返回列表 回覆 發帖

★★★ 反基害人,影響永生 ★★★

回復 60# beebeechan

當場已經問咗啦
果尐侵掠者同皇軍都係話係咁解喎, 冇辦法喎
佢話,先前去陳宅都接受過類似質詢

佢當場就在褲袋淫本聖經出來講解
耶穌話: 左一巴時右一巴, 我強姦您家姐, 你要送埋阿媽
當時那位户主陳先生聽後極為順服
而皇軍就咁樣講:
耶穌話: 左一巴來右一巴, 我斬12隻支那豬頭, 你應該送慰安婦一打
可惜, 侵掠者同皇軍一時記不起左一巴右一巴大贈送經文出自何書甚章那節, 您可以幫佢地找找嗎?
回復 60# beebeechan

那改一下, 可以殺人
回復  beebeechan

那改一下, 可以殺人
Guest from 124.11.143.x 發表於 2010/11/15 16:18

用不用交立法會, 三讀通過
十戒叫不好殺人
咁有侵掠者到你家, 搶你國家錢財, 姦你妻女妹妹...
都唔可以保家衛國殺人咩?
日本侵華時 ...
beebeechan 發表於 2010/11/14 08:12

都話視乎你點用..
你自己鍾意點解就點解啦.. haha..
咁其實, 係咪大家都知點解架哩?
只係為鬥咀而鬥?
在一般情況下, 大家對甚麼叫殺人...都有一定的共識
其實沒有,在地理上,不同地方對甚麼叫謀殺有不同觀點。在時空上亦然。

當時以色列人奉上帝之命種族清洗,我們今天視為謀殺
當時以色列人奉上帝之命殺降,我們今天視為謀殺
當時魔西殺埃及人,我們今天視為謀殺(以色列人當時在埃及境內,有義務遵守法律,除非自衞。你不能因為稅高而殺了稅吏)
回復 66# dye

殺稅吏可以說是公民抗命, 但殺長子不算吧....
公民抗命 is refusal to pay the tax.  Murdering the tax collector is another issue.  
Please realize that it is the "government" that is collecting the tax.  Tax collector is only a hired agent.
十戒叫不好殺人
咁有侵掠者到你家, 搶你國家錢財, 姦你妻女妹妹...
都唔可以保家衛國殺人咩?
日本侵華時抗日的中國戰士全部做錯了事? 要入地獄?

beebeechan 發表於 2010/11/14 08:12

不信耶穌就得要入地獄, 不管你是什麼戰士

約3:36 信子的人有永生;不信子的人得不著永生(原文作不得見永生),神的震怒常在他身上。
約8:24 所以我對你們說,你們要死在罪中。你們若不信我是基督,必要死在罪中。
其實沒有,在地理上,不同地方對甚麼叫謀殺有不同觀點。在時空上亦然。
當時以色列人奉上帝之命種族清洗,我們今天視為謀殺
當時以色列人奉上帝之命殺降,我們今天視為謀殺

dye 發表於 2010/11/16 07:46

其實我又想問返你
你屋企發現有老鼠, 幾經辛苦捕獲並打死了兩隻大鼠,
跟住又發現原來牠們生了一竇肥肥白白, 都幾趣緻既老鼠仔。
你會點處置這些老鼠仔? 牠們有咩得罪過你, 可能連你家內的食物都未偷吃過。
你會:
(1) 打死牠們
(2) 養大佢, 當寵物?
(3) 包起來, 搵朋友收留?
(4) 趕出街算了, 自生自滅, 眼不見為乾淨, 餓死, 給動物當點心吃不算死在你手?
回復 70# beebeechan
(5)孤兒新歷考妣,幫其戴咗孝先講其他啦

回復 70# beebeechan

乜外邦人同老鼠可以混為一談 0.0

我自認我係遍幫同類,即係人類。

我會揀4,但並不因為「眼不見為乾淨, 餓死, 給動物當點心吃不算死在你手」,就算佢偷吃過,仍然係4。大自然是殘忍的,他們仍是回到原來的地方。我真的捉過並放走過老鼠。

我仍然係間接害死佢,如果殺鼠算謀殺,咁我係謀殺。我對老鼠係唔仁慈,不過大自然都無對人仁慈過。仁慈不是必然的。如果牠們合作D,當佢龍貓養都得(我家以前真的有養龍貓)。
---------
只能說,大自然不仁,我們(人和鼠)合不來,仍是各自努力吧。

-----------
附帶一提,入侵私人地方是罪。人類辛辛苦苦努力,用汗水換來的安樂窩,食物,老鼠有出力了沒?
其實染色禪師慈悲為懷, 計我話, 佢連大老鼠都唔會打死。
陳卑卑的古仔係based on錯誤前設
Don't know where God is but the Devil is in the details
附帶一提,入侵私人地方是罪。人類辛辛苦苦努力,用汗水換來的安樂窩,食物,老鼠有出力了沒?
dye 發表於 2010/11/16 22:31

您養龍貓之前有問過佢呢個問題咩?
無,反正我聽不懂牠,牠也聽不懂我。

我一直覺得,龍貓有了生活,沒了自由,也挺可憐的。但我們何嘗不是天天為口奔馳?
其實我又想問返你
你屋企發現有老鼠, 幾經辛苦捕獲並打死了兩隻大鼠,
跟住又發現原來牠們生了一竇肥肥白白, 都幾趣緻既老鼠仔。
你會點處置這些老鼠仔? 牠們有咩得罪過你, 可能連你家內的食物都未偷吃過。
你會:
(1) 打死牠們
(2) 養大佢, 當寵物?
(3) 包起來, 搵朋友收留?
(4) 趕出街算了, 自生自滅, 眼不見為乾淨, 餓死, 給動物當點心吃不算死在你手?

上帝會話:你阿媽有罪,所以要死
可憐小老鼠連自己阿媽係邊個都唔知,點知自己有罪阿
PS只係串貴教,唔需要針對內容!!!!!!!!
路人甲
回復  beebeechan

乜外邦人同老鼠可以混為一談 0.0
豬丫痾腎 發表於 2010/11/17 14:15

哈...
那人殺人,
與天主殺人........就可以混為一談了?
你認為是一樣的嗎?
我自認我係遍幫同類,即係人類。

,我們(人和鼠)合不來,仍是各自努力吧。

dye 發表於 2010/11/17 14:31

對....從天主看
祂的子民與邪惡民族也是「合不來」的。
祂就是「遍幫祂所選的子民,即係猶太人」。

你看舊約的記述, 當時的以色列人又的確「無依足天主的吩咐」, 以至邪惡的民族死灰復燃, 以色列人逃不過拜迦南邪神的命運, 給天主批死了。
回復 79# beebeechan

以色列人拜迦南邪神愈拜愈發,顛鼠都批唔死以色列人啦,您估顛鼠真係乜都得咩
高級模式 | 發新話題
換一個