返回列表 回覆 發帖

梁燕城專題講座

原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-12 03:09 發表
目標聽眾:姊妹邀請未信男士一同赴會.
  ...
咁若然未信男士很渴望赴會,但找不到姊妹邀請自己,咁,佢咪白白地失去一次珍貴的聽福音機會咯?點解要有啲咁既參加條件嫁?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-13 09:14 發表
我深信假如有如些慕道男士,他只須在門口徘徊幾秒,就很自然地有姊妹迎接邀請的啦。
啊,若然如此,我想提醒一下主辦機構,是次活動的目標條件未夠清晰,如果話「未婚姊妹邀請未信而又未婚男士一同赴會」會否貼切啲呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-14 05:45 發表

沙文兄要把嫂夫人排除在派對外我可以理解,但又何以都不給自己一個機會呢?
【左傳‧僖公五年】:一之謂甚,其可再乎?
原帖由 Paul 於 2007-5-14 08:41 發表
多謝抽兄推介...  真是很好的推介...  
如果能聽他一言, 似乎會勝過看書中的哲學比劍呢?
救星來了,唔駛我了!

係呀,今次真係好珍貴的聚會。找個姊妹邀請您入去,佔住左本來可以入去聽的未信兼未婚男士的座位,等佢今次唔可以聽福音吧
原帖由 Paul 於 2007-5-15 05:40 發表
To Sherman,
我只係有興趣聽下梁生的哲學論語呢~ 和一睹其真貎~ 至於姊妹, 教會都大有人在, 未必一定要到特定場合格~
您話「如果能聽他一言, 似乎會勝過看書中的哲學比劍呢?」係懷疑梁生寫書文筆唔好!

其實以您釋經的才幹,是很容易破解大會目標的。即係好似女人蒙頭、男人長髲、賣身家、食豬紅,唔啱可以講到啱。

例如,凡做事有目標則須以某些手段達成此目標

大會目標聽眾:姊妹邀請未信男士一同赴會.
達到此目標的手段:由paul少引領無知少女使之成為姊妹,再由該姊妹邀請未信男士一同赴會

咁咪可以見到梁生,睇下佢真人靚定上鏡靚咯,8公!
高級模式 | 發新話題
換一個