返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

看見但唔知係邊位就掂啦。好似主耶穌都係在人的面前做咗, 但唔好畀人知佢係邊位

他們的眼睛就開了。耶穌切切的囑咐他們說、你們要小心、不可叫人知道。
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係我叫顧喎,主耶穌係咁吩咐落ju喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
又要拍咸片, 又唔想露毛
beebeechan 發表於 2019/9/28 06:36

李翰祥就係咁, 都有market
主耶穌又夠成日叫「不可叫人知道」, 您都好中意
聖經都有甴曱  34:33 摩西與他們說完了話、就用帕子蒙上臉。

佢地就係因為realized講完先蒙已太遲。梗係見嗰陣蒙, 唔通蒙住嚟見㗎咩
出3:6 又說、我是你父親的 神、是亞伯拉罕的 神、以撒的 神、雅各的 神。摩西蒙上臉、因為怕看 神。
猶如我都係同做之前戴袋,  唔通做完先戴㗎咩。
關於天國,阿穌曾洩漏有關天國的機密資料:
Mak 12:25 人從死裡復活、也不娶、也不嫁、乃像天上的使者一樣。

但實情係,阿稣冇乜急才,這個方案係因為解决唔到殺都該人的7個老公提問而臨時老作出來,諗唔到點搞就發爛渣索性話冇得嫁娶,其實佢嘅講法有兩大破綻缺1不可。

其一,佢唔合邏汁。嫁娶儀式只合未婚之人,對已經嫁咗者就算不嫁不娶都有夫妻名份。譬如,我夠可以話「今日我唔會娶我老婆」,因為已經娶咗就何必再娶,酒席大減價咩?但就算今日我唔娶佢,佢都已經係我老婆。所以「也不娶,也不嫁」並唔可以將8個人的關係取消。

其二,佢唔合規程。天上的使者只不過係畀信徒當工人咁駛,即係同您屋企喺印尼菲律賓請番黎既姐姐咁,就算佢顏值高過您老婆您都不得對之想入非非(雖然唔會有女人咁笨7請一個顏值高過自己嘅姐姐):
Heb 1:14        天使豈不都是服役的靈、奉差遣為那將要承受救恩的人效力麼
所以上帝特登只製造男天使就係唔准佢地有權娶老婆。

但信徒就不同了,信徒係上帝兒女:
Jhn 1:12凡接待他的,就是信他名的人,他就賜他們權柄,作神的兒女。

所以,如果話不娶不嫁像天上的使者一樣,就即是不小心洩露了入天國以為好巴屎閉,其實係降格同阿4一樣, 有工人房畀您都偷笑。

所以,阿穌此人諗嘢有欠周詳,係我從來都冇話錯佢者也。
1. 歡迎contrary thinking, 您先試大事,後試小事都得。拎您成副身家畀我幫您做份portfolio, 如我認為值得著草, 您揾到我再叫陳版友畀埋佢嗰份我

2. 阿稣此人冇乜科學知識, 人類完全可以擺脱结婚生仔繁殖。若然殺都該人係問我而唔係問佢,就會找到解决方案。 clone 6個老婆出來, 1人1個就掂過碌䉀啦。

只要唔好問一個咁L蠢嘅人就不難得到正確答案
您就識碌7,唔著襪

書中所講係兩條女有毛有翼, 話明係women
Then lifted I up mine eyes, and looked, and, behold, there came out two women, and the wind was in their wings;

同一章有天使出現, 就会話明係angel
5:5 Then the angel that talked with me went forth,
5:10 Then said I to the angel that talked with me,
兩三歲既細路, 有賓周時係唔會擔心佢條賓周唔夠長, 唔夠硬既。
同大個仔諗既野唔同。
beebeechan 發表於 2019/10/28 08:35

我詩禮傳家, 深明「人無遠慮 必有近憂」的至理。
1歲開始都對有關事項關注。
係天上仲卦住要扑野,
好似細絡仔仲未戒甩啜奶咀, 吮手指咁?
beebeechan 發表於 2019/10/28 08:46

