返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan

係呀。不如作到法老話:
沙文 發表於 2012/11/30 17:50

係囉,,點解你「作」既就無市埸呢?
真同人唔同命
大家有否留意,其實這個出埃及古仔, 在一開始時已露出馬腳:

1:11 於是埃及人派督工的轄制他們、加重擔苦害他們.他們為法老建造兩座積貨城、就是比東、和蘭塞。

大家得閒無事扭去discovery channel, 好多時都会見到古埃及文明的節目。
.
沙文 發表於 2013/1/5 12:13

所以話你一日狗翕成性, 俾人「調校」得少就身唔自在咁.

以色列人出埃及估計是在1134BC, 法魯 Ramses 掌權之時, 再早一點的說法也是在1440BC.
天主對亞巴郎說他子孫會在埃及作客400年, 倒推既話, 以色列人僑居埃及是在公元前18-19世紀.
雅各伯大約在1871BC 到埃及避飢荒.

好心你死去查下埃及金字塔群是建於何時先哩.

唔做research, 始終唔得嘅
1:12只是越發苦害他們、他們越發多起來、越發蔓延.埃及人就因以色列人愁煩。

所以, 以後老婆話「官人我要」, 教徙就不可以好似我咁用「日頭做嘢做

沙文 發表於 2013/1/7 21:00

你床上交唔到功課, 用攰力藉口, 唔等同別人都同你咁無力.
(屋企無得食咪出街食囉)

仲有, 我唔知咩叫「教徙」,
你唔止力不從心, 連腦力也殘了.

人老左, 就真係好多野都唔得架哩.....(睇你便知)

我驚住日頭太多嘢做會搞到我性慾過盛,所以都會留番research俾D下人做。您做research都 ...
沙文 發表於 2013/1/8 09:04

知道係衰左就得哩

我驚住日頭太多嘢做會搞到我性慾過盛,..
沙文 發表於 2013/1/8 09:04

係呀, 咁辛苦都仲要趕交貨呀?
小心射精出血

D post 唔好出咁長就冇事咖啦
您都係咁之嘛
沙文 發表於 2013/1/9 01:02

長....先可以深入探討
若果口音不同就起不成樓, 中環有幾多幢甲級商廈係本應不存在嘅呢?
...
沙文 發表於 2013/2/1 16:50

因為呢d大廈興建目的是為出租賺錢, 不是為串天主而起
1:16 你們為希伯來婦人收生、看他們臨盆的時候、若是男孩、就把他殺了、若是女孩、就留他存活。

這個情節, ...
沙文 發表於 2013/1/18 22:03

你蠢唶
因此, 埃及人的小弟弟便可以有安居所, 居者有其屋, 置安居計劃.
天主蠢唶, 畀人串咗都唔知
沙文 發表於 2013/2/2 06:54

最很聰明係你哩
20:26 你上我的壇、不可用臺階、免得露出你的下體來。

冇理由。有底褲嘛,露得咁易咩
可以好易解决嘅問題, ...
沙文 發表於 2013/2/4 18:06

搵個盒裝好佢咪唔怕走光囉
搵個盒裝?好似約櫃咁羞家,唔見鬼咗咪重衰

其實, 上壇唔著底褲就實走光, 同用不用臺階係無關嘅。有著底褲 ...
沙文 發表於 2013/2/5 21:51

有時無著底褲更妙
河裡的魚死了、河也腥臭了、埃及人就不能喫這河裡的水.埃及遍地都有了血。
埃及人都在河的兩邊挖地、要得 ...
沙文 發表於 2013/3/6 13:36

兩個原因
(1)以色列人有濾水器嘛

(2)河岸區是地王, 豪宅區, 當然係埃及人住,  猶太人當然係住離河邊遠的山邊, 乾地, 日日行餐死去擔水, 一係就挖地.
以色列人與埃及人分開區住, 埃及人用河水, 猶太人用井水.
(井水是硬水, 唔知係咪因此多生育, 條野都硬d, 水中大腸肝菌都少d, 礦物質又多d)

(1)好嘢喎,
沙文 發表於 2013/3/7 05:37

你今日先知我好野咩?
1)好嘢喎, 連您都知以色列人與埃及人分開區住, 但係上帝就懵盛盛, 要猶太佬油紅度門先識得passover

你根據甚麼以為天主著以色列人塗血在門, 是為了識別屋內是以色列人, 不是埃及人?
好話唔好聽, 睇晾乜衫出黎都知住左乜人哩
(2)埃及佬要用猶太佬的水, 其實唔駛自己挖洞, 亦唔駛日日行餐死去擔水嘅, 可以叫猶太佬擔水送過黎豪宅區咖嘛。咁點解埃及佬冇咁做呢? (唔知係咪因為作經佬蠢得滯諗唔到)
..

你好鐘意擔蕃賣水耶?

叫猶太佬送過去啫, 唔係賣
不過畀多少tips都OK
沙文 發表於 2013/3/7 07:40

不止是給貼士了:
埃及人催迫這百姓趕快離開此地,因為他們說:「我們快要死盡! 」
百姓便把沒有發酵的麵團和麵盆包在外衣內,背在肩上。
以色列子民也照梅瑟所吩咐的作了,向埃及人要求金銀之物和衣服。

查實猶太佬係住河邊嘅
水變血只不過係一條累鬥累嘅屎橋啫
2:1    有一個利未家的人、娶 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:48

不是住在地鐵沿線都有接駁巴士往還地鐵站哩.
猶太人去河邊, 打的也可以

我成日都係咁畀打賞咖啦

其實埃及佬要猶奴挖洞都得啦, 挖得舒服打賞仲多, 点会埃及佬 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:03

挖得舒服?
挖後欄呀, 氹氹轉, 菊花園?

我成日都係咁畀打賞咖啦

其實埃及佬要猶奴挖洞都得啦, 挖得舒服打賞仲多, 点会埃及佬 ...
沙文 發表於 2013/3/7 13:03

咁又係, 你條屎渠塞左都係搵人挖

拎住個箱走去豪宅區, 個B一喊就畀人打埋去剁啦。Exodus就此劇終, 謝謝觀賞 ...
沙文 發表於 2013/3/7 19:00

所以話你唔曉經, 即係唔曉, 雖然以前間死人教會學校教過你, 你又成日偷睇你老婆條經.

當時法魯王係下令人要拎猶太男嬰到河邊淹死, 以祭河神.
咁梅瑟老母拎住個藍去河邊, 條B大聲喊又點話, 佢可以話俾d公安知係拎緊去河邊.....

細心d讀下個 screenplay details 先哩, 白膠!
高級模式 | 發新話題
換一個