返回列表 回覆 發帖

聖經與全球暖化

原帖由 沙文 於 2007-5-8 23:51 發表
據報,聖經是有史以來全球銷量最高的書:Link1,link2

看到此報道後,令環保人士不安。眾所周知,印聖經是要耗用紙張的,而製造紙張是要砍伐樹木的,砍伐樹木是會破壞環境的、造成全球暖化的:link3

為什麼環保團體不促請聖經公會 ...

所以人地依家有D咁既野出現左啦 http://www.o-bible.com/b5/
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-5-9 03:29 發表
咁既野出現後聖經仍然每年銷售5至6億本,即係根本解决唔到問題啦。聖經係耗紙量的龍頭,如果佢地唔肯起帶頭作用,全球暖化問題將日趨嚴重,不可收拾頠喎! ...

所以個網站教會米會話 "保護環境由你我做起"~~
我地係一間環保教會  老大你死咬唔放 米益左佢  等佢多個selling point~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-9 10:23 發表
應該出聲的就要出聲,是為了環保,並非為反基而反基嘛。在聖嬰氣候日趨嚴重的現况下,唔好計較益唔益佢啦。雖然有網版聖經,但印刷聖經銷量絲毫不見下降,證明佢地根本無誠意解决問題。除非佢地將聖經減產一半以上,否則後果不堪 ...

我怕到時老大你會比人迫你抄聖經...
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-9 15:53 發表
如果要我抄聖經佢地才肯減少聖經發行量,我十分樂意既,大局為重,保衛地球,匹夫有責嘛。

但抄在咩上便呢?如果都係紙,解決唔到問題喎?

老大  呢d野緊係跟始祖ga la  學人地死海古卷咁寫係羊皮度law

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%BB%E6%B5%B7%E5%8F%A4%E5%8D%B7
花開花落花無缺!

原帖由 dye 於 2007-5-9 17:18 發表
差矣,要口耳相傳才夠傳統。

老大 要抄丫ma...口耳相傳不合乎處境~
花開花落花無缺!

回復 #12 的帖子

乜你咁out ga  依家d報紙有網上版ga la  你冇訂咩?

沙老大  所以我成日都話 有網上版刊物就可以減少好多紛爭
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-16 22:09 發表
拿,對於未有環保醒覺的網友,我們要包容同諒解嫁。網上版雖可減少一部份印刷量,但如一方面有網上版,另一方面卻繼續砍伐珍貴的樹木印制聖經,銷量從未從健力士大全落榜,咁,網上版就沒有意義了。

尤其是,印刷聖經不用環保的recy ...

老大你真是博學多才
不如老大你抄番一本羊皮聖經比嫂夫人 由她帶番教會
保護環境 由自己做起
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-17 11:51 發表
您估中了,真係唔一樣!單係英文都成20個version。當您解經解到一舊雲之時就要參考version B.......咁,1人5至6本,都唔出奇啦。而且,冇一個譯本係perfect既,總是要不斷繼續翻譯........
http://www.biblegateway.com/

拿,中文 ...

亦養活了一大班生產商
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-12 22:28 發表
1998年11月至1999年10月聖經發行量627,925,260本。大概佢地寧要聖經,不要月經,所以,的確有咁多人咁多閒錢買聖經

情報來源:國際月經.....啊, sorry,搞錯左....係國際聖經公會
http://www.biblesociety.org/wr_350/sdr_19 ...

唔係掛...喊書都印咁多?
d人睇離睇去都係同一本...唔厭既咩?
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-13 09:40 發表
據本人推斷,可能係咁。

全球教徒數目20億,而每年約有6億人入教。

咁點解教徒人數又冇乜增長呢?理由係,每年又有6億教徒瓜老襯或離教。而入教的6億人就剛好解釋了聖經銷量。

而離教或瓜老襯教徒的聖經,往往得不到妥善處 ...

我已經支持左好耐 當年離教後的第一個年廿八, 我已經將家中兩本聖經 (一本小學時代送, 一本帶我番教會的靚女送 ) 全數放左入廢紙回收箱! 希望佢地可以成為再造紙, 以減慢全球暖化
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-13 10:31 發表

史兄唔太明白環保三R的順序:Reduce, Reuse, Recycle

首先要Reduce:但閣下當時已不幸信教,亦已接收別人瑰贈聖經,已Reduce不到
Reuse:那就是沙文所說「聖者有其經」計劃,將廢棄聖經轉贈信教之人
Recycle:就係史兄所作的放入 ...

你又知我未reuse?  我專登叫個靚女送本用過既聖經比我架
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-15 13:00 發表
您用佢來消暑啦!

香港40年後恐無冬天,但係唔怕!只要仲有靚女同聖經就得嘞! (星島) 07月 15日 星期日 06:30AM

(星島日報    報道)昨天晴空萬里,酷熱持續,天文台    錄得今年最高溫的三十四點四度,海灘泳池擠滿弄潮兒。天文台預 ...

你漏左少少野呀~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-16 12:05 發表
唔駛講嘅。只要有聖經,地球就繼續暖化,自然會令靚女逼爆沙灘

但我喜歡女生白一點會比較好看, 建康膚色的, 不是我杯茶~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-17 01:34 發表
我唔知您原來有種族歧視心態嘅添

我唔鐘意你太黑就歧視你...
問你借錢就打劫你~
老大你幾時學識無限上綱架

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-7-17 08:44 發表
當今之世, 庸俗之人甚多。唔係好多人好似您同我咁,識得欣賞女士的內涵。加以被人督爆就惡人先告狀,話人無限上綱者比比皆是,冇法啦,世風日下,人心不古。 ...

咁唔係個個好似老大你咁識得”排名不分先後” 架嘛~ 
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-17 10:16 發表

嗯,我明白了,北姑的確係白滑D既。

神州行
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個