返回列表 回覆 發帖

離教者之家成了反基的象徵?

近日好熱鬧,多了反離教的帖.不知是否太平淨,全求禱告日又玩完,方舟神話又靜了,所以要搞下新意思.所以攻擊離教者之家以提高士氣,增加教徒凝聚力.過多一會兒又會有網絡事工籌款,各位教友要努力賺錢,大大地奉獻.

美國有九一一
香港有離教者之家.
貓捉老鼠遊戲玩不完.
回復 49# Step.King

咁又未必。做官好揾好多嘛
回復  Step.King
話又唔係咁講啦, 古時讀書人財路只得出仕一途
今之讀書人有出版一條財路
...
沙文 發表於 2010/8/7 14:32

師父你言下之意, 即係話參與吹噓邪教偽說有利可圖, 你唔介意去做啦?
不愧為君子劍!!!
回復  weiyan

上來下棋好了, 養生為尚, 管他什麼反XX帖.
龍井樹 發表於 2010/8/2 11:29

咁耶穌當年沒叫人丟石頭
都算反佐一d暴政

雖然之後嚇倒腳軟卯底身
腳毛應該都因此有留底少少既 ...
三教童 發表於 2010/8/4 10:19

您又被揾笨了

正因佢唔敢叫人丟石頭,就係屈服在暴政之下。
當時猶太佬被羅馬騎住,已無權執行摩西法。(如果該亞法有權掟死耶穌, 佢就唔駛去求彼拉多釘死耶穌)

所以, 猶太佬拉個淫婦去揾耶穌, 考佢嘅其實係一個政治立場問題:「我地猶太佬點解唔可以執行自己的律法?」

而耶穌九唔搭八地回應邊個冇罪先可以掟,猶太佬就睇出耶穌此人, 唔好話反抗暴政, 連一般的政治觸角都唔合格, 點可能做猶太佬的王?咁就睬佢都屐氣, 一個一個從老到少出去了。
回復 45# Step.King
話又唔係咁講啦, 古時讀書人財路只得出仕一途
今之讀書人有出版一條財路
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010333245
回復  Step.King
人物品評未必係歷史上有冇嘛。
金陵12釵您可以逐個選美都得 ...
沙文 發表於 2010/8/3 12:34

話又唔係咁講啦, 本來無一物的話, 仲咩要為一個虛構人物蓋棺論定呢...
回復 43# 淚兒

我吾識同精神分列的生物溝通。
得嫻一齊飲杯酒。
回復 27# weiyan

123事件前的澳門又何嘗唔係!
回復 40# eagle_wu

你在其他帖還有幾篇未回.對你有關一貫道和道教等民間信仰和基督教的比較的發問你理都吾無,只顧自說自話.

十分欣賞eagle_wu提出有關增設其他宗教的討論區.民間信仰太多,只開一個基督教討論區有欠博愛.

eagle_wu在有關民間信仰的帖,已帶頭把基督教和一貫道作比較.網主應該從善如流,把基督教討論區改為民間信仰討論區.一貫道、道教及基督教等民間信仰一齊討論,不單只可以滿足eagle_wu對其他教離教者的負擔,亦更能反應宗教之實況.
條友終日吹牛自己如何如何神聖, 未曾出過一條毛反抗暴政, 點好人法呀?
沙文 發表於 2010/8/3 11:45

咁耶穌當年沒叫人丟石頭
都算反佐一d暴政

雖然之後嚇倒腳軟卯底身
腳毛應該都因此有留底少少既
反基,也可以是反對基督徒和基督教惡劣、無恥的行為﹐
反聖經荒謬的部份

我不反耶穌﹐因為耶穌是偉人﹐而 ...
三教童 發表於 2010/8/2 20:56

三教童:
不是所有的基督徒都是將你們視為鬼魔附身!
也有跟我一樣對反基網站人士有另類的看法!
我當然明白整本聖經無法描述所有的永存性質的真理、真向、或稱之謂定律!
李恕權歌手就曾經指出聖經是以當時時空的人們所能理解的內容來寫的!某些地方就現今人們的眼中,是與科學研究的實況,有所一些出入!(他的原始母會也是浸信會的)

但是卻是上帝所默示的,為要造就基督徒們的心性、習性與上帝之間的親密關係!

不論你的宗教是否是我所提的,你和許多反基人士(包括法鼓山的聖嚴)都對聖經內容有所誤解!
你們只是還沒有遇上能夠令你們心開意解的基督徒。

另外,本站可以試著推出離開佛教、道教、一貫道、伊斯蘭教的討論區。好增添本站的豐富內容。並促成不同角色立場的精彩對話。
周期性荷爾蒙作怪耶?
beebeechan 發表於 2010/8/4 21:08

你攪細路女多所以只可以想到這些?
回復 36# beebeechan

對於無實質來的帖我是不會再回復。
法官是不會介意強姦犯嗎他不恩恤的。
叫沙文貓係榮譽 -- 沙文賞面既話
你個教貼埋錢比人﹐ 正常心智既都唔會跟 -- 神父賤﹑修女卑鄙﹑信徒混帳 ...
大黃傻貓 發表於 2010/8/4 20:30

周期性荷爾蒙作怪耶?
回復  beebeechan

自己理虧,想轉移視線?
下流賤格之徒批評別人沒有修養,有如殺人強姦犯嗎法官不恩恤。 ...
weiyan 發表於 2010/8/4 20:07

呵....呵
連下流賤格的人都覺得你無修養
你真的是.........
你都咪叫黃貓, 自由貓囉
叫沙文貓哩
beebeechan 發表於 2010/8/4 19:25

叫沙文貓係榮譽 -- 沙文賞面既話
你個教貼埋錢比人﹐ 正常心智既都唔會跟 -- 神父賤﹑修女卑鄙﹑信徒混帳。。。你話人一家羞恥﹐ 我咪回敬閣下全家賤格﹑賤到天上聖人﹑地上信徒都係
回復 32# beebeechan

自己理虧,想轉移視線?
下流賤格之徒批評別人沒有修養,有如殺人強姦犯嗎法官不恩恤。
相信唔及你同你女兒攪野時候你咁high -- 神父都係因為咁而攪細路jer
大黃傻貓 發表於 2010/8/4 15:05

你都咪叫黃貓, 自由貓囉
叫沙文貓哩
回復  beebeechan

你班宗教列強殺戮異己,又吾見講下修養?

對你班偽君子人人得以誅之,得行同你講修養.

weiyan 發表於 2010/8/4 18:38

我的修養比你好, 毫無疑問。
「得行同你講修養」---你也默認了你的修養欠佳。
高級模式 | 發新話題
換一個