返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回復 240# beebeechan
通往神的門,即是主耶穌講嘅窄門啦。上帝想人入此門黎揾佢,恨都恨唔到

後世肯去揾上帝之人買少見少,梗係唔会改咁老土嘅名啦。因為唔揾上帝所以有得留低,上帝騎呢,自古已然。
回復  beebeechan
通往神的門,即是主耶穌講嘅窄門啦。上帝想人入此門黎揾佢,恨都恨唔到

後世肯去揾上帝 ...
沙文 發表於 2011/5/20 00:32

要前往天主那處, 是要行天主的路, 過天主的門,
不是行人的路, 過人的門
你明未呀?
太16:2耶穌回答說、晚上天發紅、你們就說、天必要晴。
太16:3早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。

其實,天氣預告唔一定準:
http://big5.xinhuanet.com/gate/b ... 5/25/c_12138326.htm

佢話識得報告天氣則冇理由唔識神蹟,即係話佢嘅神蹟都不一定靈啫。唔怪之得醫到條盲仔睇見樹會行路

可8:24 他就抬頭一看、說、我看見人了.他們好像樹木、並且行走。
唔通天文台高級科學主任就實識睇神跡?
Don't know where God is but the Devil is in the details
聖經狗嗡多蘿籮, 久不久就摷到幾句

Luk 6:42你不見自己眼中有梁木.怎能對你弟兄說、容我去掉你眼中的刺呢.你這假冒為善的人、先去掉自己眼中的梁木、然後纔能看得清楚、去掉你弟兄眼中的刺

講就好似幾權威,實則只係等於廣東俗語「有口話人冇口話自己」,亦係在佢之前400年早已出版的「反躬自問」同義。但牙擦穌的presentation就零舍笑大人個口。若然您眼中插住條梁木,就盲鬼咗啦,睇碌竹咩?各位教友唔信?揾條梁木插在自己眼中再來見我
Don't know where God is but the Devil is in the details
Luk
2:42        當他十二歲的時候、他們按著節期的規矩上去.
2:43        守滿了節期、他們回去、孩童耶穌仍舊在耶路撒冷.他的父母並不知道.
2:44        以為他在同行的人中間、走了一天的路程、就在親族和熟識的人中找他.
2:45        既找不著、就回耶路撒冷去找他。
2:46        過了三天、就遇見他在殿裡、坐在教師中間、一面聽、一面問。

表面睇,咁樣作古仔可以表現到佢嘅神心,其實,對年幼的教友來說,這不能作為一個 role model.

細蚊仔要自己出街,應該要事先話畀父母或監護人聽。您去正經嘅地方,聖母唔會唔畀您去嘛,係都要鬼鬼鼠鼠偷雞?講低一聲:「俺聖堂去也,唔駛煮我飯。」好難咩?

都12歲啦,咁都唔識諗?聖母會担心的嘛,萬一被孌童神父捉咗去點算?
細蚊仔要自己出街,應該要事先話畀父母或監護人聽。您去正經 嘅地方,聖母唔會唔畀您去嘛,係都要鬼鬼鼠鼠偷雞?講低一 聲:「俺聖堂去也,唔駛煮我飯。」好難咩?沙文 發表於 2011/9/24 05:49

猶太人十二歲就是成人,成家立室。成人出街要問過亞媽?
正常嘅猶太佬十二歲成親24歲抱孫,咁12歲就算是成人,但耶穌係低低地冇女仔吼所以冇得成家立室卅勾都痾得出童子尿,唔係細蚊仔係乜?所以佢特令雙親担心
若是成人出街個老母就唔會顛婆揾仔啦
十二歲就成人, 仲成家立室? 講真...十二歲的小朋友春子,卵子都未發育好啦, 猶太人先低低地?!
難得有人信低低地幻想出來的唯一真神, 仲有人幫佢個真神加多個神經仔!
回復 248# Guest from 203.198.110.x

咪畀對聖經事物缺乏常識的途說昆到啦
猶太女就係12歲成年
猶太仔就13歲
http://www.jewfaq.org/barmitz.htm
又係計少一年,我都話佢計安全期就叻啦
回復 249# 沙文

沙文兄果然有尋真喎!
回復 250# 葉仔

若然講下就信,信咗耶穌好耐lu.
Mat 13:47天國又好像網撒在海裡、聚攏各樣水族。
13:48網既滿了、人就拉上岸來坐下、揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。
13:49世界的末了、也要這樣.天使要出來從義人中、把惡人分別出來、

這個比喻作得極其不倫不類。因為佢將宿命的philosophy包括了在內: 首先,若是釣魚還說得過去,但網魚,魚並非自願入網。只因游得慢了才被天使捉到,咁就同自願信教的原則相悖。

其次,「揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。」,係天生的,出生時係泥鰍就一定不會長成老鼠斑,咁您叫泥鰍信黎有咩用?
這個比喻作得極其不倫不類。因為佢將宿命的philosophy包括了在內: 首先,若是釣魚還說得過去,但網魚,魚並非自願入網。只因游得慢了才被天使捉到,咁就同自願信教的原則相悖。

.
沙文 發表於 2011/10/14 02:02

用釣魚比喻上天國更不合理, 不吃肉的的魚不會被釣到, 咀細的不會被釣到。
釣魚者一早便打算捉那一種魚類.
用網便不分種類, 泥鰍與老鼠班都會一同入網, 救恩是不會分種族身份的。
唔會好似你咁一心只係想要老鼠班, 泥鰍唔想要。

