返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan

舍下門窅都貼滿此sign
沙文 發表於 2020/4/14 18:53

用呢款應節啲
羊皮紙都唔貴啫,寫經都大把無謂嘢。such as "就俯伏拜那小孩子,揭開寶盒
沙文 發表於 2020/4/14 15:53

囡囡入到房你都話要揭開褲瑯, 俾佢睇睇你猛料哩。。
莫非你要遮遮掩掩咁? 怕俾人笑

阿稣講嘢浪費篇幅, 糟蹋至为貴重羊皮紙都唔怕畀人笑啦

神貧的人是有福的,因為天 ...
沙文 發表於 2020/4/14 23:42

係咪第日你去酒樓點菜時, 
可以吩咐伙計, 叫廚房蒜蓉蒸開邊蝦可以同叉燒同埋一碟上, 可以慳番隻碟?

阿稣講嘢浪費篇幅, 糟蹋至为貴重羊皮紙都唔怕畀人笑啦

沙文 發表於 2020/4/14 23:42

耶穌講野唔使用紙㗎喎
點解会出現「天國是他們的」翻炒呢?
呢一段, 頗似駢四儷六對偶體裁, 照理, 諗多一種jetso出來分配畀為義而受迫害的人先公整, 亦應該不難。
顯然阿耶就係江郎才盡, 嘔心瀝血度咗成晚得7句, 以為作夠8句就
沙文 發表於 2020/4/17 08:03

其實你在版上都算叻叻地識少少經哩,
知道聖經文體會有對偶體裁。

可惜既係你識啲唔識啲,
經文隨了有對偶體裁外, 仲有好多類型,
瑪竇福音第五章既真福八端, 係用上了(inclusio)體裁,
即係有開引號時, 也要有閂引號, 
『唔係有開無閂。。。
1 和 8 是主題:是「天國是他們的」, 2-7句就是得到天國的條件。

馬爾谷福音一章3-13 也同樣用了這體裁
1-3 在曠野
4-6.....講若翰給人附洗
9-11...講耶穌給人附洗
12-13...在曠野
炒埋一碟上
沙文 發表於 2020/4/17 08:00

炒埋一碟?
你想表達三位一體咩?

呢啲先係炒埋一碟
俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免 ...
若果扑嘢有手尾要負責,我都要做下蔣介石佩劍。但若一度春風留孽種而唔駛歸我,咁就老虎蟹都唧入去。您估千鈞一髪之際掹番出來好過瘾乎?除非玩顏射啫,唧落地就幾大唔制
沙文 發表於 2020/5/4 05:31

你真係唔能懂俄南計緊乜野數,你淨係識『有無手尾』咁膚淺。

猶大份家產, 本來就只得佢同細佬分, 
老大香咗, 佢坐咗長子個位, 可以分雙份, 即係66.6%

佢唧到大嫂有餡, 生出嚟係歸長兄一房既
咁家產就要分四份, 長子一房佔兩份 50%
佢同細佬各得25%
由66%跌到25%, 無咗六成,
佢話拎呢啲出嚟叫雞, 叫一世都得。

佢仲可以唧到野出嚟,(可能他瑪都幾索) 算好野哩
俾你, 會弊翳到扯唔起
賣L咗猶太BB出埠收番尐外滙,咁先係common sense。
沙文 發表於 2022/2/23 04:47

你真係愈嚟愈無common聲
你會唔會係印尼領養一個BB女, 湊大咗先同你打工做印傭?
邊個白痴會買個BB番做奴隷
法老要減少猶太佬人口,應該剁女嬰,
沙文 發表於 2022/2/23 04:47

女嬰18年後一朵花, 卜卜脆, 食得唔好屣卦
一下唔覺意, 會係埃及女神
不過, 如果係楊門女將咁, 就要諗諗, 另計勒
其實照法老嘅剁B方案,凡有男B即剁,
沙文 發表於 2022/3/18 23:49

咁我又俾番個難題推敲下, 既然是有「凡有男B即剁」,, 為何梅瑟又有個哥哥亞倫? 點解亞倫唔使剁??又無俾追殺?(梅瑟就要坐籃落河, 聽天由命)亞倫是如何逃過剁運?
就將100名最接近10歲lang妹賣去巴比倫賺外滙。就算唔志在又唔等錢駛,將猶太妹剩餘價值做人情,免費送畀唔知幾多眼聯盟,當做人情都好
沙文 發表於 2022/3/18 23:49

唔通巴比倫同鄰邦既人只生男丁, 無女用? 要入口?
你話只有索女拎去賣就免強講得通, (索女。。。都留番自用哩)豬扒盛女, 無謂拎嚟哩

所以, 你既改編, 一樣係咁笨實, 智力不會超越原作者的智力。
仲有冇第個解釋呢?
12:41 耶穌對銀庫坐著、看眾人怎樣投錢入庫.有好些財主、往裡投了若干的錢。
12:42 有一個窮寡婦來、往裡 ...
沙文 發表於 2022/3/30 03:59

你睇經真係麻麻地
馬爾谷福音12章上文下理, 都不是講要如何捐獻喎,
全章都係耶穌數法利塞人啲衰行為。
中間, 無喇喇插入教人點捐獻, 好似唔多夾嘴型。

你呢啲反基, 通常都只係單眼佬睇野咁, 只睇一節半句, 唔係睇一章

呢段經文實在講乜, 你真係唔多夠班
上文下理不是但係中間是吖嘛。主耶穌在銀箱對面講是非,講講下剛巧此時靚寡婦出現,耶穌眼前一亮,有感而發 ...
沙文 發表於 2022/3/30 04:54

即係個維園亞伯一路都鬧緊林鄭。。。突然講歡樂滿東華。。。。九唔搭八喎
10:2從門進去的、纔是羊的牧人。
10:3看門的就給他開門.羊也聽他的聲音.他按著名叫自己的羊、把羊領出來 ...
沙文 2022/4/20 09:54 提交

你都講得出羊對遊牧民既重要性哩。所以牧民對羊咪如珠如寶咁對待、加以看護囉。
唔通會對蛇蟲鼠蟻都咁好招呼咩。
正如我在另一帖講咗,人在上主眼中是如珠如寶,所以才會用高價來贖回。
回覆  Guest from 172.105.168.x

點知基督徒咁L多嘢?
沙文 發表於 2022/4/21 00:28

唔知就唱, 就係呢樣先乞人憎
冇法子啦,貴教中人係都要做可歌可泣嘅嘢。畀人唱完您就喊,所以咁乞9人憎 ...
沙文 發表於 2022/4/21 01:33

語文無次, 唔知你翕乜SPRING
其實,我都唔係完全抗拒基督教,我有認真考慮過有冇需要信嘅。
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每 ...
沙文 2022/4/21 16:49 提交

呢啲咪叫自作賤,不知自愛囉

好比蘿莎蓮有少奶奶唔做,係都要去做雞,咁係咪令人痛心疾首咁呢
我係就係比較少去買餸,但都唔好洽我乜都唔知,都試過group buy. 一箱橙點樣如珠如寶法?
講道完全冇consistency, 咁樣福傳好唔convincing啫?
沙文 發表於 2022/4/21 16:49

再簡單嚟講咪係人是尊貴的, 不過, 你做不到尊貴的人
呢啲邏輯你都唔曉
你咁蠢我都無辦法架喎
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每次聽道理
沙文 發表於 2022/4/21 16:49

我開始懷疑你去教會聽道理既動機, 係蘿莎蓮開出嚟既肉金:
即係今日你唔同我去教會, 今晚你咪使旨意...............
高級模式 | 發新話題
換一個