返回列表 回覆 發帖

★★★ 宇宙無敵,基督的勝利 ★★★

問:哪個宗教全球最多信徒?
答:基督教
對不起,據聯合國的統計,全球最多人信的宗教是伊斯蘭教!

反觀中國千多二千年受儒釋道影響,只有封建、落後、腐敗,與西方國家比較,優勝劣敗,誰也可以看得到。
對不起,中國窮困只係呢二百年咋!
宋朝中國既國民生產總值,佔地球六成!
元朝時,中國既杭州繁榮遠勝意大利、羅馬,呢句話唔係我講既,係馬可孛羅講既!
明朝時,中國既瓷器已經流通國際,係當時歐洲既名牌!
清朝乾隆時,英國大使寫給維多利亞女皇既一封信,有以下既文句:
中國是不需要和英國進行貿易的,因為他們有最好的食糧:米,最好的飲料:茶
最好的衣著:絲綢.........
仲好唔該你讀下書:西方既普世價值,例如:民主、法治、人權、自由等等,都同基督教無乜關係,
民主、議會的發源地係響二千幾年既希臘,當時既希臘人係信宙斯和阿典娜架!
法律、法治係羅馬人發展出黎既,當時佢地係將基督徒送去餵獅子既!
人權既觀念,係法國既孟鳩斯德提出既、聽講呢位大師對基督宗教不以為然!
仲有近代既哲學家羅素著作,都表彰人權,但羅素大師另一本最出名的著作係叫:「為甚麼我不是基督徒!」
香港既高官確實係有好多係基督教徒,但係佢地係中國既高官下屬喎!
中國既高官無一個係基督徒,因為佢地係共產黨員!
照你既推論,應該共產黨威過基督徒喎!
基督教徒最可恥的地方是:西方既霸權係經由科學精神而來,當時基督教逼害這種價值觀,但當這價值觀成為普世價值時,又即刻厚顏無恥咁走出黎抽水,非常卑鄙!
.
阿修羅 發表於 2010/12/15 23:59

對不起,
你這個資料是絕對地錯了
所以打後的.....都是廢話了
要插人也得先努力爬網
基督教徒最可恥的地方是:西方既霸權係經由科學精神而來,當時基督教逼害這種價值觀,但當這價值觀成為普世 ...
阿修羅 發表於 2010/12/16 11:57

甚麼叫西方既霸權係經由科學精神而來, 你想講乜?
要辯論前也得要先學詞能達意。

以你這樣的語文, 資料認知水平....實在很難反基囉.

反觀中 ...
阿修羅 發表於 2010/12/15 23:59

你都是搜網殘障, 送你一圖表, (各大宗教佔世界人口的百份比)
看你講的有幾真:

到目前, 全世界人口是6,888,074,173人,
你自己算算各宗教的人頭, 基教多還是回教多?

反基不是只靠一張爛臭舌, 還需要一點努力, 和腦力
甚麼叫西方既霸權係經由科學精神而來, 你想講乜?
要辯論前也得要先學詞能達意。

以你這樣的語文, 資料認 ...
beebeechan 發表於 2010/12/16 12:07

連這段文字也看不懂,閣下智商之低由此可知!
連這段文字也看不懂,閣下智商之低由此可知!
阿修羅 發表於 2010/12/16 12:35

我係低智商架, 所以你更加需要寫得清楚明白
回復 25# beebeechan

問題就是:天主教應否與基督新教合併計算總人數?

要合併,又是否應與同為信奉阿伯拉罕的神的伊斯蘭教合併計算?
我非常懷疑呢張圖既準確性,首先中國佔地球人口約五分之一,人口數量達到13.58億,佔地球約20%人口,但係中國人口中天主教和基督教只佔人口比例既1%約佔,約有一億,和其他信仰合計加埋唔超過3億,即係
無宗教信仰人口已經有十億,如果照上面張圖咁計,即係已經佔左地球人口中無宗教信仰既14.5%,唔通其他國家無宗教信仰既人,只佔有餘下既1.5%咁少?
回復  beebeechan

問題就是:天主教應否與基督新教合併計算總人數?

要合併,又是否應與同為信奉阿 ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/16 16:17

公教, 新教, 東正教的門徒都是叫基督徒。
回復  beebeechan
要合併,又是否應與同為信奉阿伯拉罕的神的伊斯蘭教合併計算
.
抽刀斷水 發表於 2010/12/16 16:17

若把拜阿伯拉罕的神也合併成基督徒, 豈不是全世界六成人都拜 Eli ?
更說明以利是唯一的神?
我非常懷疑呢張圖既準確性,首先中國佔地球人口約五分之一,人口數量達到13.58億,佔地球約20%人口,但係中 ...
阿修羅 發表於 2010/12/16 17:43

無腦!!!

為甚麼要以中國人的信仰數字套落在全世界人中?
你屋企一家四口無人信教, 所以全世界的無神論者便當時100%!??

真的沒頭沒腦的反基
你真的是無頭無腦既基基?
我非常懷疑呢張圖既準確性,首先中國佔地球人口約五分之一,人口數量達到13.58億,佔地球約20%人口,但係中 ...

一些國家, 全民皆有信仰,
伊拉克97%人口信回教
墨西哥九成人信天主教....西班牙七至八成,
無神論者的確是稀有品種.

請你不要轉移視線
快來承認「全球最多人信的宗教是伊斯蘭教」這話是說錯了罷!

有錯要認,
打就企定
回復 21# 阿修羅

而且, 所謂國之將亡, 必有妖孽
本來羅馬佬都好地地嘅
將基督教定為國教之後就亡國了
312年基督教定為羅馬國教。
羅馬帝國正式滅亡是在1453年拜占庭帝國為奧圖曼帝國所敗.
這個國之將亡, 都「將」了近一千一百年
回復 37# beebeechan

係呀, 「將」基督教定為國教
就遲早都逃不過亡國的結果
回復  阿修羅

而且, 所謂國之將亡, 必有妖孽
.
沙文 發表於 2010/12/17 11:52

因你的出現
意味著這個「家」也快要摺埋了?
當然啦!因為我既出現,無知低智既基督教會滅亡,自然唔會有人入教,亦都唔會再有人離教,因此唔會再有離教者之家囉!咁簡單既野你都唔明,收皮啦!
高級模式 | 發新話題
換一個