返回列表 回覆 發帖

Re: 救下我, 可以嗎?

原帖由 Paul 於 2007-3-8 10:08 發表

傳道書 4:12 有人攻勝孤身一人,若有二人便能敵擋他;三股合成的繩子不容易折斷。

聖經所說的真是金科玉律
三個屁股集合一齊  被"吉"的機會就大大降低66%啦
高見 高見  paul 兄 今次史仔服你啦
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-3-7 10:51 發表
薏蘊話,就算我唔愛佢,甚至有一天忘記左佢,又或者恨佢唔俾我娶埋羅紗蓮,佢都係一樣愛我。佢對我既愛,係咪偉大、無私過大秦景教果位呢? ...

咁有一日如果薏蘊因為太愛你 甚至比你娶埋羅紗蓮 二女共侍一夫的話
咁米偉大過那個只用肋骨做一個女人比阿當過個小氣佬??
花開花落花無缺!

原帖由 Paul 於 2007-3-7 12:02 發表
其實你我只係聽小木子兄的一面之詞, 你我都唔清楚佢同佢教會真正發生了甚麼事, 箇中原因我認為唔係咁簡單就可以斷定~

可能真係教會的人冷漠, 也可能是小木子和教會的人相處之間出現了問題~

而我之前的post都講過 ...

PAUL 仔  咁我地都係聽你一面之詞JEY
你又點說服到我地相信教會入面唔係小木人所講咁呢
花開花落花無缺!

原帖由 日光 於 2007-3-13 21:03 發表
heyhey, 大家討論得面紅耳赤耶~~
好熱鬧的樣子~~
我也來摻一腳~~

>>這個解釋其實係近日睇祈克果, 裡面有一段好精境... 係話通常人逃避神的話語, 就會用學究的形式去讀聖經(理性批判), 其實睇聖經唔係用理性批 ...

日光你想陷paul仔於一軛嗎??
花開花落花無缺!

回復 #31 沙文 的帖子

咁我都信十戒ga...
好似呢一條咁...  不! 可姦淫!
(係一位以前網友提供的  忘記了名字)
花開花落花無缺!

原帖由 Nomad 於 2007-3-17 08:29 發表

如果大家記起從前M2所指的『不可殺人』的定義的話
『不可姦淫』也不過是『非法的』性行為而已
當強搶民女,強暴婦孺是上帝的旨意時
那(在他們而言)還算姦淫嗎?
恐怕只有嘴角上的認同吧。

至少,當你在酒樓中看到一 ...

若如此 ... 神父的性醜聞豈不是醜聞乎???
這應該是受聖靈感召而有的神聖行為阿~~
難怪神職人員做咁多啦
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-17 10:21 發表

若如此 ... 神父的性醜聞豈不是神聖之行為乎???
這應該是受聖靈感召而有的行為阿~~
難怪神職人員做咁多啦
花開花落花無缺!

原帖由 老子 於 2007-5-17 18:57 發表
我只是個13歲的學生,我只相信聖經是神的話語,也不能以人的角度來理解,當你全心向神求教的時候,神就會開你的內心,令你明白到聖經的真正意思。 ...

可惜你出世得太遲  唔係我介紹我一位曾經信教的朋友你認識
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=495&highlight=%E5%AD%B8%E7%94%9F
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個