返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

若是照孱仔穌所訂原則-- 銀仔上面印住邊個嘜頭就歸邊個,全世界都冇一種貨幣係印住上帝個死人頭嘅,所以根本就唔駛畀錢上帝。例如,您出糧出人民幣就交稅畀毛主席創立嘅政府、出英鎊就交畀事頭婆,餘此類推。
咁,若以煩帝肛歐元出糧,就交畀前納粹少年團團員,連煩帝肛都唔肯用上帝個死人頭印銀仔,上帝邊有revenue呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
凱撒就歸凱撒?咁基督徒交稅有幾順攤呢?

各位老細,您地唔會連一間在下列走稅天堂註冊的公司都冇卦?
Bermuda (United Kingdom)
British Virgin Islands (United Kingdom)
The Bahamas
Campione d'Italia an Italian enclave within Switzerland
Cayman Islands (United Kingdom)

佢地有乜特色?佢地冚扮爛都係信耶穌嘅!
Don't know where God is but the Devil is in the details
凱撒就歸凱撒?咁基督徒交稅有幾順攤呢?

各位老細,您地唔會連一間在下列走稅天堂註冊的公司都冇卦?
Berm ...
沙文 發表於 2012/1/17 01:07

我 d 小本生意, 開間雜貨舖都要海外註冊?
誇唔誇左d 呀?
回復 283# beebeechan

就係因為您冇offshore,貴寶號做極都發唔大咯
回復  beebeechan

就係因為您冇offshore,貴寶號做極都發唔大咯
沙文 發表於 2012/1/18 11:33

所以咪凱撒就歸凱撒, offshore 歸 offshore 囉
你知唔知你實在翕緊乜蠢
知。係您個accountant唔知您原來唔知做生意要go offshore啫。炒咗佢啦
太 6:11        我們日用的飲食、今日賜給我們。

此種「即日鮮」的飲食理想,教徒從未實踐。我算您日日去街市買新鮮餸,但點都唔會日日糶米卦?倘若您今日食嘅米係上帝尋日賜畀您嘅,咁您就係特登同上帝抬槓;又或者,您今日食唔晒碟餸,雪住留番明日食,都係變咗「我們日用的飲食、昨日賜給我們」,令孱仔穌的祈求變成一句廢噏
聖經,的確係有好多奧秘嘅。而最奧秘就係,人生仔佢生仔,點解馬利亞生得孱仔穌把口講嘢講得咁蠢?

想上帝賜嘢畀您食,有好多種講法,例如

我們日用的飲食、在適當時賜給我們。
我們日用的飲食、預早賜給我們。
我們日用的飲食、隨時賜給我們。
我們日用的飲食、時時賜給我們。
我們日用的飲食、無論如何要賜給我們。
我們日用的飲食、一定要記得賜給我們。

點講,都唔駛將上帝賜飲食嘅時間限定在今日嘛,您估貪新鮮就好有著數乎?
沙文 發表於 2012/1/19 11:40

我們日用的飲食、在適當時賜給我們。
即係在不適當時便不會給, 你繼續捱餓哩.

我們日用的飲食、預早賜給我們。
日日俾新鮮野你, 唔使你食雪櫃隔夜野, 唔好咩?

我們日用的飲食、隨時賜給我們。
我們日用的飲食、時時賜給我們。
不會時時有, 不會隨時有, 等你知道在天主俾你既時候, 你就要把握機會, 過左就無.
現在天主就俾緊你一個救恩機會勒
.

我們日用的飲食、無論如何要賜給我們。
我們日用的飲食、一定要記得賜給我們。
地下有金, 都要你識貨, 同埋你肯烏低去執.

聖經,的確係有好多奧秘嘅。
我們日用的飲食、今日賜給我們。

朝早12:00am 禀神,在11:59:59 pm賜畀您,都係今日。
您因住哽死
我們日用的飲食、今日賜給我們。

朝早12:00am 禀神,在11:59:59 pm賜畀您,都係今日。
您因住哽死 ...
沙文 發表於 2012/1/19 23:19

當然係今日哩
古時猶太人的一天, 不是由00.00 hr 開始架
知識貧民!

好采你遇上我呢個比你識得多既人, 教識你唔少野
無效。您都唔係用猶太曆守安息日,
無效。您都唔係用猶太曆守安息日,
沙文 發表於 2012/1/19 23:31

聖經說: 六日工作, 一日休息歸於神
無話一定要星期日。
聖經又夠無話一定要六日工作啦。
聖經又夠無話一定要六日工作啦。
沙文 發表於 2012/1/19 23:37

聖經話人離開了伊甸園就要做到隻狗咁, 身水身汗先有得食。
你瞪大你未瞎的眼讀清楚聖經先哩。
所以聖經狗噏,笑甩下巴
大卵把人唔駛做啦
所以聖經狗噏,笑甩下巴
大卵把人唔駛做啦
沙文 發表於 2012/1/19 23:41

大卵把人唔駛做啦---因為佢地大輪哂, 有權有勢有銀, 可以要人做埋佢個份, 佢印印腳。
這是不公義的開始。

天主把人趕出伊甸園, 無話要給人一個公義的世界啵!
天主把人趕出伊甸園是要受苦, 悔罪, 不是去嘆世界
嘆世界要返入伊甸園。
係呀、好似孱仔穌就係咁咖嘞
係呀、好似孱仔穌就係咁咖嘞
沙文 發表於 2012/1/19 23:44

如果講孱, 講體能, 霍金一定孱過你, 不過, 霍金既智慧好你好多倍!
你只是 KingKong 一隻
回復 299# beebeechan
以前我的確同佢一樣縱慾過度以致身子虛弱
但今己好番

講起安息日,大家可有留意,其實這個所謂「聖日」,邪傻瑕自己都唔多尊重:

當年佢叫猶太佬守安息日,唔守就掟卵死您。點知一個屈尾十,佢又叫:
6:3        你們的一切兵丁要圍繞這城、一日圍繞一次.六日都要這樣行。
6:4        七個祭司要拿七個羊角走在約櫃前.到第七日你們要繞城七次、祭司也要吹角。

嗱,七日之中,一定有一日係安息日。邪傻瑕係咪需要一個私人助理提點佢呢?
高級模式 | 發新話題
換一個