返回列表 回覆 發帖

[原創作品] frankie細數離教者十大不是﹕

貓姐所言極是, 每個人都有迷失既時候.  只要唔好一錯再錯, 前面還有康莊大道.
如果唔係越多越多受害者同埋反基網頁, 大家都唔知基督教有問題.  因為教堂週圍都有. 好難想像政府會容許佢地存在. 大家都認為政府係保護國民.   

心理學亦不是中學生既必修科, 所以大部份人都無呢d知識.  平時應付考試, 工作已經夠忙, 仲邊有時間去研究基督教, 係要燒到埋身, 大家先會理.   未受慯害既人亦懶得睇反基網頁.

加上 "上帝因子" , "自我意識薄弱" 呢d野都甚少人會留意.  大家未接觸基督徒之前, 都當佢地正常人, 點都唔會唸到佢地做既每一件事都為傳教, 亦無唸過佢地被洗腦.  

引文: {"右頂葉腦負責發展「自我」意識。這個作出自我批評的區域靠著不時更新一個人對自我的認知(例如:我的手、我的雞尾酒、我那聰明的交談技巧和我的愛好等等),來引領我們經歷肉體和社會上的狀態。較少定義自我的人較有可能擁有宗教信仰。
研究員發現,二十六名接受測試者當中,宗教生活較豐富者的右頂葉腦較沉靜。在心理學上,這種身體狀態代表自我意識和自我聚焦活動較弱。 }

正如一個精神病人穿著醫生制服, 扮得好理智, 佢唔發癲果時, 大家都以為佢係醫生, 直至睇住佢被捉走先發現佢痴線既.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
真是金石良言,一針見血!
抽刀斷水 發表於 2010/7/28 19:40

雖然貓姐的帖好正,都吾使搞到嘔血.
雖然貓姐的帖好正,都吾使搞到嘔血.
weiyan 發表於 2010/7/29 21:17

別給我面上貼金喇。我只是講我心裡面認為的而已。。。。
依照聖經所說..上帝可不是啥大愛之人喔...祂把祂所不認同的除了諾亞一家人之外的人一場大水一次解決掉..
我一直認為啦..即使是神也不能任意的奪取生命.人非聖賢不可能不犯錯.也是有終其一生未殺害一隻蟲子未做過壞事的人.人有時會犯錯是為了...生活...如...宰殺動物牲畜烹煮成食物不是為了...生存嗎?那是生物本能不是嗎?但...那不也是殘忍之事嗎?那...一場大水一次殺害那麼多人的上帝豈不更邪惡不是嗎?用邏輯的觀點來看..我實在無法茍同上帝的做法.
回復 43# 大黃傻貓

貓姐,
就算是蠢了 n 年又如何? 我們大多人都曾蠢過,  總比蠢一世好得多吧, 對不?
試問世間可有末曾蠢過的人?  自稱全知全能的邪神也都蠢過, 何況凡人!
[創 2:9 ...傻和霞 神呼喚那人, 對他說: 你在那裡?]
邪神既稱全知, 竟然不知 "那人" 躲在何處, 已夠荒謬,
還好意思出口相問, 自暴其非全知, 豈非 "瘀" 兼蠢耶?
[創 6:6 傻和霞就後悔造人在地上, 心中憂傷.]
早知如此, 何必當初!  邪神又蠢一勻!
(邪神作蠢當不止二次.  如有遺漏, 煩請貓姐, 各版主或網友補充)

貓姐, 我們支持您!  請繼續撰文, 好使更多人洞悉邪教會黑暗, 功德無量!
回復  大黃傻貓
[創 2:9 ...傻和霞 神呼喚那人, 對他說: 你在那裡?]
邪神既稱全知, 竟然不知 "那人" 躲在何處, 已夠荒謬,
..
方方土 發表於 2010/7/30 04:58