神父喺聖堂都卦住要扑野啦。不嫁不娶都冇話不扑野,神父不娶都扑野啦。星期日去問下佢係咪, 不過要打少一日曱甴。
有得賣嘅。您唔捨得就我送一對畀您過節
https://www.spirithalloween.com/ ... 921/c/3808/1003.uts
其實,天使有翼本身就是一個想像力受制於知識的例子。
若果全宇宙都係天主整出來,而天使係couriers.
翼只能在大氣層內使用,都唔駛講GB-z11咁遠,飛去月球都唔得啦,有L用咩?
咁又唔止,仲可以燒黎食好L惹味
https://www.youtube.com/watch?v=5OPCQD5AE6Q
邊到有話天使翼係用嚟飛既呢?

beebeechan 發表於 2019/11/2 17:29

叫一隻seraphim用翼飛落泥教育下您

Isa 6:2 其上有撒拉弗侍立.各有六個翅膀.用兩個翅膀遮臉、兩個翅膀遮腳、兩個翅膀飛翔.

多咗6隻翼, 輸送器仲嘥電/油, 為起條數上黎笨7加個箍
唔知各位有冇發覺, 粵語長片入面嘅神仙, 係比聖經入面的天使更為符合科學嘅。佢地唔駛背脊揹住幾隻翼咁漏bou, 只須fit 一聲突然出現, 不受時空限制,接近dematerialising, quantum teleportation之類技術。

反觀天使用翼飛, 受天氣、氣流限制而且速度低, 堪稱神怪作品中低端之作
可惜6隻翼美姿生物Palaeodictyoptera巳绝種, 請來其親戚頂當

有翼曱甴, 展翅高飛
大家齊來欣赏美姿

淘汰咗好L耐啦, 依家連最渣嘅737max 都唔用咁L多隻翼
-------------------------------------------------------------------------
我中學上聖經堂, 先生話呢個世界係有咗菜先然後才有第尐星體

1:12        於是地發生了青草、和結種子的菜蔬、各從其類、並結果子的樹木、各從其類、果子都包著核。 神看著是好的.
1:13        有晚上、有早晨、是第三日。

1:16        於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17        就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18        管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19        有晚上、有早晨、是第四日。

跟住打鍾落堂,recess之後science堂。
先生話恒星HD 140283 係138億歲。

地球都係得45億年歷史, 菜就5億年前出現。

我想叫齊兩位先生3口6面問清楚, 但校長話學校policy冇得咁L樣上堂
上體育堂時老師叫你四圍走, 跑圈
你上中史堂係課室跑圈吖。。。。。 ...
beebeechan 發表於 2019/11/7 07:30

跑咗啦。
公輸盤為楚造雲梯之械成,將以攻宋。子墨子聞之,起於齊,行十日十夜,而至於郢,見公輸盤。

為咗study這件中史事件跑馬拉松, 我成績啱啱夠畢業。全靠之前歐洲史堂, 實地去雅典跑馬拉松練習。中史、歐史同體育,都唔係好似貴教咁,來來去去都凈喺一個封閉系統內圍威餵。
所謂嘅"創世紀", 老作幾個人名:
亞大生雅八、雅八就是住帳棚牧養牲畜之人的祖師。
雅八的兄弟名叫猶八.他是一切彈琴吹簫之人的祖師。
洗拉又生了土八該隱、他是打造各樣銅鐵利器的、〔或作是銅匠鐵匠的祖師〕

以為咁就涵蓋咗文明起源, 其實, 漏咗最關鍵嘅一樣嘢, 火。
https://www.smithsonianmag.com/s ... -us-human-72989884/
整銅器嘅祖師與鐵器祖師冇可能係同一入, 我都唔同您計。但至少, 在識整銅鐵之前要識生火。但土八該隱係第8代人, 咁邊個開始用火呢?

希臘人就叻過猶太佬, 作古仔都會將最緊要元素加入去
https://www.ancient.eu/Prometheus/

可惜另一樣文明起源重要元素係語言, 希臘佬亦都漏咗。根據猶太佬經, 人一爆出來就識講嘢同埋識聽上帝講嘢。language skill 係咪打針打入去嘅呢
高級模式 | 發新話題
換一個