返回列表 回覆 發帖

我們不應侍奉兩個主

回復  kwongyauleung

係呀!係呀!

我都係唔明"耶穌唔係神個仔啦, 話明係人子 --Son of Man".
係人都知人 ...
LCM 發表於 2010/7/14 18:34

聖經中第一次出現 Son of man 稱號的是在達尼爾書:

# 我仍在夜間的神視中觀望;看見一位相似人子者 (Son of man),乘著天上的雲彩而來,走向萬古常存者,遂即被引到他面前。
# 他便賜給似人子者統治權、尊榮和國度,各民族、各邦國及各異語人民都要侍奉他;他的王權是永遠的王權,永存不替,他的國度永不滅亡。

這個 Son of man 能乘彩雲來, 從天降下, 你說是不是一個「人」, 或是有神能?
在猶太人詞彙中, 這個 Son of man 就是指默西亞。
當年的猶太人都知這詞指甚麼 (唯獨是你這個2000年後的非猶太人才不知它指甚麼)。
好比中國人都知「龍的傳人」是指中國人, 唯獨有個老外指著這說: 中國人是龍生的, 不科學....一樣地無知.

耶穌說他是 Son of man , 說明就是傳說中的默西亞。

另外, Son of man 與 son of man 是有不同意思的。
中文都是譯作人子。
我們不應侍奉兩個主

高檔次的電腦容許用家安裝不同作業係統, Windows, Mac OS, Lynus..等等, 但仍要在砵機時, 用家決定要行那一系統。
你不能同時行 Windows, 也行 Lynus。
你明未?
[quote另外, Son of man 與 son of man 是有不同意思的。
中文都是譯作人子。
beebeechan 發表於 2010/7/14 ...
沙文 發表於 2010/7/14 22:12

係架
篇文講左乜呀?
(你睇過未架?
我英文不好, 你講下篇文說了甚麼好嘛, (如你看得明的話))
主就同 Windows 和 linus 一樣
是會有 bug 的 ﹐大家明未啊 ﹖
三教童 發表於 2010/7/14 22:12

係囉
你不要用電腦了
改用回算盤, 結繩記事, 用記事冊..........
回復  beebeechan

您很有原則, 係絕不睇拎嘅

所以, 就算我解咗過您聽, 您都冇得對照啦 ...
沙文 發表於 2010/7/14 22:25

我就驚你解都解唔明咋

既然有bug的天主您都照侍奉
咁冇理由唔俾人電腦有bug都照用 ...
沙文 發表於 2010/7/14 22:30

天主有無bugs 是後話
焦點是, 你不能同時侍奉兩個主 (就算這是有bugs的主, 是殘酷的主, 是不公平的主, 是白痴的主.....whatever)
你可以不侍奉天主。
或你去侍奉那些可以容許同時侍奉其它神的神祗.

簡單一句: 就是請過主
我解得明, 但係您要好似處女發誓絕不犧牲色相但為咗錢就當眾除褲咁

放棄您堅决的唔睇拎 ...
沙文 發表於 2010/7/14 22:45

唔知你想翕乜
有人說:你不可以由IFC 頂層步出而不會墮下。
不由得你贊成或不贊成囉.
廣東人說「唔睇。」不等如不會用眼去望一望。
你明唔明呀
又唔係啦, 我可以反對由IFC 頂層步出而不會墮下嘛
沙文 發表於 2010/7/14 23:08

那你咪反對囉
看誰會說你是白痴還是我說的是白痴
同你傾多幾帖, 真係會白痴指數飆升
但係主係要黎侍奉既咩

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 00:21

你對「侍奉」的理解是等同奴隸與家主的關係嗎?
咁如果有人覺得基督既主對佢唔好而覺得第二個主對佢好咁佢唔信基督既主都好正常嗟..
kwongyauleung 發表於 2010/7/15 00:21

完全正常,
虔心依一個宗教的訓示去做一個好人, 一定不會是壞事.

你對「侍奉」的理解是等同奴隸與家主的關係嗎?
我認為基督徒先要學會愛自己先. 不要再想自己有罪,不要再受人(教會)控制.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 11:50

甚麼是「愛自己」?
讓身體所有官能都獲得快感便是「愛自己」?
還是不要讓自己去犯罪?
Not conclusive, but an atheist once said,

The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up.  ~Mark Twain

dye 發表於 2010/7/15 12:19

In this case, a whore must have a very cheerful life!
-->  你可以舉例的, 我會回答你是定不是.  

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 17:24

一個不懂去說為甚麼「是」, 或「不是」的, 有甚麼好論?

我不如去問八爪魚保羅好過哩
還掂牠有八連中的美譽。
你唔先愛自己,就走去愛人.  一定會好慘的.

基基們.. 愛好自己先吧.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 17:27

好似你講來講去都仲未識解釋甚麼是愛自己
別人講了, 你只懂去「彈」, 但你自己就是講不出。
太無能矣
-->  唔係講唔出. 係我只可以講咩行為我覺得唔係愛自己. 你可以話我無能,
kwongyauleung 發表於 2010/7/15 21:16

不是以「你覺得」這把尺來量甚麼是愛自己, 甚麼是有罪, 無罪哩.
葉繼歡也「覺得」他是個好人, 不是大壞旦, 因為他無殺過人。

「你覺得」----跟本不配放上個秤上。
見你咁激動我真開心.

kwongyauleung 發表於 2010/7/15 21:16

係咩? 有激動咩?
你的觀察力和判斷力都幾屎囉.
你俾三個我會因你而激動的理由來罷.
真不知量力, 你也把你自己看得太重了
(所以...「我覺得」 便是一把尺, 人人都要跟隨你???)
   您激動只需1個理由啫,
點解要成3個呢?
沙文 發表於 2010/7/15 22:03

買六合彩, 中的話, 一條票便可
點解有人要買幾十條?
要大包圍?

3個理由...給他多點機會撞到一個會是較合理的說法囉
高級模式 | 發新話題
換一個