成全球暖化的:link3

為什麼環保團體不促請聖經公會正視全球暖化問題呢?有史以來,聖經造成多少的環境破壞呢?京都協議書有沒有規定限制聖經印刷量呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 09:14 發表
所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎!
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-5-8 17:45 發表
所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪設想。若然聖經供應量不足,才可迫使教友用網版聖經,一人一部laptop進行崇拜嘛。

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 19:28 發表
我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?
原帖由 Guest from 221.127.73.x 於 2007-5-15 09:18 發表
樓主簡直強詞奪理, 全球每日銷量最高係報紙並唔係聖經, 報紙浪費的紙張比聖經還要多. 點解你地係要話聖經另全球暖化, 唔話可蘭經, 佛經. 我屋企一本聖經都冇, 招股書就好多, 唔通招股書就唔浪費紙張, 一年有20隻新股 ...
因為如果咁樣講,就突顯唔到聖經地位的崇高啦嘛。如果您話俾教友聽,全球每日銷量最高係報紙並唔係聖經,佢地就唔開心嫁啦
原帖由 Step.King 於 2007-5-15 23:36 發表
回復 #12 的帖子

乜你咁out ga  依家d報紙有網上版ga la  你冇訂咩?

沙老大  所以我成日都話 有網上版刊物就可以減少好多紛爭
拿,對於未有環保醒覺的網友,我們要包容同諒解嫁。網上版雖可減少一部份印刷量,但如一方面有網上版,另一方面卻繼續砍伐珍貴的樹木印制聖經,銷量從未從健力士大全落榜,咁,網上版就沒有意義了。

尤其是,印刷聖經不用環保的recycled paper, 而要用含有鈦氧化物的bible paper:
情况就倍加令人憂慮.................

回復 #17 的帖子

您估中了,真係唔一樣!單係英文都成20個version。當您解經解到一舊雲之時就要參考version B.......咁,1人5至6本,都唔出奇啦。而且,冇一個譯本係perfect既,總是要不斷繼續翻譯........
http://www.biblegateway.com/

拿,中文又有新貨到http://www.wwbible.org/ver2/Onlinebible/index.html

回復 #18 的帖子
我知,造成印刷業欣欣向榮嘛

回復 #21 孔雀 的帖子

如果我又係在yahoo問,就唔啱啫。在不同的網問都得卦?

回復 #23 的帖子

1998年11月至1999年10月聖經發行量627,925,260本。大概佢地寧要聖經,不要月經,所以,的確有咁多人咁多閒錢買聖經

情報來源:國際月經.....啊, sorry,搞錯左....係國際聖經公會
http://www.biblesociety.org/wr_350/sdr_1999.htm
原帖由 Step.King 於 2007-7-12 16:24 發表
唔係掛...喊書都印咁多?
d人睇離睇去都係同一本...唔厭既咩?
據本人推斷,可能係咁。

全球教徒數目20億,而每年約有6億人入教。

咁點解教徒人數又冇乜增長呢?理由係,每年又有6億教徒瓜老襯或離教。而入教的6億人就剛好解釋了聖經銷量。

而離教或瓜老襯教徒的聖經,往往得不到妥善處理,所以新入教人士每每要買新聖經,如此,就造成了全球暖化的原因之一。

所以,只要離教者之家盡一分棉力,發起「聖者有其經」運動,將瓜老襯教徒及離教者原有的聖經轉贈予新入教的朋友,便可解決此問題了。

作為本網版友的表率,我答應大家,一旦薏蘊離教,我就攞佢本聖經出來响應!

原帖由 Step.King 於 2007-7-12 18:38 發表

你又知我未reuse?  我專登叫個靚女送本用過既聖經比我架
您用佢來消暑啦!

香港40年後恐無冬天,但係唔怕!只要仲有聖經就得嘞! (星島) 07月 15日 星期日 06:30AM

(星島日報    報道)昨天晴空萬里,酷熱持續,天文台    錄得今年最高溫的三十四點四度,海灘泳池擠滿弄潮兒。天文台預計明天風勢增強,氣溫始會稍降;有醫生提醒市民於酷熱天氣下,每天最少應喝二點五公升水、並注意補充體力以防中暑。天文台台長林超英指全球暖化    ,早年研究估計冬天會於世紀末消失,他擔心這會推前至世紀中期便出現;換言之,現在的年輕一代,將會見到沒有冬天的香港。
  不少市民昨日都撐傘遮擋猛烈陽光,南區海灘等泊車位亦「爆滿」,大批市民跳進海裏避暑。天文台昨錄得最高氣溫三十四點四度,為今年最高紀錄,當中上水    更高達三十六度,赤躹角、西貢    、屯門    亦錄得三十五度;反映猛烈陽光的紫外铫指數高達十二。天文台於昨午二時三十五分發出酷熱天氣警告,提醒市民提高警惕慎防中暑。
  天文台科學主任謝淑媚昨表示,近日陽光充沛令天氣酷熱,昨日且風勢微弱,故錄得今年最高溫。謝淑媚說,今天會持續天晴炎熱、最高氣溫達三十三度,預計待明天風勢增強,氣溫才會稍為回落。
  早年天文台研究曾指本世紀末將沒有冬天,但天文台台長林超英昨出席電台節目時,引述今年二月政府間氣候轉變專門委員會推算百年氣候轉變的報告,指即使全球立即停止二氧化碳排放活動,全球溫度亦會續以每年半度的幅度上升二十年。
  本港受全球暖化影響、加上高度城市化,林超英料本港未來二十年的氣溫較全球上升速度快一倍,每年會上升一度,擔心以此走勢,到世紀中期就會沒有冬天,「寒冷日子下降得快而穩定,以現在的走勢,恐怕不用到世紀末,到世紀中甚至之前,也可能沒有冬天。」
  林超英說,暖化最顯著影響是夏季時晚間氣溫不會下降,如現時氣溫高於攝氏二十八度的晨早便較七十年代多。
  熱浪可殺人於無形,主要影響長期病患者,天文台正研究推出熱壓力指數,計算溫度、濕度及風力對人體健康的影響,並已把氣候變化對公共缳生影響的報告交予缳生署。
  林超英呼籲市民奉行儉僕生活,減少開冷氣暖氣、洗澡時盡量少用水等,減少浪費及能源消耗,以減慢二氧化碳排放速度及暖化速度。
  民政事務總署    由昨晚十時半起,開放九間夜間臨時避暑中心,供有需要人士入住。
http://hk.news.yahoo.com/070714/60/2bhp8.html

回復 #31 Step.King 的帖子

唔駛講嘅。只要有聖經,地球就繼續暖化,自然會令靚女逼爆沙灘

回復 #35 Step.King 的帖子

我唔知您原來有種族歧視心態嘅添
原帖由 Nomad 於 2007-7-16 09:47 發表
>但我喜歡女生白一點會比較好看, 建康膚色的, 不是我杯茶~

在我看,美感而言,輪廓倒是比膚色重要啦...
不過,女生的話,內地的東西,往往比外在的重要吧。 ...
當今之世, 庸俗之人甚多。唔係好多人好似您同我咁,識得欣賞女士的內涵。加以被人督爆就惡人先告狀,話人無限上綱者比比皆是,冇法啦,世風日下,人心不古。
佛經 HAVE never been the best seller MA
佛經 is 淺顯易懂 as well LA. How 深奧 it is?
高級模式 | 發新話題
換一個