返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

要入天主教受洗, 是要上一年半的慕道課, 你說算不算「速食」?
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人 ...
beebeechan 發表於 2010/8/30 22:31

速食不是指時間,是指思考的過程
那些所謂的課真的會鼓吹你慢慢思考、批判你自己將要信的是什麼?
不過是一個發送一個接收,有問題就有似是以非的答案答你
如果依D課堂真係需要思考,就唔會有你依種連基本邏輯都唔識既教徒啦
beebeechan post d 咁既圖其實有冇問題?
難道你真的把你屎忽燒燶過了才會知痛?
乜都要求証實驗嘛
beebeechan 發表於 2010/8/31 10:39 [url=http://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=67545&ptid=5899]

科學實證除了演繹之外還有歸納
基本概念也不認識, 學什麼人說科學實證?
科學實證除了演繹之外還有歸納
基本概念也不認識, 學什麼人說科學實證? ...
louisey 發表於 2010/8/31 14:21

看見眾人燒燶屎忽的痛苦表情便知燒燶屎忽不會是一件好事, 這是歸納。

看見眾人信耶穌後行為上的轉變, 便知信耶穌不簡單。
為甚麼這種歸納你卻說成是迷信, 盲從?

有問題的是你多過是我
回復 143# louisey

慢慢你就會明白, 點解大部份人都唔會好似你咁, 認真咁同基督徒討論架啦. 好似沙文兄咁, 得閒笑下佢地咪算囉.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
看見眾人燒燶屎忽的痛苦表情便知燒燶屎忽不會是一件好事, 這是歸納。

看見眾人信耶穌後行為上的轉變,  ...
beebeechan 發表於 2010/8/31 19:52

信耶穌得到轉變
代表既只係信仰令行為轉變
因為同一時間亦有信佛既人有行為轉變
亦有由有信仰變冇信仰的人有行為上的轉變
所以如果單單因為信耶穌有行為上的轉變而得出基督宗教是真理的話
是一個無知的行為
諗野諗得唔全面,亦都係一個基督徒思維上好typical 既問題
回復  louisey

慢慢你就會明白, 點解大部份人都唔會好似你咁, 認真咁同基督徒討論架啦. 好似沙文兄咁, 得 ...
Alice 發表於 2010/8/31 21:08

我都係得閒先發兩句聲
我視依D為思維上既鍛鍊
看見眾人信耶穌後行為上的轉變, 便知信耶穌不簡單。
為甚麼這種歸納你卻說成是迷信, 盲從?
beebeechan 發表於 2010/8/31 03:52

見到您信耶穌後行為上的轉變, 又好難唔係咁樣歸納喎
您本來expect人應該點講咖?
信耶穌得到轉變
代表既只係信仰令行為轉變
因為同一時間亦有信佛既人有行為轉變
亦有由有信仰變冇信仰的人有行為上的轉變
所以如果單單因為信耶穌有行為上的轉變而得出基督宗教是真理的話
是一個無知的行為
諗野諗得唔全面,亦都係一個基督徒思維上好typical 既問題

louisey 發表於 2010/8/31 21:20

有人問點樣去東涌, 我話坐地鐵哩.
你話....搭船可以去東涌, 坐巴士可以去東涌, 坐小巴可以去東涌, 再唔岩坐的士,
你係岩, 但你不能否定坐地鐵是可以去東涌。

咁坐地鐵實在去不去到東涌呢?

信耶穌會不會令人向善呢?
回復 149# beebeechan

梗係會啦, 摸完仲善

呢條拎可以去揸家務助理對波
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1818023/1.html
但您又唔可以否定嗰條拎可以去摷菲傭雙奶, 好似母羚羊的一對孿生小羚羊,牧放在百合花中。 (Song 4:5)
http://www.metroradio.com.hk/997/News/Default.aspx?NewsID=c48924e3-938d-4f9d-af30-9ceccc9673ff

點止東涌, 簡直係條條大拎歸呂宋
回復  beebeechan

梗係會啦, 摸完仲善

呢條拎可以去揸家務助理對波

但您又唔可以否定嗰條拎可以去摷菲 ...
沙文 發表於 2010/9/1 06:33

這當然是一個壞個案。

耶穌親自挑選的12個門徒, 當中也有一個是壞的,
損壞率是8.3333%

2007年數字, 全球有 408024個神父, 你可以找來 33988個壞神父個案, 也是與耶穌預計的損壞率看齊咋。
(現在你有一個了, 努力去找其它的 33987個罷)