所以淫虫文, 粗口文, 人渣文想信耶穌, 都不會被拒絕的。

魚並非自願入網
所以傳天主的道是要主動, 魚不會自動入網, 不下網永無魚獲。
福音不給帶到人前, 人永不會認識天主。
其次,「揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。」

沙文 發表於 2011/10/14 02:02

經文又好似無話好魚, 與不好魚..是用經濟價值來定啵。
可以賣好價的魚(班)便是好, 下價魚(泥鰍)是不好....只是你邪惡念頭下的衍生概念
回復 253# beebeechan
用釣魚比喻上天國更不合理? 咁您即是承認用網魚比喻上天國不合理啦。嗱,您自願話阿穌講嘢不合理咖!
唔食肉嘅魚,就唔用肉釣咪得咯,嘴細就用細餌咯。您唔係咁都要我教下話?
主動撒網,走得魔先會被網到,點都係強迫性咖啦,您點都講唔甩。
回復 254# beebeechan

好在您有話「好似」,但咁都顯示您冇信心,唔係幾肯定。
有話嘅,  您睼經少醒唔起啫。

1 Co 6:20 你們原是用高價買來的,所以務要用你們的身體光榮天主。
此乃邪惡念頭下的衍生概念。

以後一個月睼一段經就會好尐。所以夭主造月經的用意就係提醒您一個月睼一段經,以免忘記。
讓我們再深入一層,看看網魚analogy其中還隱藏了什麼意義。

阿穌作analogies, 大概可分以下幾種:農作業、畜牧業、捕魚業、金融業。
具體一點來說,像以上的漁夫就是上帝一方,魚就是人類。又或用得最多的是牧人是上帝一方,羊就是人類。

漁夫與魚或牧人與羊的關係,建於什麽上面呢?各位養狗、養貓作為寵物錫到燶,但牧羊人養羊,漁夫網魚,無非為了經濟回報。若當您是羊,一年剪一兩次羊毛還可保小命,但可惜猶太佬不吃豬肉吃羊肉,用羊來做analogy,其用心可謂昭然若揭。

若是網魚,魚的結局只有一種,您以為耶穌時代的猶太佬有閒情養錦鯉?您寧願做不好的魚被丟番落水,還是做好魚被收在器具裡,然後:
此外,網魚對海洋環境損害甚大,連作為教徒的特首亦對於天使網魚破壞環境極為不滿:

政府立法禁本港拖網捕魚
特首曾蔭權表示,將立法禁止在香港水域拖網捕魚,使遭受損害的海牀及海洋資源得以盡快復原。
曾蔭權表示,香港的海洋環境,近年受到污染及捕撈漁業的影響,令漁獲質素每況愈下。為了保護珍貴的海洋資源和生態環境,政府會實施一系列管理措施,包括立法禁止在香港水域拖網捕魚,使遭受損害的海牀及海洋資源得以盡快復原。政府計劃於明年提交法案。
為協助受影響的漁民,政府推出拖網漁船自願回購計劃,以及向符合資格的漁民發放特惠津貼。
另外,政府亦會透過培訓和技術支援,協助受影響的漁民轉型,從事其他可持續發展的漁業,包括養殖業及休閒漁業。在自願回購計劃中收回的部分漁船,經處理後會用作人工魚礁,以增加漁業資源,改善海洋生態。http://news.sina.com.hk/news/1237/3/1/1884091/1.html

今年五月,本港立法通過禁止網魚,象徵著天使不能象以往一般用網不分種類, 泥鰍與老鼠班都會一同入網。
http://www.wwf.org.hk/?4360/A-vi ... awling-in-Hong-Kong
http://www.legco.gov.hk/yr10-11/ ... 308cb2-1197-3-c.pdf
亦象徵傳福音是應要禁止的,好似某些先進的中東國家及我們偉大祖國對環保高度重視,均有限制傳福音的法例:http://xz.people.com.cn/BIG5/138902/139221/139277/8411642.html

基於傳教=網魚analogy, 即是聖經都同意傳教對社會有所損害,應立法禁止。所以地下教會的做法係違反聖經的,資助地下教會亦是違反聖經的,梵帝岡應禁止樞機違反聖經。
約 10:11        我是好牧人 、 好牧人為羊捨命。

其實,此經文一睇就知係bullshit。為羊捨命嘅就唔係好牧人。

牧人,並非愛護動物協會,牧人keep住羊,係因為羊係佢嘅property, 並唔係因為牧人對羊有感情;牧人為羊捨命,係叫做「人為財死」。用聖經語言來說,就係:路9:25 人若賺得全世界、卻喪了自己、賠上自己、有甚麼益處呢。

所以,由幾句常見的經文就已可看出,其實牙擦穌作analogy的技巧相當拙劣,但唔知點解佢又專好賣弄,成日作埋唔三唔四比喻。
猶太佬唔食豬紅,係因為
申12:23        只是你要心意堅定不可喫血、因為血是生命、不可將血〔原文作生命〕與肉同喫。

其實,上帝對生命甚為無知,並非全部生物都有血,血係生命的sufficient condition, 但並非necessary condition。

而將生物劏死,無論您飲唔飲埋血,佢都係冇命。"因為血是生命" 所以不可將血〔原文作生命〕與肉同喫,係不合邏輯嘅。肉又係生命,唔好食啦笨
高級模式 | 發新話題
換一個