返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 原罪和一次得救永遠得救 by淚兒

回復 20# Dalvm
梗係錯啦
我就冇想犯罪的思維嘞
罪性又好,有罪又好,都係負面的.
我不認同. 我認同中性(不要分). 沒有對/不對之分.   你都可以話我否定有罪/有罪性的.

首先,性不是罪,
==
男人也不是全24小時都在扯旗的。
這一刻你六點半也可以說你不好色。
==
好色不是罪. 咁如果你覺得係都無計. 每個人都係由性度黎的. 花開鳥兒唱歌,呢d 都係性既一部份..

==
原罪就是會使人想犯罪的思維.....
所以每個人一出世便會有原罪.....有點道理....
--> 思想係沒有罪的... 如果你覺得有.. 最後只會係一個病態既人.. 永不超生.. 犯了罪先係罪..
"覺得人一出世便會有原罪" 我認為係一種病態思想.  呢個係一種設計(trap).黎, 佢想你聽話mar..

正如相反的是神在每個人心裡.....而神就是愛一樣...
對嗎?
--> 每個人既神都唔同的. 如你覺得佢在你心咁就在你心了.

回復 20# Dalvm

Thought crime?

Are you planning to compare babies thought crime with serial killer?

What exactly does sin mean to a baby?
性不是罪
但追求性快感的過程中, 人便會落入罪中.
回復 24# beebeechan
嘩好在我係追求性痛苦嘅啫
..........如果人是從亞當.夏娃而來, 點解有三種膚色?

E72 發表於 2010/7/15 11:09

亞當厄娃又是甚麼膚色的呢?
亞當厄娃, 潛意識地便是高加索人種來嗎?
你知咩?
回復 26# beebeechan
厄娃係黑人
Don't know where God is but the Devil is in the details
亞當厄娃又是甚麼膚色的呢?
亞當厄娃, 潛意識地便是高加索人種來嗎?
你知咩? ...
beebeechan 發表於 2010/7/15 12:25

唔知呀, 所以請教你!
多謝你引出資料, 說明原罪不是一項罪
是一種罪性‧
beebeechan 發表於 2010/7/15 03:01

你插科打諢的功夫真到家!文章哪有說過原罪不是一項罪?不是一項罪,何解又世人都犯了罪?
性不是罪
但追求性快感的過程中, 人便會落入罪中. --bbchan
--> 不會的.  性本身點會係罪. 你都係由性而黎的.
個d唔照顧人感受個d就係罪, 輕則強姦非體令人難受痛苦,呢d就係罪.   思想亦絕不是罪.

最大罪就係話人有罪, 話人有罪性.  呢d 先係罪大惡極...  

====================

你插科打諢的功夫真到家! --> 同意.. haha
你插科打諢的功夫真到家!文章哪有說過原罪不是一項罪?不是一項罪,何解又世人都犯了罪? ...
龍井樹 發表於 2010/7/15 15:25

#11 便老早說過了.
看誰才是插科打諢罷。
我才不會為任何一個中途入座的, 從頭解說過一次!
唔知呀, 所以請教你!
E72 發表於 2010/7/15 15:15

我都唔知
聖經無講到, 我不會亂作一個回應
你插科打諢的功夫真到家!文章哪有說過原罪不是一項罪?不是一項罪,何解又世人都犯了罪? ...
龍井樹 發表於 2010/7/15 15:25

保祿書信中多次提及原罪問題:
『因一人的過犯大眾都死了』
『審判固然是由於一人的過犯而來』
『因一人的過犯,死亡就因那一人作了王』
『因一人的過犯,眾人都被定了罪』
『因一人的悖逆,大眾都成了罪人』

那一句是說原罪是因你, 我, 他的犯罪行為而來?
也沒有說原罪是一項罪, 只是說是一個狀態。
回復 33# beebeechan
原罪要兩個人合作先搞得出嘛
保祿讀錯经啦
不知你想翕乜
那一句是說原罪是因你, 我, 他的犯罪行為而來?
也沒有說原罪是一項罪, 只是說是一個狀態。
beebeechan 發表於 2010/7/15 22:04

沒有說過, 當然! 根本就連「原罪」都從未提起過, 哪一句說「原罪只是個狀態」?
回復 35# beebeechan

因為您同保祿一樣, 讀经讀尐唔讀尐咯
回復 1# 淚兒

---雖因耶神一己之私
成個世界都係佢做既, 佢有權自我中心. 係咁.

---搞到個個有罪
個禁果係人自己食既. 就算佢擺棵樹係度, 亞當佢唔食都冇事架, 唔怪得神架喎...

---但有個人子耶穌 ,話用自己的血洗晒全部人和後世的人的罪
係呀.

---加上 "一次得救 ,永遠得救'
聖經邊有咁講過 jack?

---咁教會做乜成日話人有罪 ,認真掛耶穌頭賣保羅肉
咁人有罪咪話佢有罪囉,有咩唔岩?_?

"成個世界都係佢做既, 佢有權自我中心. 係咁."
普天之下,莫非王土?佢有權濫殺小市民?
你阿爸阿媽生你出呢有冇權要你削骨還父削肉還母?可唔可以賣咗你俾人?

"個禁果係人自己食既. 就算佢擺棵樹係度, 亞當佢唔食都冇事架, 唔怪得神架喎..."
毒奶粉都係自己食既,你放個核彈响街市都唔怪得你,係街市佬自己引爆之麻。
能力愈大,責任愈大!你放劇毒响小朋友手上咪錯囉。
普天之下,莫非王土?佢有權濫殺小市民?
之前我都唔知... 之後睇左約伯記, 約伯受苦果時原來都有咁諷刺過神... 之後神對約伯既言論竟然係佢講得岩... 所以神先會不停咁同我地講佢唔會咁做.... 好彩佢應成過唔會.... 如果唔係就都幾大鑊.... =.=

毒奶粉都係自己食既,你放個核彈响街市都唔怪得你,係街市婆自己引爆之麻。
不過出毒奶粉果D人冇講過話D奶粉有毒, 我又冇講俾人知响街市放左個核彈呀嗎~ 如果果D人一早講明D奶粉有毒/一早講左响街市放左個核彈, 佢都要食/引爆, 咁真係唔怪得人架喎. 唔係咩?
高級模式 | 發新話題
換一個