你去果欄買箱橙, 一箱24隻, 會有一隻是爛的, 唔奇啵,
餘下還有很多是好的。

好的你看不到, 卻只看到不好的丁點,
你對眼有問題囉?
(你屎忽燒焦了, 影響閣下的觀察力矣?)
都話係您燒焦屎忽, 您燒焦屎又點會影響我觀察力呢?您諗嘢都唔科學嘅
耶穌親自挑選的12個門徒, 其實並冇一個是壞的, 佢咁做無非都係要實現耶穌的預言, 實現耶穌的預言係好事黎. 若令耶穌預言不能實現, 咁先算衰

所以, 您去果欄買箱橙, 一箱24隻, 若冇一隻是爛的, 根據教會的原則, 應該攞番一個好橙去,要求換一隻爛橙, 咁就合乎耶穌親自買橙嘞
以上個案, 係執事受了雅歌4:5經文的感召, 逗弄一下小羚羊,體驗聖經偉大之處, 何壞之有呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
都話係您燒焦屎忽, 您燒焦屎又點會影響我觀察力呢?您諗嘢都唔科學嘅
耶穌親自挑選的12個門徒, 其實並冇一個 ...
沙文 發表於 2010/9/1 09:27

你都係講番屁股, 屎忽,雞姦
除此之外, 你語無倫次
回復 153# beebeechan

唔怕啦,自從您親自爆出耶穌親自揀卒都揀著爛橙, 令人對耶穌觀人之術大失信心,我這小小瑕疵實乃唔多覺
但我同聖經一樣,孖生小羚羊都講喎, 您不可不提喎
執事鍾意摩摩揸揸, 聖經同我鍾意講, 是為君子動口不動手者也
這當然是一個壞個案。

耶穌親自挑選的12個門徒, 當中也有一個是壞的,
損壞率是8.3333%

2007年數字, 全 ...
beebeechan 發表於 2010/9/1 07:59

--------------------------------------------------------
依據以色列人口統計處的調查,有76.1%的以色列人信仰猶太教、16.2%是穆斯林、2.1%是基督徒、1.6%是德魯茲教派、3.9%未分類[47]。
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BB%A5%E8%89%B2%E5%88%97
--------------------------------------------------------
除了彼得外,其他門徒唔信保羅所講的天國.
回復 155# E72

有2.1%猶太佬賣爛橙咩?
咁係以色列買一箱橙有一個爛係咪老奉咖?消費者有冇權要求refund咖?
「你去果欄買箱橙, 一箱24隻, 會有一隻是爛的, 唔奇啵,
餘下還有很多是好的。」

如果你24個橙都檢查一下,的確只有4%左右爛。但唔爛唔代表好。
而且,有人檢查過所有神職人員嗎?

例如,一箱24個橙,你求其拿1個檢查,發現係爛既。你可以話其他23個唔爛咩?你只能話至少4%左右係爛。

又或,一箱24個橙,你求其拿10個檢查,發現1個係爛既,你可以話90%唔爛咩?呢個問題就睇你要有幾多把握。當然,你仍能話至少4%左右係爛。

下次買燈用下腦喇,咪比人滾。
下次買燈用下腦喇,
dye 發表於 2010/8/31 22:54

有先得咖大佬.
信爛橙教嘅好難有嘛

BTW, 蛙島買橙係咪真係有條4%爛橙嘅消費者條例咖?

無咖。
貨品售賣條例 就有以下

SECT 17
憑樣本售貨
(2) 憑樣本售貨的 合約, 有以下各項隱含條件─

(a)  整批貨品須在 品質上與樣本相符

(b)  買方須有合理機會, 將整批貨品與樣本作比較;

(c)  貨品並無任何令其不可商售且不會在 對樣本進行合理檢驗時顯現的 缺點。

BB陳也可注意

SECT 16

(2) 凡賣方在 業務運作中售貨, 有一項隱含的 條件︰ 根據合約供應的 貨品具可商售品質, 但在
以下事項方面則並無該項條件─

(a)  在 合約訂立前曾明確地促請買方注意的 缺點; 或

(b)  如買方在 合約訂立前驗貨, 則該次驗貨應揭露的 缺點; 或 (由1994年第85號第4條修訂)

(c)  如合約是憑樣本售貨的 合約, 則在 對樣本進行合理檢驗時會顯現的 缺點。 (由1994年第85號第4條增補)

--------------
如果因為BB陳自己唔用腦,而買爛橙,係無計。但係如果天主教刻意隱藏爛橙,咁大家可以告鬼佢。
回復 159# dye

無咩?
咁點解陳便秘版友去買橙買得咁逆來順受茄?
高級模式 | 發新話題
換一個