看來你都係唔明呢幾句既含意

原祖犯罪那一刻開始, 人神便無了之前共融的關係。
人變得不認識神, 人會逃避神的召喚。

而在重修人神關係上, 神是主動地去尋人, 召叫人。
不是人主動便向神認錯。

你看看這個版, 其它版, 全世界既反基人, 係咪都是如此的呢?
回復 46# beebeechan

而在重修人神關係上, 神是主動地去尋人, 召叫人。
不是人主動便向神認錯。

bb疹一言道破天機.不信、離教原來是天神沒有召叫那人.睇來天神要為如此多人落地獄負責.
看來你都係唔明呢幾句既含意

原祖犯罪那一刻開始, 人神便無了之前共融的關係。
人變得不認識神, 人會逃 ...
beebeechan 發表於 2010/7/30 06:31

原來人和神共融的關係那麼脆弱,連全能神都保護不了,
件鬧劇本來是神自己疏忽,他收埋棵分別善惡樹咪乜事都無啦
現代父母都懂得收埋對孩子們構成危險既野,例如剪刀、成藥等,耶神連人類父母懂得的都不懂
回復 48# 大黃傻貓
係囉, 係囉!  真的是鬧劇一埸!
[創 3:6  於是女人見那棵樹的果子好作食物, 也悅人的眼目,
且是可喜愛的, 能使人有智慧, 就摘下....]
既然咁正, 邪神應該一早叫 "男人" 和 "女人" 一起吃 (鍾意吃多少就多少),
反而不准兩條 '茂利' 吃.  莫非邪神不想他們有智慧,
要他們成世人蠢蠢鈍鈍, 甚而弱智低能, 被邪神當玩偶, 邪神才高興滿意耶
?
好彩還有條蛇 "單左一聲", 知道原來 "有啲咁正嘅嘢", 不然他們就慘矣!
如此看來, 條蛇才是忠角, 邪神是歹角 (鬧劇中各角式之屬性).
學貓姐話事齋: [件鬧劇本來是神自己疏忽]!
再來老掉牙的問題--- 老邪既稱全知, 即是一早知道他倆會吃果,
又何苦佈局來把他倆玩殘?  若曰不知鬧劇結局, 老邪就枉稱全知!
常聞有基人辯曰老邪是想玩開明, 讓他倆 (人類) 有選擇權, 不致他倆 (人類) 作機械人云云!
他倆既選擇吃果, 邪神就暴跳如雷, 要懲罰男女千萬代.
人類若選擇不信牠的一套, 邪神就要他們下火湖地獄受永火焚燒!
這所謂選擇權根本子虛烏有, 完全是假民主的另一爛劇!

貓姐呀貓姐, 回想當日閣下傳教時, 如果有聽眾 "唔生性" 問以上多項問題或膽敢這樣質詢您,
敢問大姐您會如何答辯, 替邪神打圓場, 好使牠 (甚至您本人) 有一下台階呢?
回復  beebeechan

bb疹一言道破天機.不信、離教原來是天神沒有召叫那人.睇來天神要為如此多人落地獄 ...
weiyan 發表於 2010/7/30 07:27

哈哈...
今時今日, 你敢話一聲你從未聽過耶穌嗎?
無基督徒埋黎煩過你嗎?

天主為甚麼要負責?
你不信是你的抉擇, 不能話你唔知。
好彩還有條蛇 "單左一聲", 知道原來 "有啲咁正嘅嘢", 不然他們就慘矣!

...
方方土 發表於 2010/7/30 21:44

哈哈
咁條蛇都話你知, 班靚模娜, 警鐘J身材好鬼正架,
你食得唔好屣囉.
慢用
學貓姐話事齋: [件鬧劇本來是神自己疏忽]!
再來老掉牙的問題--- 老邪既稱全知, 即是一早知道他倆會吃果,
!

...
方方土 發表於 2010/7/30 21:44

天主在伊甸園質問亞當厄娃為甚麼要吃了果。
亞當推萿厄娃身上: 是女人叫我吃的
厄娃推落條蛇到:是牠引我吃的
現代人都無咩分別, 推落天主到: 係你疏忽, 係你放棵樹係到, 係你話食左會死之嘛, 你話不用死咪得囉!

實在, 你咪就係個亞當厄娃囉.
聖經跟本就係講緊你會犯罪。
4. 攻擊基督徒,言語攻擊,屈枉寄居「基督徒」在世界只是寄居,真正的家鄉應該是神的國度。
    基督徒有「屈枉」別的宗教嗎? 基督徒亦只是用愛心勸勉。
frankie 發表於 2010/7/26 16:40

不知看了這篇 呼籲台灣基督長老教會棄絕末世大背道路線 ,您還認為"只是用愛心勸勉"嗎?

部落格其他篇章簡直是敵"異教(天主教居多)"的大成, frankie 大大看看吧,再來對比您的這條"不是"到底是指"離教者"或是"基督徒"?
我想講既係~
主係用左最拙的方法~~就係捨身~
而不是用智慧~高大的言語~
你地係叻~識研究聖經~
可是~~主偏偏用左最簡單的方法叫你信~
天國是小朋友進入的~
回復 54# Guest from 203.218.194.x

捨身都未必係最簡單的方法喎

不如大家動議10種簡單過捨身嘅方法啦
哈哈...
今時今日, 你敢話一聲你從未聽過耶穌嗎?
無基督徒埋黎煩過你嗎?

天主為甚麼要負責?
你不信是你的抉擇, 不能話你唔知。
beebeechan 發表於 2010/7/31 00:00

一個得“信/滅亡”的所謂選擇題﹐ 根本不是合理的選擇﹐ 同個賊人告訴受害人﹕ 一係你比我強姦你﹑一係你比我殺你這種選擇本質根本一樣
你個邪神比這個賊人更加卑劣 -- 明明人墮落係邪和華疏忽造成﹐ 還賴落人類度 -- 如此變態﹑不負責任﹑小器既神﹐ 就是存在也係比好似你這樣的奴才走狗去信的了
天主在伊甸園質問亞當厄娃為甚麼要吃了果。
亞當推萿厄娃身上: 是女人叫我吃的
厄娃推落條蛇到:是牠引我 ...
beebeechan 發表於 2010/7/31 00:12

唔好當這裡的人沒有讀過創世記或者和你一樣沒有common sense
唔好當這裡的人沒有讀過創世記或者和你一樣沒有common sense
大黃傻貓 發表於 2010/7/31 02:49

我真係未讀過創世記
創世紀我就讀過。

又唔知我既帖係邊方面無common sense 咁呢?
我想講既係~
主係用左最拙的方法~~就係捨身~

這不是最最拙的方法,

是取同情
回復 58# beebeechan
創世記同創世紀個名改得唔好意頭。創 -- 創傷也, 創傷個世, 就唔慈愛啦。
改名都改得無common sense
高級模式 | 發新話題
換一個